Natka pietruszki to polski lek na całe zło 🙂 Tania bomba witaminowa bo zawiera m.in. potężną dawkę witaminy C i żelaza! Zamiast sera wybrałam płatki drożdżowe bo nie dość, że dają serowy posmak to zawierają witaminy z grupy B i kwas foliowy oraz żelazo, magnez, fosfor, cynk, chrom, selen. Mikstura, która naprawdę wzmocni organizm.
Pesto można używać na wiele sposobów, np zamiast masła czy dodatek do frytek warzywnych.
Dla kogo? Do oceny rodzica według mnie pesto można zaserwować niemowlakom na początku rozszerzania diety.
Postawiłam miseczkę z płatkami drożdżowymi na stole…porcja dla co najmniej 3 osób wylądowała na talerzu Filipka, a on zajadał zachwycony 😉
- • pęczek natki pietruszki
- • 2 łyżki płatków drożdżowych (czytaj skład: 100% płatki drożdżowe bez mąki pszennej)
- • 2 małe ząbki czosnku
- • ok 7 łyżek oliwy z oliwek
- • 1-2 łyżki soku z cytryny
- • sól i pieprz czarny do smaku (sól po 12m)
- 1. Obrane ząbki czosnku przeciśnij przez praskę do blendera z ostrzem "S" (czy miski jeśli używasz blendera ręcznego). Natkę pietruszki umyj i drobno posiekaj (grube łodygi odrzucić ale cienkie można zostawić) - dodaj do czosnku. Wlej oliwę z oliwek i sok z cytryny. Zmiksuj na gładko.
- 2. Dodaj płatki drożdżowe i szczyptę soli (12m+) i pieprzu czarnego - zmiksuj lub wymieszaj.
- Podawaj z gorącym makaronem (wymieszaj z makaronem) lub na kromkę chleba zamiast masła czy jako dip.
Aniu, a mogłabyś opisać jak smakuje takie pesto? Bardzo czuć “pietruszką”? Mój mały je makaron ze szpinakiem (bez czosnku) i jeśli to pesto jest podobne w smaku to może bym się pokusiła o zrobienie:)
I wymyślaj w wolnym czasie przepisy z pokrzywą:)
Hej Dorota! jeju zapomniałam o pokrzywie! Tak to jest jak się człowiek ze wsi do miasta przenosi 😉 Jutro jedziemy w odwiedziny to zerwę 😉
Nie czuć pietruszką, dosyć neutralne wg mnie. Możesz na wszelki wypadek dodać zmielone nasiona dyni i 1 mały ząbek czosnku bo 2 to jednak moze być za dużo dla niektórych dzieci i muszę poprawić.
Super przepis, bo zmagamy się z anemią. Czym można zastąpić te płatki jeśli nie mam ich pod ręką? Troszkę przesadziłam z czosnkiem pierwszy raz, ale mi bardzo smakuje, dla dzieciaczków wrzucę jeden mały ząbek 😉 Dziękujemy i prosimy o kolejne przepisy obfitujące w żelazo 🙂
Muszę się zagłębić w temat płatków drożdżowych, co to jest? 🙂 Od kiedy można podać?
Płatki drożdżowe to cudowna przyprawa, która świetnie nadaje się jako panierka lub do zagęszczenia masy pulpetów, sosów, pesto itp, posypujemy nimi też makarony z sosem czy tłuczone ziemniaki (+masło mmmmm). Dają serowym posmak ale zawierają też pełne spektrum witamin z grupy B i kwas foliowy. Są także doskonałym źródłem: żelaza, magnezu, fosforu, cynku, chromu, selenu. Paczka 200g, za 15zł starcza na kilka miesięcy 🙂 Tylko trzeba sprawdzać skład bo czasem oszukują i dodają mąkę pszenną :/ Muszą to być płatki drożdżowe nieaktywne i koniec składu 😉
Kupiłam płatki, w domu widzę, że nazywają się”drożdżowe piwne” o to chodziło ? 🙂
oj nie :/ kupowałam z różnych firm ale zawsze skład to płatki drożdżowe nieaktywne. Te, które kupiłaś Ula są chyba do produkcji domowego piwa hmmm