Pytacie ciągle czemu Filipek dostaje owsiankę z żółtkiem? Chodzi o zdrowy tłuszczyk i zastrzyk energii bo żółtko kryje w sobie wszystko co najlepsze. Prof. Tadeusz Trziszka, który zrobił doktorat z…jaj (!), określa żółtko jako “fenomen natury” bo zawiera bardzo ważne dla człowieka tłuszcze: “fosfolipidy, które są kluczowymi związkami niezbędnymi do życia, a głównym fosfolipidem jest lecytyna. Lecytyna potrzebna jest do sprawnego funkcjonowania mózgu i układu nerwowego.” Żółtko zawiera też łatwo przyswajalne m.in.: żelazo, potas i magnez więc korzystajmy ile możemy! Więcej przeczytacie TU
A TU przepis na bezpieczny kogel mogel 🙂
Dla kogo? 6m+ ale nie jako pierwszy posiłek 😉
Przykładowy zestaw ale kombinacji składników bo możesz dodać karob, pominąć marchewkę i dodać jabłko czy banana lub ugotować tylko na wodzie z masłem i wbić na koniec żółtko 🙂 Co tylko lubicie!
…teraz wystarczy tylko wymieszać i gotowe!
- • 1/2 szkl płatków owsianych
- • 1 szkl domowego mleka kokosowego LUB 1 szkl przefiltrowanej wody* + śmietana koko LUB 1 szkl przefiltrowanej wody + 1 czubata łyżeczka masła/oleju kokosowego
- • 1/2 szkl marchewki startej na małych oczkach tarki (można pominąć)
- • odrobinka syropu klonowego/daktylowego itp LUB rodzynki, banan czy jabłko [jeśli używasz marchewki i koko mleka to owsianka nie potrzebuje dosładzania].
- • opcjonalnie: szczypta kardamonu, anyżu czy cynamonu i gałki muszkatołowej
- Żółtko wbijam do już ugotowanej owsianki - jeszcze wrzącej. Mieszam i serwuję 🙂 Podaję przepis na owsiankę marchewkową ale żółtko pasuje do każdej. Jeśli robię więcej to daję 2 żółtka 😉
- 1. Marchewkę zetrzyj na małych oczkach tarki. Wrzuć do rondla i zalej koko mlekiem LUB wodą - pod koniec gotowania dodaj wtedy wybrany tłuszczyk (masło/domowa śmietana koko/olej kokosowy nierafinowany). Gotuj przez około 5 min na wolnym ogniu. Wsyp płatki owsiane i gotuj na b.wolnym ogniu często mieszając(używam bezglutenowych, które wymagają krótszego gotowania niż zwykłe i mniej płynu) - ok 5 min.
- Kiedy owsianka jest już gęsta czas na żółtko - umyte jajko rozbij nad szklanką, do której przelej białko, a żółtko do garnka z owsianką. Wyłącz gaz i wymieszaj - gotowe!
- *Polecam kuchenne filtry do wody FitAqua. Testujemy je od miesiąca i jesteśmy zachwyceni! Krystalicznie czysta woda prosto z kranu 🙂
Witam! Mam pytanie co do masła. Jak dotąd nie wprowadziłam go do diety mojej 11 miesięcznej córki bo myślałam, że jako pochodna mleka krowiego można dopiero po roku. Myliłam się?
Hej Kamila! Masło to super zdrowy tłuszczyk więc warto podawać dziecku. Napiszę o tłuszczach niedługo 😉
Takie mam pytanko… Czytałam, że jajko dla maluszka musi być dobrze ścięte ze względu na potencjalną obecność salmonelli. Z drugiej strony mocno ścięte żółteczko podobno nie jest takie zdrowe. I co tu począć? 🙂
A co z żółtkiem, synek ma 9 m-cy skończone, nie będzie ono “surowe”? Zetnie się?
Hej Dominika!Żółtko się nie zetnie ale nie ma obawy o salmonellę bo wystarczy aby żółtko osiągnęło temp 60-65C. Więcej info we wpisie o bezpiecznym koglu moglu 🙂 Zawsze można pokruszyć żółtko ugotowane na twardo do owsianki 😉