Pietruszkowe pesto pełne mocy! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Pietruszkowe pesto pełne mocy! BLW

Natka pietruszki to polski lek na całe zło 🙂 Tania bomba witaminowa bo zawiera m.in. potężną dawkę witaminy C i żelaza! Zamiast sera wybrałam płatki drożdżowe bo nie dość, że dają serowy posmak to zawierają witaminy z grupy B i kwas foliowy oraz żelazo, magnez, fosfor, cynk, chrom, selen. Mikstura, która naprawdę wzmocni organizm.

Pesto można używać na wiele sposobów, np zamiast masła czy dodatek do frytek warzywnych.

Dla kogo? Do oceny rodzica według mnie pesto można zaserwować niemowlakom na początku rozszerzania diety.

Pesto pietruszkowe bez sera. Szybko i tanio
Zielone pesto pełne mocy!


Postawiłam miseczkę z płatkami drożdżowymi na stole…porcja dla co najmniej 3 osób wylądowała na talerzu Filipka, a on zajadał zachwycony 😉

Pietruszkowe pesto pełne mocy! BLW
Natka pietruszki to polski lek na całe zło...zawiera najważniejsze witaminy i minerały (witamina C i żelazo) przez co wzmacnia organizm. Pesto jest dziennie proste i jeśli tylko chcesz możesz dodać ser typu parmezan ale według mnie płatki drożdżowe świetnie ser zastępują i dodają wartości odżywczych (pełne spektrum witamin z grupy B i kwas foliowy oraz doskonałe źródło: żelaza, magnezu, fosforu, cynku, chromu, selenu). Dla kogo? Do oceny rodzica - według mnie 6m+ Pesto nadaje się też do kanapek.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
Czas przygotowania
5 min
Całkowity czas
5 min
Składniki
  1. • pęczek natki pietruszki
  2. • 2 łyżki płatków drożdżowych (czytaj skład: 100% płatki drożdżowe bez mąki pszennej)
  3. • 2 małe ząbki czosnku
  4. • ok 7 łyżek oliwy z oliwek
  5. • 1-2 łyżki soku z cytryny
  6. • sól i pieprz czarny do smaku (sól po 12m)
Wykonanie
  1. 1. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę do blendera z ostrzem "S" (czy miski jeśli używasz blendera ręcznego). Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj (grube łodygi odrzucić ale cienkie można zostawić) - dodaj do czosnku. Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksuj na gładko.
  2. 2. Dodaj płatki drożdżowe i szczyptę soli (12m+) i pieprzu czarnego - zmiksuj lub wymieszaj.
  3. Podawaj z gorącym makaronem (wymieszaj z makaronem) lub na kromkę chleba zamiast masła czy jako dip.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

7
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
dorota
Gość
dorota

Aniu, a mogłabyś opisać jak smakuje takie pesto? Bardzo czuć “pietruszką”? Mój mały je makaron ze szpinakiem (bez czosnku) i jeśli to pesto jest podobne w smaku to może bym się pokusiła o zrobienie:)

I wymyślaj w wolnym czasie przepisy z pokrzywą:)

Renata
Gość
Renata

Super przepis, bo zmagamy się z anemią. Czym można zastąpić te płatki jeśli nie mam ich pod ręką? Troszkę przesadziłam z czosnkiem pierwszy raz, ale mi bardzo smakuje, dla dzieciaczków wrzucę jeden mały ząbek 😉 Dziękujemy i prosimy o kolejne przepisy obfitujące w żelazo 🙂

Ula
Gość
Ula

Muszę się zagłębić w temat płatków drożdżowych, co to jest? 🙂 Od kiedy można podać?