Królik w warzywkach na bulionie warzywnym. Pycha! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Królik w warzywkach na bulionie warzywnym. Pycha! BLW

Królik to świetna alternatywa do kurczaka. Jego mięso jest smaczniejsze i zdrowsze! Polska jest największym hodowcą królika w Europie (!) ale głównie na eksport i nadal nie jest łatwo go dostać. Polacy przyzwyczajeni są do wołowiny, wieprzowiny i drobiu. Królik rzadko gości na naszych stołach, a szkoda bo bije inne mięsa na głowę pod względem wartości odżywczych. Tak jak ryby “z wód zimnych” jest niesłychanie bogaty w kwas linolenowy, który wzmacnia układ naczyniowo – sercowy. ” Mięso królicze jest bardzo bogate w tzw. aminokwasy niezbędne, niektóre składniki mineralne oraz witaminy, szczególnie z grupy B. Stąd jego wysoka wartość biologiczna w stosunku do wieprzowiny czy wołowiny. Białko mięsa króliczego jest w 90% przyswajalne przez organizm człowieka, podczas gdy białko mięsa wołowego tylko w 62% [źródło: Wiadomości Zootechniczne, R. XLIV (2006), 3: 72-77; D. Kowalska].

Dla kogo? Po 6 miesiącu. Królik uduszony w bulionie warzywnym jest bardzo delikatny, soczysty i łatwy do gryzienia.

Udko z królika jest bardzo duże – na zdjęciu mniejszy jego kawałek idealny do małej rączki. Resztę obrałam z kości i pokroiłam na mniejsze kawałki. Filipek nie chciał udka i oddał je tacie 😉

13236236_1386744221351239_1749918172_n

13228135_1386744148017913_906327908_n

 

13220102_1386744188017909_1083265156_n

Królik w warzywkach na bulionie warzywnym. BLW
Porcje 4
Królik to wartościowe mięso, które na stałe powinno zagościć na naszych stołach. Wspomaga układ naczyniowo - sercowy i bije inne mięsa na głowę jeśli chodzi o wartości odżywcze. Oto propozycja na łatwy i pyszny obiad dla całej rodziny.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
2 hr
Całkowity czas
2 hr 30 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
2 hr
Całkowity czas
2 hr 30 min
Składniki
  1. • mięso z 1 królika
  2. • 1 por
  3. • 1 marchew
  4. • 1 pietruszka
  5. • 1 łyżka płatków drożdżowych
  6. • 1,5 szkl bulionu warzywnego (przepis na blogu)
  7. • 1 łyżka masła klarowanego
  8. • przyprawy wg uznania i wieku dziecka, u mnie: szczypta soli, 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/3 łyżeczki pieprzu
Wykonanie
  1. 1. Mięso wymocz w zimnej wodzie przez około 1h lub dłużej.
  2. 2. Mięso osusz ręcznikiem papierowym i to co możesz pokrój na małe kawałki, a uda i żeberka zostaw w całości (bardzo łatwo je obrać z mięsa po ugotowaniu).
  3. 3. Marchew i pietruszkę obierz i zetrzyj na drobnych oczkach tarki. Białą część pora drobno pokrój.
  4. 4. W garnku z grubszym dnem rozpuść masło i wrzuć pora, marchew i pietruszkę. Po 2 minutach dorzuć mięso. Zalej bulionem i przykryj pokrywką. Duś około 2 godzin (mięso musi być miękkie). Dodaj łyżkę płatków drożdżowych i przyprawy jeśli potrzeba bo wywar warzywny już był doprawiony. Ja lekko doprawiłam.
  5. 5. Podawaj z komosą ryżową, ryżem, kaszą gryczaną czy ziemniakami. Idealnie pasowałyby tarte buraczki. Zrobiłam jeszcze sałatkę ze szpinaku ale Filipek nie chciał jej na swoim talerzyku.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

3
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Ola
Gość
Ola

Witaj! Dziękuję za mega inspirujące przepisy! Podpowiedz, gdzie dostałaś królika? I może gdzie kupujesz awokado? Wybierasz tylko te bio, czy też w zwykłym sklepie i takie awokado sparzasz wrzątkiem (ewentualnie myjesz z sodą)? Pozdrawiam serdecznie!