Łatwa zupa z młodej włoszczyzny. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady Przepisy

Łatwa zupa z młodej włoszczyzny. BLW

Zupa powstała z lenistwa 😉 Źle znoszę upały dlatego w kuchni staram się spędzać wtedy jak najmniej czasu. Potrzebujesz pęczka kopru i młodej włoszczyzny (wybierz taki, żeby było tam 5-6 młodych marchewek). 

Twoje dziecko nie lubi zup krem ? 

Zupełnie jak Finio więc przybijmy sobie piąteczkę 😉 Kiedyś lubił każdą zupę ale w którymś momencie krem stał się bleee. Mimo to nie poddawałam się i znalazłam dwa niezawodne sposoby by Finio chciał zupy spróbować…a od tego przecież zależy wszystko! U nas zwykle znika większość zawartości talerza 🙂

  • groszek ptysiowy –> PRZEPIS
  • grzanki czyli “maczadełka”

Wiek ? 6m+

Maluszek wkłada rączkę do miseczki aby za chwilę ją oblizać 🙂

 

PRZEPIS:

  • 1 pęczek młodej włoszczyzny (min 5 marchewek)
  • 1 pęczek kopru
  • 2 średnie cebule
  • 1-2 łyżki masła klarowanego
  • Przyprawy: pieprz czarny (do smaku), kurkuma ok ¼ łyżeczki, papryka ok ½ łyżeczki, sól kłodawska lub himalajska do smaku (12m+)
  1. Włoszczyznę umyj. Odetnij nać od selera i pietruszki (też trafią do zupy). Oskrob 5 młodych marchewek, 1 młodą pietruszkę oraz 1 młodego selera (ja odcinam korzonki bo ostatnio je zostawiłam i wyczuwałam w zupie piasek…sporadycznie ale jednak).
  2. W grube plastry pokrój: marchew, pietruszkę, selera, pora. Cebulę – w kostkę. W garnku rozgrzej masło klarowane. Dodaj cebulę. Ja ją lekko solę (pomiń do maluszków poniżej 12m). Kiedy się zeszkli dodaj wszystkie pokrojone warzywa. Po chwili przemieszaj i pozwól im jeszcze chwilę się podsmażać.
  3. Zalej warzywa wodą – tak aby je zupełnie przykryć (używam wody filtrowanej) i gotuj pod pokrywką ok 20-30 min). Dodaj przyprawy. Teraz dodaj nać selera (w całości bo na końcu ją wyjmiesz) i nać pietruszki (max 2 gałązki – drobno pokrojona). Możesz też dodać zielone liście pora – wtedy zupa będzie zielona. Gotuj jeszcze 30 min.
  4. Poszatkuj koper. Dodaj go do zupy i zmiksuj całość blenderem ręcznym.

Czas przygotowania: 15min

Czas gotowania: 1h

Serwuj z grzankami „maczadełkami”, groszkiem ptysiowym czy lekko uprażonymi nasionami słonecznika i dyni. Co tylko lubicie 😊

Polecam chleb orkiszowy lub żytni pytlowy. Najlepsze są lekko podpieczone lub podsmażone na maśle klarowanym posypane słodką papryką, kurkumą, pieprzem czarnym i koperkiem ale zwykła grzanka czy nawet chlebek, który nie chrupie świetnie się tu sprawdzi. Kto spróbuje z gryczanym

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Mama Melci
Gość
Mama Melci

Łatwa i szybka – u nas też z grzankami i o dziwo koperek nie przeszkadzał mojej Melce 🙂