Moje dziecko nie chce jeść sezonowych warzyw i owoców… Może ma alergię na pyłki? BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Naturalnie O BLW

Moje dziecko nie chce jeść sezonowych warzyw i owoców… Może ma alergię na pyłki? BLW

Znasz to? Twoje dziecko ucieka jak oparzone kiedy proponujesz truskawki, pomidora czy gruszkę? Myślisz wtedy, że Twoje dziecko ma neofobię czy nadwrażliwość jamy ustnej…a tu może chodzić o jego instynkt zachowawczy! Najnowsze badania (marzec 2017) wskazują na narastanie objawów alergii po zjedzenie niektórych owoców czy warzyw. Dla mnie to fenomen! Dzieci naprawdę wiedzą najlepiej czego im trzeba lub raczej czego im nie trzeba 😉

Przy okazji wpisu na temat nagminnej przemocy przy stole ktoś skomentował: “no dobrze wszystko pięknie ale co jeśli dziecko nie chce jeść owoców? Wtedy trzeba je do tego zmusić.” No nie! Rozwiązania siłowe przy stole przynoszą odwrotne do zamierzonych skutki i warto zrobić krok w tył i pomyśleć czemu nasze dziecko tak bardzo broni się przed niektórymi produktami. Zmuszanie nie wyleczy nadwrażliwości czy alergii (!), a normalną dla wieku od około 20 miesiąca życia do 3 lata neofobię jedynie pogłębi.

Zespół dr Sarah B. Santos połączył nasilające się objawy alergii wziewnych z jedzeniem surowych sezonowych warzyw, owoców i orzechów. Okazuje się, że aż 75% cierpiących z powodu alergii na pyłki brzozy, traw i chwastów może cierpieć na Oral Allergy Syndrome (OAS) czyli Zespół Alergii Jamy Ustnej. Mię­dzy pył­kami drzew i traw a biał­kami pokar­mo­wymi zachodzi reak­cja krzy­żowa. Alergicy często mogą spożywać problematyczne grupy produktów po ugotowaniu czy upieczeniu ale surowe wywołują silną reakcję jak: mrowienie jamy ustnej i gardła, spuchnięte wargi, język, a nawet gardło, pokrzywka, czasem łzawienie i chrypa. Dziecko może mówić, np: “banan łaskocze w buzi” więc nie bagatelizuj tego.

Które warzywa i owoce wchodzą w reakcje krzyżowe z pyłkami?

Owoce: banan, brzoskwinia, melon, arbuz, gruszka, wiśnie, śliwka, jabłka, kiwi

Warzywa: pomidor, marchew, seler, papryka, brokuł, kapusta, kalafior, cebula, pietruszka, ziemniak biały

Osoby, które mają alergię na pyłki brzozy powinny bardzo uważać na jabłka, brzoskwinie i inne owoce z pestkami, orzechy (laskowe, migdały) oraz na marchew.

Jeśli dziecko cierpi z powodu pyłków traw uważaj na: brzoskwinie, selera, pomidory, melony, arbuzy i pomarańcze.

Reakcje alergiczne na pyłki chwastów (np. bylica) mogą nasilać się po zjedzeniu banana, ogórka, melona i cukinii.

Czemu obróbka termiczna, a czasem obranie np jabłka ze skórki pozwala alergikom (choć nie zawsze) bezpiecznie zajadać się uczulającymi produktami?

Białka owoców czy warzyw mogą być najsilniej skoncentrowane na skórce i zaraz pod nią więc czasem obieranie jest rozwiązaniem. Gotowanie czy pieczenie rozbija białka, które wywołują reakcję krzyżową z pyłkami.

Jak pomóc?

Jak zapobiec nasileniu reakcji alergicznych? Przede wszystkim należy unikać podawania surowych warzyw czy owoców, które spowodowały niepożądaną reakcję. Kiedy dziecko zgłasza, że coś je “łaskocze” poproś aby wypłukało usta wodą i obserwuj czy nie ma innych reakcji (jeśli zauważysz problem z oddychaniem dzwoń po karetkę!).

OAS to kolejny dowód na to, że zmuszanie dziecka do zjedzenia czegoś “bo jest zdrowe, bo ma witaminy” jest bezpodstawne. Presja, a co dopiero przemoc nie powinny pojawiać się w kontekście jedzenia (czy innym). Do czego może doprowadzić taka walka? O tym pisałam TU. Co z przemycaniem warzyw i owoców? To zależy jak to robisz? Bo jeśli Twoje dziecko nie ma pojęcia co znajduje się w muffince, plackach czy sosie, którymi się zajada to nie tędy droga. Najlepiej zaangażować dziecko w kuchni i pozwolić dorzucać warzywa czy owoce do miski. Wtedy Twoje dziecko jest świadome tego co je, a o to właśnie chodzi!

Źródła:

American Academy of Allergy Asthma & Immunology

NJH, Dr Carah B. Santos

 

 

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Barbara
Gość
Barbara

Jestem żywym przykładem na to, że ta teoria może się sprawdzić. Jako nastolatka przeszłam silny wstrząs alergiczny (czy jak to tam się zwie) z dusznością, opuchlizną i pokrzywką na całym ciele… Zjadłam sałatkę z selerem , popchnęłam ją ogromnymi ilościami melona, w czasie gdy pyliła bylica pospolita na którą jestem mocno uczulona….