Chlebek o smaku pizzy bez sera i jajek. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Przepisy

Chlebek o smaku pizzy bez sera i jajek. BLW

Ciągle obiecuję przepisy bez jajek i wreszcie jest! Chlebek na gorąco pachnie jak pizza, na zimno świetnie sprawdzi się do lunchboxa czy BLWboxa.

15356104_1640899199269072_387631954_n

15424560_1640875235938135_1081525213_n

15424444_1640874819271510_1473452892_n

15417005_1640875232604802_820349587_n

15423657_1640875212604804_1150552275_n

Chlebek o smaku pizzy bez sera i jajek.
Chlebek jest prosty w przygotowaniu. Nie jest puszysty, a zwarty ale pyszny 😉 Odpowiedni dla dzieci, które mają już za sobą parę potraw. Świetny do lunchboxa czy BLWboxa.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
45 min
Czas przygotowania
25 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
45 min
Składniki
  1. • 1 szkl mąki gryczanej
  2. • 1/2 szkl mąki ziemniaczanej
  3. • 1 kopiata łyżeczka oregano, 1 kopiata łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka tymianku, 1/2 łyżeczki soli (18m+),
  4. • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia + 1/2 łyżeczki sody + 1 łyżeczka octu jabłkowego
  5. • 1 szkl zimnej wody
  6. • 1/3 szkl roztopionego masła klarowanego/ oleju koko
  7. • 2 średnie cebule (w drobną kostkę)
  8. • 8 zielonych oliwek bez pestek (drobno pokrojone)
  9. • 7-10 suszonych pomidorów (drobno pokrojone)
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, termoobieg.
  2. 2. W rondelku roztop masło klarowane.
  3. 3. Cebulę pokrój w drobna kostkę i zeszklij na łyżce masła klarowanego ze szczyptą soli. Po chwili dodaj oregano i tymianek.
  4. 4. Drobno pokrój oliwki i pomidory suszone. Wymieszaj je z cebulą.
  5. 5. Wsyp mąki do miski, dodaj słodką paprykę i ewentualnie sól.
  6. 6. Wlej wodę do przestudzonego masła i energicznie wymieszaj. W filiżance połącz proszek+sodę+ocet. Wlej do oleju z wodą.
  7. 7. Wlej płyn do mieszanki mąk i wymieszaj. Dodaj cebulę+oliwki+pomidory+przyprawy i wymieszaj. Masę przelej do małej foremki (np 20/20cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 20 min w nagrzanym piekarniku.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

9
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
dorota
Gość
dorota

Ciekawy przepis:)
A ja proszę bardzo o sprawdzony przepis na ogórkową i kapuśniak z kiszonej kapusty, oczywiście jeśli masz jakiś sprawdzony na synku.

I jeszcze na jakieś świąteczne ciasta, wyglądające i smakujące jak te tradycyjne. Tak, żeby wreszcie przekonać teściową chorą na cukrzycę, że ciasto nie musi składać się z białej mąki pszennej, cukru i margaryny.

Ania
Gość
Ania

Ja też dołączam się z prośbą o przepis na kapuśniak:)

danielki
Gość

Chlebek smaczny. Jeśli moi synowie jedzą bez marudzenia to musi to być najlepsza rekomendacja.

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Czy mogę prosic o podpowiedź od kiedy do potraw synka wprowadzalas sodę i proszek do pieczenia? Nie znalazłam nigdzie rzetelnej informacji od kiedy bezpiecznie używać tych składników w diecie dziecka.
Z góry dziękuję!
Ps. Twój blog jest świetny, ma super przepisy, dzięki że jesteś 🙂