Nie wyczujesz buraka więc nie zniechęcaj się i czytaj dalej 😉 Ten murzynek jest idealnie wilgotny ale nie mokry! Idealnie puszysty. Orzechowa nutka i aromat gałki muszkatołowej sprawiają, że ciasto świetnie wkomponuje się w Świąteczny nastrój. Wiem, że na pewno znajdzie się na naszym stole 🙂
Tak naprawdę to moja Babcia i Mama orzekły, że upiekłam murzynka 😉 Bardzo im smakowało, a musicie wiedzieć, że nie szczędzą mi krytyki. W przeciągu 2 dniu upiekłam go 3 razy! Początkowo posłodziłam znacznie mniej niż w przepisie ale następnego dnia dało wyczuć się buraka więc zwiększyłam ilość słodzidła.
Dosyć ważna informacja dla niewtajemniczonych : buraki gotujemy w łupinach przez około 2h. Najlepiej zaplanować sobie obiad z buraczkami i ugotować więcej bo tyle czasu gotować 3 małe buraczki to przesada 😉 Synek uwielbia tarte buraczki więc u nas na obiad są często. Buraczki powinny być małe – niewiele większe od jajek. Na zdjęciu widać 2 buraki bo akurat tylko średnie mi zostały ale zwykle wybieram 3 malutkie 😉
Dla kogo? Po roku.
Filip zażyczył sobie z “masjełkiem” 😉
Bardzo fajna, zdrowa polewa borówkowa in progress 😉 Po zagotowaniu należy dodać tylko słodzidło i zblendować. A do gotowego dżemu borówkowego czy jagodowego wystarczy dolać troszkę wody i podgrzać. Mój dżemik był osłodzony jedynie bananem i daktylami więc dolałam trochę domowego “syropu daktylowego”.
- • 1/2 szkl mąki gryczanej (u mnie Symbio)
- • 2/3 szkl zmielonych orzechów laskowych*
- • 2/3 szkl karobu lub 1/2 szkl kakao
- • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- • 3 małe buraki - ugotowane**
- • 3 bardzo duże jajka
- • 3 łyżki oleju
- • 1 - 2 bardzo kopiaste łyżki musu daktylowego***
- • 2 - 3 łyżki syropu klonowego
- • 2 szkl mrożonych borówek
- • łyżka wody
- • 2 łyżki miodu*/cukru kokosowego/syropu klonowego/daktylowego/ugotować z bananem (*miód po roku i dodajemy do przestudzonego dżemu)
- 1. Piekarnik nastaw na 180C bez termoobiegu.
- 2. Mąkę, karob, proszek i gałkę przesiej przez sito do miski. Dosyp orzechy i wymieszaj łyżką.
- 3. Do blendera rozbij jajka, wrzuć buraki, mus daktylowy, syrop klonowy i olej. Miksuj na gładko przez około 1min - możesz sprawdzić łyżką czy nie ma niezmiksowanych buraków.
- 4. Przelej do keksówki. Wstaw do piekarnika na około 45 - 50 min - do suchego patyczka.
- Borówki wrzuć do garnka, dolej odrobinę wody i gotuj aż puszczą soki i zamienią się dżem. Dodaj np syrop klonowy i zblenduj.
- *Orzechy laskowe upraż na suchej patelni często nią poruszając do momentu aż brązowa skórka zacznie pękać. Wysyp je na ściereczkę i wymasuj - pozbędziesz się większości skórek. Zmiksuj w blenderze na drobny żwirek. LUB upraż w nagrzanym do 180C piekarniku - ok 10min - skórka popęka. Potem na ściereczkę i do blendera.
- **Buraki wyszoruj i ugotuj w łupinach (to ważne: nie obieraj ich przed gotowaniem!). Czas gotowanie to ok 1,5h - 2h. Mniejsze ugotują się szybciej. Najlepiej ugotować sobie więcej i część zetrzeć i zjeść do obiadu 🙂 >>Przed blendowaniem obieramy ze skórki
- ***Przepis na mus daktylowy znajdziesz na blogu. Wystarczy namoczyć daktle w ciepłej wodzie na min 1h i zblendować. Ja zawsze robię go bardzo dużo i trzymam w lodówce.
Wyglada bardzo apetycznie 🙂
Dziękuję 🙂
Ten murzynek jest na mojej liście “do zrobienia”. 😉 Mam tylko jedno pytanie. Jak połączyć suche składniki ze z buraczaną masą? Wystarczy je delikatnie zamieszać do połączenia się składników czy zmiksować razem na gładką masę? Pozdrawiam! 🙂
Hej Medi, zmieszaj do połączenia składników. Przesiałam suche do miski i wlałam buraczaną masę – wymieszałam łyżką 🙂 Dziś po raz pierwszy buraczki upiekłam w łupinkach w zamkniętym naczyniu żaroodpornym i wyszły przepyszne. Jeśli mi zostanie (obawiam się, że pójdą do obidu 😉 bo uwielbiamy buraczki) to jutro robię murzynka! Pozdrawiam cieplutko
Zrobiłam! I wyszło piękne, puszyste, delikatnie wilgotne ciasto. 😉 Nawet pomimo tego, że pomyliłam proszek z sodą… Tylko mojemu mężowi za bardzo grykę czuć… Na jakiej innej, zdrowej mące mogę upiec tego murzynka? Pozdrawiam serdecznie. 😉
Super 🙂 Mąż chyba bardzo gryki nie lubi bo to tylko pół szklanki. Jeśli nie unikasz glutenu to na pewno orkiszowa się sprawdzi. Kokosowa może tu pasować ale ciasto będzie bardziej kruche i troszkę mniej niż pół szklanki bo kokosowa jest bardzo chłonna. Kukurydziana też się sprawdzi. Daj znać 😉 Pozdrawiam!
Murzynek właśnie wylądował w piekarniku 🙂
Smacznego Asiu 🙂
Witam. Test komentowania.
Czy można przygotować ciasto bez orzechów? Co zamiast nich? Dosypać mąki?
Można 🙂 Nie będzie już tak smaczny ale wiadomo orzechów nie powinno się piec i ja to robię od czasu do czasu bo ten smak jest cudowny. Tak – mąki do odpowiedniej konsystencji – możesz też zmielić wiórki koko w młynku do kawy – elektrycznym – kleją się ale mój łatwo doczyścicć.