Babka bez drożdży. Najlepsza jaką jadłam! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Babka bez drożdży. Najlepsza jaką jadłam! BLW

Babka jest puszysta i idealnie nawilżona dzięki tajnemu składnikowi. Miałam dodać puree z dyni ale mam ostatni słoik dżemu, a bataty są dosyć podobne do dyni więc postanowiłam spróbować. Warto było! Nawet moja Mama jest zachwycona, a ona nie szczędzi mi słów krytyki gdy coś jej nie smakuje 😉

Babkę można zaserwować nawet na śniadanie bo tak naprawdę głównie składa się z batatów i mąki z ciecierzycy i orkiszowej. Tak się złożyło, że tylko te mąki mi zostały ale na pewno spróbuję z mąką gryczaną. Myślę, że delikatna bezglutenowa mąka owsiana świetnie zastąpiłaby mąkę z ciecierzycy.

Bataty są zdrowsze od tradycyjnych ziemniaków, mają też niższy indeks glikemiczny. Pobudzają apetyt i “pomagają w leczeniu wychudzenia i biegunki. Słodki ziemniak jest bardzo bogaty w witaminę A […] ale jedzenie zbyt dużych ilości […] może spowodować problemy trawienne i wzdęcia.” [źródło]. Już wiem czemu tak trudno mi się opanować kiedy mam przed sobą batatowe frytki!

Dla kogo? Przepis zawiera jajko i mąkę z ciecierzycy, a według dr Pitchforda do 18 miesiąca dziecko nie wytworzyło jeszcze enzymów do trawienia roślin strączkowych. Mąkę z ciecierzycy można na pewno zastąpić gryczaną czy owsianą (mąki pełnoziarniste raczej by się tu nie sprawdziły).

12721963_1330475276978134_1053065023_n

12527852_1330493196976342_31474276_n

 

11940681_1330493206976341_839024402_n 12516229_1330493266976335_1384882303_n 12083851_1330493290309666_327200473_n

12834807_1330493313642997_1342314642_n

12325273_1330475346978127_1347609768_n

12067141_1330475296978132_944988681_n

Babka wielkanocna z batatami. Pyszna.
Przepyszna, idealnie wilgotna lekka babka, która jest niesłychanie łatwa w wykonaniu. Polecam ją gorąco. tu w wersji z mąką orkiszową i z ciecierzycy ale będę próbować z bezglutenową mąką owsiana i gryczaną.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
1 hr
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
1 hr
Składniki
  1. • 1 szkl mąki z ciecierzycy
  2. • 2/3 mąki orkiszowej
  3. • 1/2 mąki ziemniaczanej
  4. • 1łyżeczka proszku do pieczenia i 1/2 sody
  5. • 1/3 łyżeczki imbiru i 1/3 gałki muszkatołowej
Mokre
  1. • 1 jajko lub jajko lniane lub z chia*
  2. • 1/2 szkl stopionego tłuszczu (koko lub masło klarowane będą najlepsze)
  3. • 1i 2/3 szkl puree z batatów (1 duży i 1 mały batat)
  4. • 1/2 - 2/3 szkl słodzidła** np: syrop daktylowy/syrop ryżowy/melasa/cukier kokosowy/syrop klonowy (najlepiej użyć 2 lub 3 aby objętościowo wyszło min 1/2 szkl)
Wykonanie
  1. 1. Bataty obierz ze skórki, umyj, pokrój na grube plastry/kawałki o podobnej grubości i zalej wodą w garnku tak aby je zakryć. Gotuj do miękkości czyli około 10 minut. Muszą spadać z widelca. Zmiksuj je na puree i przestudź. [Puree możesz sobie przygotować poprzedniego dnia i wyjąć z lodówki gotowe].
  2. 2. Kiedy puree już przestygło rozgrzej piekarnik do 170C na termoobiegu.
  3. 3. Teraz już będzie łatwo więc DO DZIEŁA! W rondelku rozpuść tłuszcz i odstaw do przestygnięcia. Wszystkie suche składniki przesiej przez sito do dużej miski i wymieszaj.
  4. 4. Do drugiej wysokiej miski wbij jajko, puree, słodzidło i tłuszcz (może być ciepły ale nie gorący). Zmiksuj wszystko mikserem na gładką masę.
  5. 5. Przygotuj foremkę o średnicy 22 cm. Natłuść ją i osyp mąką.
  6. 6. Suchy mix przesyp do mokrych składników i wymieszaj. Masę przelej (będzie bardzo gęsta) do formy i piecz przez 30 min.
  7. Po upieczeniu zostaw babkę na 10 min w formie, a potem odwróć ją do góry dnem i delikatnie połóż na kratce do studzenia aby spokojnie przestygła. Babka jest przepyszna i nie traci na smaku czy poziomie nawilżenia przez 3 dni. Dłużej nie udało mi się jej uchować 😉
  8. Do dekoracji użyłam domowej polewy czekoladowej: 2 łyżki masła klarowanego rozpuściłam w rondlu, dodałam 2 łyżki kakao, a kiedy masa trochę przestygła dodałam dużą łyżkę miodu. Najlepiej wychodzi z cukrem kokosowym i syropem klonowym bo składniki lepiej się ze sobą łączą. Zwykle używam oleju kokosowego ale z masłem klarowanym wychodzi równie pyszna.
Notatki
  1. *Jak zastąpić jajko? 1 łyżka zmielonego lnu/całych ziarenek chia + 3 łyżki ciepłej wody i odstaw na min 5 min aby ziarenka zaczęły wydzielać żel.
  2. Pamiętaj, że nasiona lnu i chia zawierają mnóstwo tłuszczu, który pod wpływem wysokiej temperatury zmienia się trans. Dlatego jeśli pieczesz z ich użyciem najlepiej zmniejszyć temperaturę do max 150C. Czas pieczenia trochę się wydłuży. Można spróbować jajko zamienić na bardzo dojrzałe awokado lub banana.
  3. **Przy pierwszym podejściu posłodziłam jedynie 1/3 szklanki (mix melasy daktylowej i syropu klonowego) ale babka była mało słodka. Smakowała wybornie ze słodkim tahini! Jeśli wybierzesz cukier kokosowy daj troszkę mniej mąki bo masie może zabraknąć tej dodatkowej wilgoci.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

34
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
alicja
Gość
alicja

Na pewno zrobię taka babkę. Musi być pyszna. Czekam na kolejne przepisy na święta.

Magdalena
Gość
Magdalena

Czy 10 miesięczne dziecka może jeść ciasta z proszkiem do pieczenia?

Kaśka
Gość
Kaśka

Jaką mąką można zastąpić orkiszową?

asia
Gość
asia

Proszę mi poradzić czy mogę użyć mąki orkiszowej pelnoziarniestej? chcę upiec na swieta 🙂

Edyta
Gość
Edyta

Zrobiłam, ale zamiast mąki z ciecierzycy użyłam fasoli białej z puszki. Dałam miód i cukier kokosowy. Dodałam również pół szklanki mąki jaglanej, ponieważ masa byłaby zbyt rzadka. Później się okazało, że nie mam proszku do pieczenia, więc dałam 2 łyżeczki sody. Oczywiscie nie wyszło mi to samo, ale smaczne. Ma potencjał ten Przepis więc będę do niego wracać. Moje ciasto bardzo mi smakuje, choć wiem, że mogłoby być doskonale 🙂

Kaska
Gość
Kaska

2 Podejścia i lipa😕

Kaska
Gość
Kaska

2 razy i to samo- nie upieklo się w środku😕 nie wiem kurczę, gdzie zrobiłam błąd, wszystko zgodnie z przepisem i lipa.

Madzia
Gość
Madzia

Witam, a czy bataty da się czyms zastąpic bo nie mam u siebie gdzie kupić:( i czy zamiast maki z ciecierzycy i orkiszowej moge dac owsiana? a co do tłuszczu zastanawiam się nad oliwa z oliwek….

Kasia b
Gość
Kasia b

Witam 🙂
Czy można tą babkę upiec w tortownicy?

ALICJA
Gość
ALICJA

Robisz Aniu ta babke w tym roku? Nadal w wypiekach uzywasz maki z ciecierzycy?

emilia
Gość
emilia

Przepis wygląda kusząco, myślę, że przetestuję na święta. Czy masz doświadczenie w pieczeniu w formie silikonowej? Zastanawiam się, czy ma szansę wyjść i na ile zmienić warunki pieczenia.