Idealne zamiast chleba, żeby przygotować kanapki na plażę czy plac zabaw. Najbardziej lubimy je z domowym ketchupem lub sosem czosnkowym mmmm Gofry mają konsystencję placków.
Dla kogo? Można je śmiało serwować dzieciom, które nie mają alergii na jajko. Tylko pierwszy gofr wymaga tłuszczu, pozostałe pieką się “na sucho”.
Filip wybrał sos czosnkowy – zabrakło mi koperku więc jest tylko jogurt grecki+ ząbek czosnku+sok z cytryny+sól (12m+) + pieprz czarny. Zdjęcia są bez filtrów 🙂
- - 1 i 1/2 szkl zmiksowanego na żwirek surowego kalafiora
- - 1 czubata łyżka kopru
- - 3 jajka
- - ok 2-3 czubate łyżki mąki (orkiszowa, gryczana)
- - przyprawy: kurkuma, słodka papryka, szczyptunia chilli, pieprz, dobra sól (12m+)
- - 1/2 łyżeczki tłuszczu np masło klarowane, olej koko
- 1. Koperek zmiksuj w blenderze z ostrzem S.Oderwij ok 3 różyczki kalafiora i dodaj do koperku - zmiksuj aż powstanie drobny żwirek.
- 2. Włącz gofrownicę.
- 3. Do blendera wbij jajka i wsyp przyprawy. Zmiksuj. Dodaj mąkę i miksuj aż składniki się połączą.
- 4. Na rozgrzaną gofrownicę połóż tłuszcz i rozsmaruj pędzlem po obu stronach. Wylej chochlę ciasta czy tyle ile normalnie wylewasz 😉 Po ok 3 min zajrzyj do gofrownicy i jeśli gofr się zrumienił to przełóż go na talerz i wylej kolejną porcję ciasta.
- Podawaj z dowolnymi dodatkami: domowy ketchup czy jogurtowy sos czosnkowy z koperkiem. Jeśli tak jak ja posiadasz gofrownicę "kwiatek" to po oddzieleniu "listków" można z nich zrobić małe kanapeczki 🙂
- Kopru można spokojnie dać więcej niż 1 czubata łyżka 🙂 Myślę też o wersji z pomidorem!
czy surowy kalafior nie będzie zbyt ciężkostrawny dla roczniaka?
Hej Dominika! Ale on się upiecze w gofrownicy 🙂 Śmiało!
A czy może wyjść z mąką kokosową bądź ryżową??
Basiu z kokosową bym nie ryzykowała bo jest bardzo nietypowa i mocno chłonie wilgoć co może spowodować rozpadanie się gofrów (pewnie o połowę mniej niż w przepisie ale i tak bym się bała zaryzykować). Ryżową też lepiej połączyć z jeszcze jedną mąką.