Babka jest puszysta i idealnie nawilżona dzięki tajnemu składnikowi. Miałam dodać puree z dyni ale mam ostatni słoik dżemu, a bataty są dosyć podobne do dyni więc postanowiłam spróbować. Warto było! Nawet moja Mama jest zachwycona, a ona nie szczędzi mi słów krytyki gdy coś jej nie smakuje 😉
Babkę można zaserwować nawet na śniadanie bo tak naprawdę głównie składa się z batatów i mąki z ciecierzycy i orkiszowej. Tak się złożyło, że tylko te mąki mi zostały ale na pewno spróbuję z mąką gryczaną. Myślę, że delikatna bezglutenowa mąka owsiana świetnie zastąpiłaby mąkę z ciecierzycy.
Bataty są zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków, mają też niższy indeks glikemiczny. Pobudzają apetyt i “pomagają w leczeniu wychudzenia i biegunki. Słodki ziemniak jest bardzo bogaty w witaminę A […] ale jedzenie zbyt dużych ilości […] może spowodować problemy trawienne i wzdęcia.” [źródło]. Już wiem czemu tak trudno mi się opanować kiedy mam przed sobą batatowe frytki!
Dla kogo? Przepis zawiera jajko i mąkę z ciecierzycy, a według dr Pitchforda do 18 miesiąca dziecko nie wytworzyło jeszcze enzymów do trawienia roślin strączkowych. Mąkę z ciecierzycy można na pewno zastąpić gryczaną czy owsianą (mąki pełnoziarniste raczej by się tu nie sprawdziły).
- • 1 szkl mąki z ciecierzycy
- • 2/3 mąki orkiszowej
- • 1/2 mąki ziemniaczanej
- • 1łyżeczka proszku do pieczenia i 1/2 sody
- • 1/3 łyżeczki imbiru i 1/3 gałki muszkatołowej
- • 1 jajko lub jajko lniane lub z chia*
- • 1/2 szkl stopionego tłuszczu (koko lub masło klarowane będą najlepsze)
- • 1i 2/3 szkl puree z batatów (1 duży i 1 mały batat)
- • 1/2 - 2/3 szkl słodzidła** np: syrop daktylowy/syrop ryżowy/melasa/cukier kokosowy/syrop klonowy (najlepiej użyć 2 lub 3 aby objętościowo wyszło min 1/2 szkl)
- 1. Bataty obierz ze skórki, umyj, pokrój na grube plastry/kawałki o podobnej grubości i zalej wodą w garnku tak aby je zakryć. Gotuj do miękkości czyli około 10 minut. Muszą spadać z widelca. Zmiksuj je na puree i przestudź. [Puree możesz sobie przygotować poprzedniego dnia i wyjąć z lodówki gotowe].
- 2. Kiedy puree już przestygło rozgrzej piekarnik do 170C na termoobiegu.
- 3. Teraz już będzie łatwo więc DO DZIEŁA! W rondelku rozpuść tłuszcz i odstaw do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki przesiej przez sito do dużej miski i wymieszaj.
- 4. Do drugiej wysokiej miski wbij jajko, puree, słodzidło i tłuszcz (może być ciepły ale nie gorący). Zmiksuj wszystko mikserem na gładką masę.
- 5. Przygotuj foremkę o średnicy 22 cm. Natłuść ją i osyp mąką.
- 6. Suchy mix przesyp do mokrych składników i wymieszaj. Masę przelej (będzie bardzo gęsta) do formy i piecz przez 30 min.
- Po upieczeniu zostaw babkę na 10 min w formie, a potem odwróć ją do góry dnem i delikatnie połóż na kratce do studzenia aby spokojnie przestygła. Babka jest przepyszna i nie traci na smaku czy poziomie nawilżenia przez 3 dni. Dłużej nie udało mi się jej uchować 😉
- Do dekoracji użyłam domowej polewy czekoladowej: 2 łyżki masła klarowanego rozpuściłam w rondlu, dodałam 2 łyżki kakao, a kiedy masa trochę przestygła dodałam dużą łyżkę miodu. Najlepiej wychodzi z cukrem kokosowym i syropem klonowym bo składniki lepiej się ze sobą łączą. Zwykle używam oleju kokosowego ale z masłem klarowanym wychodzi równie pyszna.
- *Jak zastąpić jajko? 1 łyżka zmielonego lnu/całych ziarenek chia + 3 łyżki ciepłej wody i odstaw na min 5 min aby ziarenka zaczęły wydzielać żel.
- Pamiętaj, że nasiona lnu i chia zawierają mnóstwo tłuszczu, który pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się trans. Dlatego jeśli pieczesz z ich użyciem najlepiej zmniejszyć temperaturę do max 150C. Czas pieczenia trochę się wydłuży. Można spróbować jajko zamienić na bardzo dojrzałe awokado lub banana.
- **Przy pierwszym podejściu posłodziłam jedynie 1/3 szklanki (mix melasy daktylowej i syropu klonowego) ale babka była mało słodka. Smakowała wybornie ze słodkim tahini! Jeśli wybierzesz cukier kokosowy daj troszkę mniej mąki bo masie może zabraknąć tej dodatkowej wilgoci.
Na pewno zrobię taka babkę. Musi być pyszna. Czekam na kolejne przepisy na święta.
Testuję mazurka 🙂 Pozdrawiam Alicja!
Czy 10 miesięczne dziecka może jeść ciasta z proszkiem do pieczenia?
Magda osobiście myślę, że proszek czy soda są mniej szkodliwe od drożdży. Najlepszy wiadomo zakwas. Dla 10 miesięcznego dziecka zastąpiłabym mąkę z ciecierzycy na np bezglutenową owsianą czy kukurydzianą bo są bardzo podobne do cieciorkowej. Jeśli nie obawiasz się glutenu to mąka orkiszowa też powinna się sprawdzić. Ja właśnie testuję mazurka i kilka innych pomysłów ale w następnym tygodniu na pewno upiekę babkę z mąką gryczaną bo mam obawy, że z gryczaną może nie wyjść.
Jaką mąką można zastąpić orkiszową?
Kasiu myślę, że kukurydziana będzie najlepsza. Będę próbować z gryczaną. Pozdrawiam
A mąkę z ciecierzycy tez mogę zastąpić kukurydziana?
Tzn.zrobic z kukurydzianej i orkiszowej?
Marzena mąka z ciecierzycy jest bardzo specyficzna. Wiesz, że można nią zastąpić jajo (1 łyżka mąki + 3 łyżki ciepłej wody)? Z drugiej strony kukurydziana ma dużo skrobi więc na chłopski rozum powinno się udać. Daj proszę znać jak wyszło. Jutro testuję z gryczaną. Pozdrawiam
Udało mi się namierzyć make z ciecierzycy. Robilam zgodnie z przepisem. Zaliczylam niestety spektakularna porażkę. Przy wyjmowaniu z formy rozpadla sie babka na pół…spod zostal w formie,reszta wyladowala na kratce. W smaku dobra ale wygladu juz nie ma. Nie wiem gdzie popełniłam błąd.
Ojeju ;-( może za szybko chciałaś ją wyciągnąć. Musi trochę przestygnąć. Foremkę trzeba natłuścić i opruszyć mąką. Na Święta piekłam babę w kamiennej formie, którą znalazłam u Babci i mało brakowało skończyłoby się jak u Ciebie. Kupiłam potem foremkę z powłoką non-stick bo bałam się zaliczyć kolejnej wpadki. Może to forma? Szkoda strasznie bo babka naprawdę powinna się pięknie trzymać. Już 2 x piekłam z podanego mixu mąk, a wczoraj dałam kukukrydzianą zamiast orkiszowej i gryczaną zamiast ziemniaczanej i też wyszła.
Marzenko wesołych i spokojnych Świąt!
Siedzi w piekarniku, dam znać do z tego wyszło 🙂
I jak tam zastępstwo? 😉 bo też bym chciała bezglutenową babę.
Zrobiłam z mąki z ciecierzycy i kukurydzianej, jako słodzidło dałam miód i zmiksowane daktyle. Wyszła pyszna 🙂 Dziękuję za przepis BLW mama 🙂
No to SUPER!!!!! Miałam wypróbować dokładnie tę samą kombinację mąk bo boję się, że z gryczaną wyjdzie ciężka i zrobię gryczaną już po Świętach. Bardzo się cieszę i dziękuję za komentarz 🙂 Mąki bezglutenowe do “łatwych” nie należą i cenna jest każda informacja z udanymi kombinacjami 😉 Wesołych Świąt Kasiu!
Troszkę się to wszystko opóźniło! Dziś dopiero będę piec i od razu dam znać 🙂
Dziękuję za życzenia i również życzę Wesołych Świąt 🙂 dziś upiekłam kolejną babę – poprzednia została spałaszowana przez męża. Mam nadzieję że ta dotrwa do jutra 😉
Hahahaha mężczyźni to są jednak łasuchy 😉 Cieszę się, że smakuje 🙂 Pozdrawiam cieplutko!
Proszę mi poradzić czy mogę użyć mąki orkiszowej pelnoziarniestej? chcę upiec na swieta 🙂
Asiu ja używam firmy Melvit. Muszę sprawdzić typ… ale myślę, że będzie ok. Trzeba przesiać przez sito 😉
Zrobiłam, ale zamiast mąki z ciecierzycy użyłam fasoli białej z puszki. Dałam miód i cukier kokosowy. Dodałam również pół szklanki mąki jaglanej, ponieważ masa byłaby zbyt rzadka. Później się okazało, że nie mam proszku do pieczenia, więc dałam 2 łyżeczki sody. Oczywiscie nie wyszło mi to samo, ale smaczne. Ma potencjał ten Przepis więc będę do niego wracać. Moje ciasto bardzo mi smakuje, choć wiem, że mogłoby być doskonale 🙂
Ooooo dziękuję za komentarz Edyta! Uwielbiam czytać modyfikacje moich przepisów 🙂 Pozdrawiam!
2 Podejścia i lipa😕
2 razy i to samo- nie upieklo się w środku😕 nie wiem kurczę, gdzie zrobiłam błąd, wszystko zgodnie z przepisem i lipa.
;-( Kasiu na mące z cieciorki robiłaś? Pojęcia nie mam…strasznie mi przykro! Upiekę w tygodniu, nie wiem kurczę może coś źle opisałam
Witam, a czy bataty da się czyms zastąpic bo nie mam u siebie gdzie kupić:( i czy zamiast maki z ciecierzycy i orkiszowej moge dac owsiana? a co do tłuszczu zastanawiam się nad oliwa z oliwek….
Madziu nie próbowałam… Może spróbuj zrobić ciasto marchewkowe? Bataty można zamienić pewnie na puree z dyni. Myślę, że owsiana może być ok. Oliwa z oliwek pewnie będzie spoko ale w wysokich temp najlepiej używać oleju koko (moze być bezzapachowy czyli rafinowany)lub masła klarowanego. Pozdrawiam!
Dziękuję:) myslalam.nad marchewkowym ale chciałam na święta to bardziej tradycyjnie babka, dynie też nie wiem czy o tej porze znajdę, a jak dam marchewke zamaist tego to pewnie zepsuje… zwłaszcza że mistrzynia ciast to nie jestem
Oj może nie wyjść… mam nadzieję, że wymyślę cos mniej skomplikowanego. Ja mam dynię zamrożoną w kostkach więc odmrażam kilka kostek i jest 😉
Witam 🙂
Czy można tą babkę upiec w tortownicy?
Hej Kasiu! Myślę, że tak!
Robisz Aniu ta babke w tym roku? Nadal w wypiekach uzywasz maki z ciecierzycy?
Hej Alu! W tym roku idę na łatwiznę i robię jogurtową 😉 No właśnie przestałam i myślę czym by tą mąkę w tym przepisie zastąpić hmmm
Przepis wygląda kusząco, myślę, że przetestuję na święta. Czy masz doświadczenie w pieczeniu w formie silikonowej? Zastanawiam się, czy ma szansę wyjść i na ile zmienić warunki pieczenia.
hej Emilia! nie mam formy silikonowej na babkę ale piekę piernik, murzynka i muffinki więc myślę, że powinno byc ok. Pilnuj tylko aby ciasto za długo nie siedziało w foremce po upieczeniu. Jak przestygnie to od razu wyciągaj. Pozdrawiam!