Polecam to ciasto! Prezentuje się skromnie ale można je jeść bez wyrzutów sumienia i jest naprawdę smaczne. Mój szczery do bólu Krytyk kulinarny wyraził pozytywną opinię 🙂
Dla kogo? Po 18 miesiącu.
Przygotuj:
- 1 szkl ugotowanej cieciorki
- 2 banany
- 1 jabłko obrane ze skórki
- 1 marchew
- 1 jajo
- 1/2 szkl mąki gryczanej
- 1 łyżka dobrego oleju (migdałowy, kokosowy z pestek winogron itp)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia bio
- kilka ziaren wanilii
- szczypta cynamonu
- naczynie żaroodporne
- trochę masła lub oleju kokosowego do natłuszczenia naczynia
Jak?
- Zblenduj mokre składniki (oprócz marchwi).
- Mąkę wymieszaj w misce z proszkiem. Jednak proszek można spokojnie pominąć.
- Wlej mokre i wymieszaj.
- Wrzucić utartą na drobnych oczkach marchew i wymieszaj.
- Wylej do natłuszczonej formy.
Właśnie nabrałam chęci na to ciasto..tylko jak i ile czasu je piec? I czy tylko naczynie żaroodporne tu pasuje czy może być zwykła keksowka? Czy będzie za mała? Pozdrawiam
Hej Aniu! To jeden z moich pierwszych przepisów na blogu 😉 wtedy często zapominałam wspomnieć o czasie pieczenia 🙂 Naczynie żaroodporne, którego użyłam jest niewiele większe od keksówki. Ciasto nie wyrośnie więc jeśli masa się zmieści to jest ok 🙂 Pieczemy 45-50 min w 190C. Najlepiej chwilę poczekać zanim pokroisz – tak jak z ciastami z kaszą jaglaną po przestudzeniu ciasto robi się zwarte. Też mnie ochota naszła na to ciasto 🙂 Pozdrawiam cieplutko