Łatwa zupa z pora i ziemniaka. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Łatwa zupa z pora i ziemniaka. BLW

Mam sentyment do tej zupy bo kojarzy mi się z Dublinem. Robię ją w te gorsze dni…gdy nic się nie chce bo to praktycznie dwa składniki 😉

Dla kogo? W przepisie jest tylko por i ziemniak oraz bulion czy woda, masło klarowane i przyprawy. Sami oceńcie 😉 Maluszkom zaczynającym przygodę z BLW serwujemy w kubeczku lub robimy bardzo gęsty krem, który niemowlę może zjeść rączkami lub z łyżeczki (kładziemy łyżeczkę przed dzieckiem lub podajemy do rączki).

15879470_1692099704149021_573510666_n

Światło w kuchni było jakie było…za oknem szarówa więc zupka wygląda jakbym dodała kurkumy, co jest całkiem niezłym pomysłem 😉15871327_1692099650815693_522855671_n

15909496_1692099660815692_1144092031_n

W wersji rodziców z resztką piersi z kaczki 🙂

15910204_1692099680815690_1170487933_n

15870559_1692099720815686_1383995043_n

Zupa porowo - ziemniaczana z groszkiem
Porcje 5
Bardzo łatwa zupa, która składa się praktycznie z pora i ziemniaków. Na bulionie czy rosole jest przesmaczna ale w gorsze dni robię ją na wodzie i też wychodzi 😉 Idealna zupa na zimową aurę.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. - 2 duże pory (biała część)
  2. - 3 duże ziemniaki
  3. - filiżanka mrożonego groszku (najlepszy na parze, który gotujemy tylko 3 min)
  4. - 700 - 900 ml bulionu, rosołu lub wody
  5. - 4 łyżki masła klarowanego
  6. - pieprz czarny, dobra sól (12m+), tymianek, słodka papryka - po 1/2 łyżeczki
Wykonanie
  1. 1. Pory pokrój w plastry, ziemniaki w dużą kostkę.
  2. 2. W garnku rozgrzej masło klarowane i wrzuć pora i ziemniaki. Podsmażaj na małym ogniu około 7 minut. Wlej 700ml gorącej wody itp oraz przyprawy (tymianek rozcieram lekko w dłoniach) i gotuj na wolnym ogniu przez ok 15 min.
  3. 3. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładki krem - teraz możesz dodać więcej płynu. Gęstość zależy od Waszych upodobań.
  4. 4. Groszek gotuję oddzielnie przez 3 minuty (używam groszku "na parze") bo posypuję nim krem ale można dodać go do zmiksowanej zupy i gotować jeszcze 5 -10 minut.
  5. My dodajemy resztkami mięsa z dnia poprzedniego (Filipek chce sam groszek) i natką pietruszki.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

5
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Marta
Gość
Marta

Szara zupa na szare dni 🙂 A dobra sól to jaka?

Kamila
Gość
Kamila

Fajny przepis, jak z reszta wiele u Ciebie 🙂 Lubię, że jest tu prosto, zdrowo i smacznie. Ze swojej strony dodam, że zamiast soli daje czosnek suszony z Darów Natury i to fajnie podbija smak – ogólnie soli przez to już bardzo rzadko używam.

Dobra sól to himalajska różowa najlepiej ekologiczna. Aczkolwiek mamy też różową sól kłodawską, która moim zdaniem też jest dobra 🙂

Kamila
Gość
Kamila

Świetna jednogarnkowa zupa! Muszę wypróbować to połączenie. W ten sam sposób (na maśle klarowanym) robię krem z brokuła (marchewkę, cebulę i czosnek wrzucam na masło, po paru minutach dodaję imbir, gałkę muszk., tymianek i oregano, potem różyczki brokuła, litr wody i po 15 min zblendowany krem gotowy!) oraz dyniową (polecam hokkaido, którą po umyciu i wydrążeniu piekę ze skórką, a potem dorzucam do wymienionych warzyw bazowych na maśle. Dynię warto przed pieczeniem posmarować olejem i oprószyć ciut solą w wersji 4adults oraz rozmarynem). Na pora z ziemniakiem jeszce nie wpadłam 😉 muszę zrobić mojemu juz 8 m-cznemu Franiowi 😉 Może… Czytaj więcej »