Czuję, że ten sos stanie się moją obsesją… Zakochałam się w nim! Potrzebujesz mięso mielone, domowy ketchup lub świeże pomidory, resztki zupy pomidorowej, świeży koper i surowy kalafiora. Filip uwielbia kalafiora ale… nam się już przejadł więc coraz częściej miksuję kilka różdżek tego wartościowego warzywa i dodaję to tu, to tam 😉
Dla kogo? Zdecyduj sama 🙂
Zdjęcia słabe ale przepis bomba!
W pierwszym okienku widzisz “żwirek” kalafiorowo-koperkowy, w drugim okienku – do sosu dodałam żwirek kiedy ten już dusił się co najmniej 10 min, potem domowy ketchup – tu zagęszczony nasionkami chia (3 lata+), a na końcu produkt końcowy, który zupełnie nie oddaje smaku :/
- - 500g mięsa mielonego np indyk + wołowina
- - 1/2 szkl pomidorówki
- - 1 szkl domowego ketchupu LUB 3 pomidory malinowe
- - 3 ząbki czosnku
- - 2/3 szkl "żwirku" z surowego kalafiora (ok 4 różyczki)
- - 1-2 czubate łyżki kopru
- - przyprawy: szczypta kurkumy i chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki, pieprz czarny do smaku, sól do smaku (12m+)
- - 1 łyżeczka tłuszczu np masło klarowane
- - makaron spaghetti
- - 1 łyżka masła (82%)
- - opcjonalnie: kilka różyczek kalafiora i brokuła
- 1. Rozgrzej patelnię, dodaj tłuszcz i po chwili przeciśnięty przez praskę czosnek*, wrzuć mięso na patelnie i po chwili "podziab" je drewnianą łyżką, żeby się nie sklejało.
- 2. Kiedy mięso zbrązowieje dodaj pomidorówkę (i jeśli używasz różyczki kalafiora). Po 15-20 min dodaj przyprawy, koper i kalafiorowy żwirek. Po 5 miutach dodaj domowy ketchup LUB pomidory obrane ze skórki, pocięte w ćwiartki dodaj na samym początku (z czosnkiem).
- * Jeśli nie masz domowego ketchupy to teraz dodaj pomidory - obrane i pokrojone w ćwiartki czy mniejsze kawałki o dowolnym kształcie 😉
Dodaj komentarz