Nie ja, a moja Mama wymyśliła ten przepis! Gdzieś ktoś jej powiedział, że lody można zrobić z batatów…do tego dodała mleko kokosowe i banana. Voilà! Otrzymujesz słodkie lody, o konsystencji lodów lub serka typu “Danio” z wspaniałą egzotyczną nutą kokosa. My z Finiem się zakochaliśmy <3
Dla kogo? Nie ma potrzeby podawania lodów małym dzieciom i naprawdę wystarczy je schłodzić w lodówce aby stężały i podawać jak serek homogenizowany. Starszakom i reszcie domowników, którzy lubią lody serwujemy je z zamrażalki i wszyscy są szczęśliwi 😉
- -1 puszka mleka kokosowego z dobrym składem (np Real Thai)
- -1 średni batat (ugotowany)
- -1 dojrzały banan
- -dodatki: starta gorzka czekolada, owoce itp
- 1. Mleko kokosowe wstaw do lodówki na kilka godzin (najlepiej na dobę).
- 2. Batata obierz i pokrój w grube plastry. Wrzuć na 1 szkl wrzątku, przykryj pokrywką i gotuj na małym ogniu ok 5min (kawałki mają spadać z widelca).
- 3. Z puszki wyjmij stałą część mleczka (śmietanę koko) - po schłodzeniu ok 90% zawartości (resztę zostaw do koktajli, owsianki, kawy...) i przełóż do wysokiej miski. Dodaj przestudzonego batata i banana. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładko.
- 4. Przełóż dużej miski i przykryj folią i wstaw na kilka godzin do lodówki LUB na 15 min do zamrażalki*. Niestety górna warstwa lodów zciemnieje więc warto ją zdjąć i dodać do niej kakao aby wizualnie ładnie to wyglądało.
- *niestety po dłuższym czasie masa zamienia się w kamień ;-(
Skarb, taka babcia <3 🙂
TAK <3
Witam 🙂
A mogę czymś zastąpić banana,mój syn zbiesił sie i nie zje nic co go zawiera ,niestety 🙁
Hej Kasiu! Możesz go pominąć 🙂 batat i śmietana koko są super bez dodatku banana – myślę, że nie trzeba nawet dosładzać 😉
Muszę jutro wypróbować! Moj syn uwielbia bataty 🙂 ostatnio nie chce za bardzo jeść, chociaż nie daję mu słodyczy. Może przez tą gorączkę…
Hej Aga! Jeśli ma gorączkę to tak naprawdę nic nie musi jesc – ważne aby pił. trzymam kciuki, że już jest ok!
A czy nie można użyć mleka kokosowego zrobionego samemu? Jest jakaś różnica?
Asiu jeszcze nie próbowałam ale obawiam się, że takie mleczko jest za chude. Można by zrobić np ze 3 litry aby tej śmietany zebrało się więcej. Spróbuję jeszcze, jak ktoś mi sugerował pod postem na fb, z tłustymi wiórkami koko. Tylko nie wiem czy mój blender chociaż troszkę je rozdrobni. Sam batat i banan są kremowe ale ten kokos w tle…dla nas poezja!
A jakie to jest mleko o dobrym składzie ?
To takie co ma kokos i wodę i tyle. Te popularne maja jeszcze konserwanty, polepszacze itp. Real thai (takie czarne) są ok. Znajdziesz je w Carrefourze, Tesco. W Piotrze i Pawle tez widziałam. Czasem w osiedlowych sklepach.
@autorki: super przepis!!!!!!!!!!!!
Dziękuję xx
Zgadzam się co do mleczka – tylko woda i kokos. Jeśli spojrzysz na skład tanich mlek koko w puszkach np w Lidlu czy biedronce to zobaczysz jak długi może on być!!! Takie mleko tylko leżało obok kokosa…
Dziekuje za odpowiedz, mieszkam niestety w Dublinie ale pewnie tu tez znajdę
6 lat mieszkaliśmy w Dublinie <3 <3 <3 Tęskni nam się ostatnio...
Żeby lody nie zmieniły sie w kamień przez 3 godziny trzeba mieszać co 30 minut najlepiej trzepaczka żeby się napowietrzyly i będą miały konsystencję lodów 🙂
Próbowałam kiedyś…i oczywiście zapomniałam o mieszaniu hihihi ale muszę wreszcie jakiś timer ustawić i spróbować tego sposobu! Pozdrawiam cieplutko :-*