Obiady Przepisy

Krupnik mojej Babci. BLW

Zupa, która zawsze będzie kojarzyła mi się z rodzinnym domem według przepisu mojej Babci. Kiedy zapytałam ją o przepis roześmiała się bo przecież krupnik to się “zwyczajnie robi: najpierw skrzydło, potem kasza i warzywa i jest zupa!” Mama twierdzi, że byłam “niejadkiem” ale tej zupy potrafiłam zjeść 2 talerze. Dla mnie ta zupa jest magiczna. Niby nic – ot zupa z kaszą na skrzydełku ale tak cudownie rozgrzewa i …poprawia humor 🙂 Miłość do krupniku musi być dziedziczna bo Filip ją uwielbia!

Dla kogo? Zupa gotowana jest na mięsie i zawiera gluten (kasza jęczmienna). Nie zaleca się podawania wywarów mięsnych przed rokiem ale nie znalazłam badań, które by to potwierdzały. Rozmawiałam też z kilkoma dietetykami i oni też byli zdania, że jeśli mięso jest ekologiczne to taki wywar można serwować przed rokiem. Decyzja jest Twoja i tylko Twoja 🙂 Kaszę jęczmienną możesz zamienić na bezglutenową jaglaną (czy komosę) ale wtedy to już nie będzie krupnik tylko zupa warzywna z kaszą jaglaną 😉

15 miesięczny Filip krupnik pił z miseczki, wyjadał rączkami, a na koniec wszystko zawsze lądowało na tacce i była zabawa w łapanie marchewki, mięska, ziemniaczka 😉 Jeszcze przed buntem śliniakowym kiedy słowo “nie” nieśmiało wchodziło do słownika.

12650717_1298135476878781_529363605_n

A tu już 27 miesięczny Filipek zajada krupnik łyżką i kontynuuje swój śliniakowy bunt.

12666483_1298084310217231_661752291_n

Edit 26.09.2017: krupnik doskonale komponuje się z DYNIĄ więc polecam tą jesienną modyfikację <3

Dziś u nas krupnik dyniowy! Wystarczy dodać kawałek surowej dyni razem z warzywami (u mnie wielkości dłoni) – dynia w wi…

Opublikowany przez BLW mama na 6 września 2017

Krupnik mojej Babci. BLW
Zupa mojego dzieciństwa, którą uwielbia cała moja rodzina, a najbardziej Filipek 🙂 Tradycyjnie używam drobnej kaszy jęczmiennej, która zawiera gluten. Jest to zupa na wywarze mięsnym (u mnie skrzydło indyka) więc dla dziecka po roku.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 20 min
Całkowity czas
1 hr 40 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
1 hr 20 min
Całkowity czas
1 hr 40 min
Składniki
  1. • 2 litry wody (8 szkl)
  2. • skrzydło indycze
  3. • 1/2 lub 2/3 szkl kaszy jęczmiennej*
  4. • 3 marchewki
  5. • 1 pietruszka
  6. • kawałek selera
  7. • por
  8. • 1 "opalona" cebula
  9. • 2 ząbki czosnku
  10. • 4 ziemniaki
  11. • 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta tymianku i kurkumy, sól i pieprz do smaku
  12. • natka pietruszki/koperek do dekoracji
Wykonanie
  1. 1. Umyte skrzydło włóż do dużego garnka (3l) i zalej wodą. Zagotuj i zbierz "szumowiny". Zmniejsz ogień i dorzuć przyprawy oprócz soli i pieprzu.
  2. 2. Gotuj 30 min. Dodaj kaszę.W międzyczasie opal cebulę nad ogniem i przygotuj warzywa: obierz co trzeba obrać ;-), w zgrabną kostkę pokrój marchew i wrzuć do zupy z pietruszką, cebulą, czosnkiem, selerem i porem. Gotuj 30min na wolnym ogniu. Teraz dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól ok 1/2 łyżeczki dobrej soli.
  3. 3. Kiedy ziemniaki będą miękkie zupa jest gotowa 🙂 Na koniec dodaj sól i pieprz. Posmakuj i zobacz czy nie trzeba doprawić. Najlepiej pokroić mięso ze skrzydła i dodać do zupy (w poprzek włókien aby dziecko nie miało problemu z gryzieniem).
  4. 4. Serwować z koperkiem lub pietruszką ale Filip najbardziej lubi z koperkiem 🙂
Notatki
  1. *My lubimy gęsty krupnik więc daję 2/3szkl. Zawsze na koniec można dodać szklankę wrzątku jeśli będzie dla Ciebie za gęsty.
  2. Każde zboże powinno się wymoczyć przez kilka godzin w wodzie. Ja tak robię bo mam fobię fitynianową 😉 Namoczona jest zwyczajnie łatwiejsza do strawienia. Jeśli Ty się kwasem fitynowym nie przejmujesz to kaszę musisz chociaż wypłukać pod bieżącą wodą na sicie.
Na podstawie Babcia Teresa
Na podstawie Babcia Teresa
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Krupnik mojej Babci. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Wiola
Gość

Dzis robimy:) tylko uciekla w przepisie informacja kiedy dodac kasze;)

Kasia b
Gość
Kasia b

Witam🙂
Wczoraj ugotowałam po raz kolejny na obiad.Tym razem z kawałkiem dyni jak sugerowałas,jest jeszcze smaczniejsza 🙂
Mój syn nazwał ja “zupa z oczkami”(kasza jęczmienna) i dzis juz przed południem prosił o nią. Dziękujemy za super przepisy 🙂

wpDiscuz