Paszteciki z królika są genialne w swojej prostocie i to jedna z tych potraw, które smakują całej rodzinie 🙂 Ja je uwielbiam bo wreszcie mam potrawę dla Jagny, po której praktycznie nie muszę sprzątać 😉
Wiek:
6m+
Płatki drożdżowe przypominają bułkę tartą i świetnie ją naśladują. Jenak w przeciwieństwie do bułki są kopalnią witamin i mikroelementów! Są doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz chromu, cynku, manganu, miedzi, żelaza, wapnia, magnezu, fosforu i selenu. Płatki drożdżowe nie fermentują w jelitach tak jak “żywe” drożdże i pomagają przywrócić odpowiednią florę bakteryjna jelit. Potrawom dodają serowego posmaku dlatego używa się ich jako zamiennik Parmezanu w pesto. Nie wolno jednak przesadzić z ilością bo mogą zdominować smak potrawy. Przy zakupie zwróć uwagę na skład: powinny być tam tylko suszone drożdże!
- - 2/3 szkl uduszonego/ugotowanego wcześniej królika (miałam drobniutkie kawałki)
- - 1 marchewka (np z zupy)
- - 2 łyżki stopionego masła lub masła klarowanego
- - 3 żółtka lub 1 duże jajko
- - 2 czubate łyżki amarantusa ekspandowanego
- - 2 łyżki płatków drożdżowych
- Zblenduj królika, marchewkę, tłuszcz i żółtka.
- Dodaj ekspandowany amarantus i płatki drożdżowe. Wymieszaj i wykładaj do silikonowych foremek na mufiny - do połowy wysokości. Piecz ok 25min w nagrzanym piekarniku w 180C, góra-dół. Wychodzi ich ok 8 sztuk.
- Tym razem udusiłam udo z królika z suszonymi warzywami (jak do rosołu) i marchewką w słupkach bo nie miałam innych warzyw, a i tak Jagna się nim zajadała...nie mówiąc juz o pasztecikach, które wychodzą genialne.
- http://blwmama.pl/krolik-duszony-w-warzywkach-delikatny-i-soczysty-blw/
- http://blwmama.pl/krolik-w-warzywkach-na-bulionie-warzywnym-pycha-blw/
Dzień dobry. Czy zamiast płatków drożdżowych można użyć np. jaglanych lub czegoś innego? Jak długo można przechowywać takie paszreciki? Dziękuję.
Kasiu, płatki możesz pominąć lub zastąpić łyżką mąki (robiłam z jaglaną zamiast płatków i wyszły ok). Przechowuję w lodówce w zamkniętym pojemniku do 3 dni, a część zawsze zamrażam i jak trzeba podać coś na szybko to ratują życie 🙂
Czy uda się bez jajka?
Myślę, że z samym żółtkiem będzie ok. Spróbuję następnym razem bez jaja zrobić jeden. Myślę, że gdyby wyłożyć na blaszkę jak ciastka to by się ta masa chyba nie rozleciała ale to tylko moje domysły..
Czy można czymś zastąpić masło i jajka dla alergików? 🙏
Dorota, jeszcze nie próbowałam bo u nas jajo ok ale spróbuję następny raz
Akurat mialam resztki krolika, zrobilam mase, zapakowalam do foremek i… patrze ze nie ma czasu pieczenia i wysokosci temperatury 🙈 180st i jakies 30 min wystarczy?
Monika! Dokładnie 🙂 180C góra-dół i ok 25min. Ja dotykam górę i jak jest twarda to wyłączam piekarnik 😉
Dzień dobry. Jak dlugo i w jakiej temperaturze piec paszteciki. Dziękuję
Kasiu! Już edytowałam przepis 🙂 180C góra-dół i ok 25min do nagrzanego piekarnika.
Witam, bardzo dziękuje za wszystkie przepisy:) Jesteś dla mnie ogromną inspiracją, dzięki Tobie urozmaiciłam nasze menu i spróbowałam wielu nowych produktów, które na dobre zagościły w naszej kuchni.
Czy te paszteciki pieczemy w termoobiegiem czy góra/dół ?
Karolina ! Dziękuję za miłe słowa <3 Już edytowałam przepis 😉 góra-dół, 180C, ok 25min do nagrzanego piekarnika. Pozdrawiam ciepło!
Chyba zapomniałaś napisać ile piekłaś i w jakiej temperaturze 😁
Nati, już edytowałam. Dzięki!
A czy można te paszteciki zamrozić ?
Tak ! Zawsze zamrażam połowę i potem ma na szybko bardzo wartościowe danie 🙂 Rozmrażam w temp pokojowej i lekko podgrzewam w piekarniku lub rondelku na odrobinie wody.