Ciągle obiecuję przepisy bez jajek i wreszcie jest! Chlebek na gorąco pachnie jak pizza, na zimno świetnie sprawdzi się do lunchboxa czy BLWboxa.
Chlebek o smaku pizzy bez sera i jajek.
2016-12-09 12:42:27
Chlebek jest prosty w przygotowaniu. Nie jest puszysty, a zwarty ale pyszny 😉
Odpowiedni dla dzieci, które mają już za sobą parę potraw. Świetny do lunchboxa czy BLWboxa.
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
45 min
Składniki
- • 1 szkl mąki gryczanej
- • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
- • 1 kopiata łyżeczka oregano, 1 kopiata łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki soli (18m+),
- • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka octu jabłkowego
- • 1 szkl zimnej wody
- • 1/3 szkl roztopionego masła klarowanego/ oleju koko
- • 2 średnie cebule (w drobną kostkę)
- • 8 zielonych oliwek bez pestek (drobno pokrojone)
- • 7-10 suszonych pomidorów (drobno pokrojone)
Wykonanie
- 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg.
- 2. W rondelku roztop masło klarowane.
- 3. Cebulę pokrój w drobna kostkę i zeszklij na łyżce masła klarowanego ze szczyptą soli. Po chwili dodaj oregano i tymianek.
- 4. Drobno pokrój oliwki i pomidory suszone. Wymieszaj je z cebulą.
- 5. Wsyp mąki do miski, dodaj słodką paprykę i ewentualnie sól.
- 6. Wlej wodę do przestudzonego masła i energicznie wymieszaj. W filiżance połącz proszek+sodę+ocet. Wlej do oleju z wodą.
- 7. Wlej płyn do mieszanki mąk i wymieszaj. Dodaj cebulę+oliwki+pomidory+przyprawy i wymieszaj. Masę przelej do małej foremki (np 20/20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 min w nagrzanym piekarniku.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
Ciekawy przepis:)
A ja proszę bardzo o sprawdzony przepis na ogórkową i kapuśniak z kiszonej kapusty, oczywiście jeśli masz jakiś sprawdzony na synku.
I jeszcze na jakieś świąteczne ciasta, wyglądające i smakujące jak te tradycyjne. Tak, żeby wreszcie przekonać teściową chorą na cukrzycę, że ciasto nie musi składać się z białej mąki pszennej, cukru i margaryny.
Dzięki Dorota 🙂 Te 2 zupy już dawno powinny znaleźć się na blogu…i rybna!
Ciast mam sporo i na pewno robię ten piernik 🙂 Gorąco polecam też babkę z batatów.
Pozdrawiam serdecznie!
Ja też dołączam się z prośbą o przepis na kapuśniak:)
Obiecuję, że będzie 🙂
Chlebek smaczny. Jeśli moi synowie jedzą bez marudzenia to musi to być najlepsza rekomendacja.
ooooo jak się cieszę! Pozdrawiam chłopaków 😉
Czy mogę prosic o podpowiedź od kiedy do potraw synka wprowadzalas sodę i proszek do pieczenia? Nie znalazłam nigdzie rzetelnej informacji od kiedy bezpiecznie używać tych składników w diecie dziecka.
Z góry dziękuję!
Ps. Twój blog jest świetny, ma super przepisy, dzięki że jesteś 🙂
Hej Agnieszka! dziękuję dziękuję dziękuję <3
Wracając do pytania to my przeszliśmy totalny detoks dzięki blw 😉 Przyznam, że proszku/sody zaczęłam używać dopiero koło 12mca ale chyba tylko dlatego, że tak naprawdę piec zaczęłam dopiero przy rozszerzaniu diety 😉 Wcześniej zrobiłam kilka szarlotek i to by było na tyle. Do roku podawałam ciasteczka na bazie banana, najczęściej amarantuski. Myślę, że raz na jakiś czas kawałek domowego ciasta czy muffinka z sodą/proszkiem (najlepszy bio bo nie zawiera fosforanów) nie zaszkodzi. Bardziej bałabym się drożdży 😉 Najlepszy zakwas. Pozdrawiam
Hej czemu drożdże są niewskazane dla malucha?