Bardzo łatwa zupa, która nadaje się również na zimowe śniadanie. Kasza jaglana w połączeniu z zimowymi warzywami doskonale nas odżywi i rozgrzeje. Taką zupą odkwasisz i uodpornisz organizm. Można ją dowolnie modyfikować dodatkami.
Kasza jaglana to wspaniałe źródło krzemionki, witamin z grupy B, żelaza i miedzi. Odkwasza organizm i jest bezglutenowa. Zobacz też TU , TU i TU.
Dla kogo? Dla dziecka, które ma już za sobą kilka pierwszych posiłków. Według Bożeny Żak-Cyran pierwsze zupy nie powinny się składać ze zbyt wielu warzyw. Najlepiej maksymalnie użyć trzech (np marchew, seler, brokuł).
W wersji jesiennej z brokułem ale zimą lepiej użyć sezonowej brukselki.
- • 5 szkl przefiltrowanej wody
- • ½ szkl kaszy jaglanej (surowa, wymoczona przez noc)
- • 4 średnie marchewki
- • 1 średni por
- • 1 średnia cebula
- • kawałek selera (wielkości 1 marchewki)
- • 1 ziemniak
- • 2-3 brukselki LUB duża różdżka brokuła
- • 1 łyżka masła klarowanego
- • 1/3 szkl wody z kiszonych ogórków lub po 2 r.ż. ½ łyżeczki soli himalajskiej
- • Przyprawy: 1łyżeczka startego imbiru, ½ łyżeczki kurkumy, szczypta pieprzu, 1 łyżeczka słodkiej papryki, ½ łyżeczki tymianku, 2 listki laurowe, ziele ang., goździk
- • Dodatki: kukurydza bio lub groszek bio - do kupienia w słoiczku* (3 łyżki) - można zastąpić drobno pokrojonym ogórkiem kiszonym; dwie garście drobno pokrojonego mięsa (np z rosołu).
- 1. Marchewkę i selera pokrój - trochę w słupki (mam tarkę, która trze na słupki), trochę w kostkę, trochę zetrzyj na tarce o grubych oczkach. Ziemniaka pokrój w kostkę. Wytnij głąby brukselkom i drobno pokrój lub brokuła porozrywaj na mniejsze kawałki.
- 2. Pora i cebulę drobno pokrój i zeszklij w garnku na maśle klarowanym. Wlej wodę, wsyp kaszę i wszystkie warzywa. Wsyp przyprawy. Przykryj pokrywką i gotuj na wolnym ogniu około 45 min. (Można krócej ale zupa jest smaczniejsza gdy kasza już się lekko rozgotuje).
- 3. Na koniec dodaj wodę z ogórków lub sól. Możesz dodać mięso, kukurydzę czy groszek.
- *Groszek i kukurydza bio dostępne są w szklanych słoiczkach. Od czasu do czasu pozwalam sobie na ich zakup. Niestety trzeba je zużyć w ciągu 2 dni.
Zastanawiam sie jak wybrnąć z braku wody z ogórków. Dziecko rok dopiero skonczony, więc sól nie. A ogorki wszędzie spotykam kwaszone. Jakaś sugestia?
Hej Marzena, ja odrobinę wody z ogórków kiszonych (nie kwaszonych bo te już nie są dla nas wartościowe) dodawałam do zupek kiedy Filipek skończył rok. To nie jest zwyczajna woda z solą. Tam są probiotyki. Wiadomo, że nie można dać dziecku pic tego soku ze szklanki ale do zupy jak najbardziej. W książce “Odżywiaj dziecko w zgodzie z naturą” Bożena Żak-Cyran podaje wodę z kiszonych ogórków jako składniki zupek po roku. W wielu kwestiach nie zgadzam się z tą panią ale tu akurat myślę, że wszystko jest ok. Ale jeśli nie chcesz używać soku z ogórków to możesz dać kilka… Czytaj więcej »
Właśnie robię tę zupę po raz trzeci. Jest fantastyczna, smakuje zarówno mojemu tacie, mężowi jak i synkowi. Ja też chętnie się nią zajadam 🙂
Dziękuję Olu za przemiły komentarz <3
BLW Mamo! Zupka pyszna! Ale mam pytanie czy moge ja zamrozić czy ze względu na kasze jaglana nie bardzo?
Dziękuję 🙂 Julia nie próbowałam ale myślę, że tak. Z kaszy jaglanej robi się przecież mrożone “serniki” 😉 Wiem, że to nie to samo ale myślę, że po podgrzaniu kasza wróci do formy sprzed mrożenia.
Pyszna zupka:), Zobaczymy czy Wituś zje, mnie smakuje. Przyznam, że pominęłam brukselkę i imbir z ich braku no i bez kukuryku i groszku jest mega.CHyba ta woda ogórkowa najlepiej przyprawia…mam pytanie, o różnice kwaszone kiszone ogórki. Wzięłam własnej roboty ogórki i starłam też czosnej z tych ogórków, ale nie wiem jak rozpoznać typ kwaszenia- poprosze o rade;) dzięki!!pa
Hej Iza! Cieszę się, że smakuje <3 Jeśli chodzi o kwaszony/kiszony to nazwa może mylić celowo. Kwaszony i kiszony powinny oznaczać (w literaturze fachowej) to samo ALE w praktyce producenci żywności nas oszukują… Kiszenie to naturalny proces, a kwaszenie zwykle zachodzi przy pomocy chemii 🙁 W trakcie fermentacji początkowej zalewa się np ogórki roztworem kwasu sorbowego, kwasu benzoesowych lub kwasu octowego. Jeśli zobaczysz to w składzie to nie kupuj. Najlepiej mieć swoje czy od mamy/babci, a najlepiej i takie i takie 😉 nie każdy ma tak fajnie niestety. Teraz ogórków nie zakisisz ale możesz ukisić np gruszki (super rozsmarowują się… Czytaj więcej »
Dałam 2 szklanki więcej wody, prawie calrgo brokuła i wody z kiszonych ogórków też wiecej Zamiast groszku i kukurydzy dodałam kiszonego ogórka. Zupa badzo nam smakowala :). Idealna gdy za oknem jest zimno. Na pewno do niej wrócę, bo jest prosta.
Bardzo się cieszę i dzięki za modyfikację <3