Uwielbiam wypieki z wszelakich płatków. Tym razem postanowiłam upiec owsiankę. Wyszło pysznie! Filipcio nawet pomagał wrzucać rodzynki i efekt końcowy bardzo mu smakował 🙂
Dla kogo: płatki owsiane zawierają GLUTEN zatem owsianka jest ta dla Szkraba, który już ma wprowadzony gluten i dla każdego kto lubi słodkie śniadania 🙂
Przygotuj:
- 1 duży banan
- 1 duża soczysta gruszka (lub jabłko)
- 1/2 szkl płatków owsianych
- 1/2 szkl płatków jaglanych (można zastąpić owsianymi lub dać płatki gryczane)
- 2 jajka od szczęśliwej kury
- ok 1/2 szkl niesiarkowanych rodzynek*
- naczynie żaroodporne
- masło do wysmarowania naczynia
Jak?
Włącz piekarnik i nastaw na termoobieg, 180 °C
Banan i jajka zblenduj. Do powstałej masy wsyp płatki i wymieszaj. Konsystencja jest dość gęsta ale LEJĄCA. Teraz dorzuć jeszcze rodzynki i gotowe 🙂 Ciasto wylej do natłuszczonego naczynia i wstaw do piekarnika na 12 min na 180 °C.
Wyjmij z piekarnika i odstaw na kilka minut zanim pokroisz. Po ostygnięciu możesz powycinać ciasteczka i zostawić na podwieczorek lub zabrać na długi spacer.
*Jeśli masz tylko siarkowane rodzynki musisz je wymoczyć w wodzie z dodatkiem sody przez ok 2h.
Spróbowałem. Wspaniały przepis!
lubię takie przepisy proste i pyszne ! czekam na więcej 🙂
Swietny przepis!!! Zdrowe, szybkie i bardzo smaczne sniadanko:) Prosimy o wiecej takich przepisow.
A kiedy i w jakiej formie ma byc dodane jabłko / gruszka?
Dzięki za komentarz! muszę to poprawić. Najlepiej gruszkę wrzucić do blendera z bananem i jabłkiem. Pozdrawiam
Pieczona owsianka wyszła przepyszna. Zamiast rodzynek dodalam zorawine. Wspaniałe nie tylko na śniadanie, ale rownież jako zdrowa przekąska dla niemowlaka
Bardzo się cieszę 🙂 My też uwielbiamy ją na zimno – na spacerki i pikniki idealna 🙂 Pozdrawiam
jakiej wielkości była blacha? Bo moje piekę nawet 7 minut dłużej i jest jakieś takie klejce mocno, boje sie że się nie dopiekło, pieke w naczyniu żaroodpornym odkryte na termoobiegu, ale po 12 minutach wierzch jest “mokry”. Dodaję mus daktylowy do środka zamiast rodzynek, ale to nie powinno miec znaczenia
Świetny przepis! Jak długo można przechowywać takie ciasteczka w lodówce?
Hej Aga! My zwykle trzymamy do 3-4 dni. Warto je chwilkę podgrzać w piekarniku bo są dużo smaczniejsze na ciepło. Ostatnio zamroziłam partię i gdy trzeba coś na szybko, co nie brudzi, to zawsze mam pod ręką 🙂 Oczywiście zamrażamy oddzielone papierem lub oddzielnie i potem do jednej torebki
Zamiast rodzynek dodałam daktyle i świetnie smakuje także z masłem orzechowym. 😋
Ale faktycznie piec musiałam ok 20min,bo po 12 min jakoś się rozlatywało i było bardzo lepkie. 😮
Ale przepis świetny!
Dziękuję za komentarz <3