Biszkopciki gryczane. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Biszkopciki gryczane. BLW

Zapomnij o sklepowych biszkopcikach! Możesz zrobić je w domu i to szybciutko 🙂 Z całego serca polecam włączyć starsze dziecko. Filipek uwielbia przesiewać mąkę i potem cierpliwie dosypuje do miski po łyżce, a ja mieszam.

Jako ciekawostkę podam Ci teraz skład popularnych biszkopcików, które kojarzą się z czymś zdrowym – no bo przecież kierowane są głównie do dzieci…i to malutkich dzieci. Uwaga, skład: mąka pszenna 43%, cukier (już na 2-gim miejscu listy!), jaja 27%, syrop glukozowo-fruktozowy (!), skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (wodorowęglan amonu), aromat waniliowy, emulgator (jaki?), barwnik (jaki?). Do domowych biszkoptów potrzeba jedynie jaj, mąki, słodzidła i szczyptunię soli. Takimi biszkopcikami możesz śmiało częstować maluszki i całą rodzinę.

Dla kogo? Dla dzieci, które nie mają alergii na jajka. Jak to biszkopty są suche więc aby zminimalizować ryzyko zakrztuszenia posmaruj je masłem i np domowym dżemem (wystarczy podgrzać garść owoców z dodatkiem np syropu klonowego czy bez i zmiksować lub rozgnieść widelcem). UWAGA! Ksylitol podajemy po 3 rż (oficjalne zalecenia) więc dla młodszych dzieci używamy musu daktylowego lub cukru kokosowego (12m+).

Dziś bonus bo mam dla Ciebie aż 3 modyfikacje przepisu:

  1. Bardzo lekkie i puszyste: 4 białka, 1 żółtko, ksylitol/cukier kokosowy/brązowy (szczegóły w przepisie niżej).
  2. Lekkie ale płaskie z musem daktylowym i 4 całymi jajkami (szczegóły w przepisie niżej).
  3. Owoce w cieście biszkoptowym, np banan czy jabłko (szczegóły w przepisie niżej).

Robiłam je tylko z mąką gryczaną ale jestem pewna, że jaglana czy orkiszowa/owsiana też się super sprawdzą. Nie polecam amarantusowej, kokosowej czy żytniej (nie próbowałam ale jestem pewna, że nie wyjdą).

Na zdjęciu modyfikacja #1:

Na zdjęciu modyfikacja #2: Na zdjęciu modyfikacja #3:

Biszkopty bezglutenowe - 3 wersje!
Porcje 15
Domowe biszkopty są banalnie proste do zrobienia 🙂 Wystarczy niecałe 10 minut i masz gotową przekąskę. Najlepiej podawać je z masłem i dżemem aby uniknąć ryzyka zakrztuszenia - moje biszkopty nie są tak suche jak sklepowe ale "z poślizgiem" łatwiej je zjeść 😉 Trzy wersje przepisu: 1. Biszkopty wysokie i bardzo lekkie (4 białka, 1 żółtko, ksylitol) 2. Biszkopty lekkie ale płaskie (4 całe jaja, mus daktylowy) 3. Owoce w cieście biszkoptowym - wariant 1 lub 2. Świetnie sprawdza się banan w plastrach.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
25 min
Wariant 1
  1. • 4 białka w temp.pokojowej + szczyptunia soli himalajskiej
  2. • 1 żółtko w temp.pokojowej
  3. • 1 czubata łyżka ksylitolu, cukru kokosowego lub brązowego cukru zmielona na pył
  4. • 1 szkl mąki: 1/3 szkl mąki ziemniaczanej/z tapioki + mąka gryczana (wypełnij szklankę)
Wariant 2
  1. • 4 duże jajka (żółtka i białka osobno, białka ubijamy na sztywno)
  2. • 3 - 4 czubate łyżki mąki gryczanej
  3. • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  4. • 1 łyżka musu daktylowego/bananowego
  5. • szczypta soli himalajskiej (do ubicia piany)
Wariant 3
  1. Pokrojone owoce np banan czy jabłko i ciasto z przepisu 1 lub 2 (można pominąć mus daktylowy/cukier bo owoce są już przecież słodkie 😉 )
Wariant #1
  1. 1. Włącz piekarnik: 180C, grzałka góra-doł.
  2. 2. Mąki przesiej [obowiązkowo!] przez sitko do miski.
  3. 3. Zmiel ksylitol itp na puder w młynku do kawy.
  4. 4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli [kiedy przechylisz garnek białka nie wyleją się].
  5. 5. Nadal miksując do białek dodaj cukier i żółtko.
  6. 6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj odrobinką tłuszczu kokosowego (1/3 łyżeczki) kładź ciasto łyżką (podłużne też super wychodzą).
  7. 7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 10 min - zrumienią się lekko na górze. Wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki. Zostaw biszkopty na kilka minut w piekarniku.
  8. Wariant #2
  9. 1. Włącz piekarnik: 180C, grzałka góra-doł.
  10. 2. Mąki przesiej przez sitko.
  11. 3. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli himalajskiej.
  12. 4. Nadal miksując dodawaj po 1 żółtku mus daktylowy. Już nie miksuj - teraz dodawaj po łyżce mąki i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Masa musi lekko syczeć - musi być niesłychanie puszysta, "napompowana."
  13. 5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i kładź ciasto łyżką i posmaruj odrobinką tłuszczu kokosowego (1/3 łyżeczki) kładź ciasto łyżką (podłużne też super wychodzą). Przy nabieraniu ciasta usłyszysz taki fajny dźwięk - jakby cichutkie syczenie*.
  14. 6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 10 min - zrumienią się lekko. Wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki. Zostaw biszkopty na kilka minut w piekarniku.
Wariant #3
  1. Banana itp pokrój na grube plastry nadziej na widelec i mocz w cieście (wariant 1 lub 2). Układaj na blaszce (lekko natłuszczonej np olejem koko). Piecz ok 10 min.
  2. !!UWAGA!!
  3. Biszkopty (#1 i #2) przechowuj w ZAMKNIĘTYM pojemniku w temp.pokojowej (przez 1 dzień) lub w lodówce. Inaczej stwardnieją. Owocową wersję przechowuj w lodówce ale najlepiej byłoby je zjeść na ciepło.
Notatki
  1. *To dlatego, że masa jest bardzo puszysta i jeszcze troszkę urośnie w piekarniku. Dzięki tej puszystości nie rozleje się wyłożona na blaszce i utrzyma swój kształt.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
 Więcej zdjęć 🙂

Wersja #1

Wersja #2:

Zdjęcia wersji #2 są sprzed roku! A dokładnie z września 2016 🙂 Domowy dżem borówkowy mmmmmm

Wersja #3:

17
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Kasia
Gość
Kasia

Nie podaje się ksylitolu małym dzieciom. Warto to zmienić w przepisie, bo blw jest jednak skierowane dla Maluszków. Pozdrawiam

Kasia
Gość
Kasia

Czy mozna zamiast jajek użyć siemienia lnianego?

Kasia
Gość
Kasia

A czy mogę użyć syropu z agawy jako słodzika – nie zepsuje konsystencji?

Basia
Gość
Basia

Wyszly pyszne i mieciutkie biszkopciki 🙂 Dziekuje za przepis

Julita
Gość
Julita

A od jakiego wieku mogę podać erytrol?

Julita
Gość
Julita

Dużym plusem erytrolu jest ze nie powoduje próchnicy. Ale czytałam tez ze zabija muszki owocowki…

Julita
Gość
Julita

Erytrol podobno nie powoduje próchnicy, a wręcz przeciwnie jej zapobiega

Julita
Gość
Julita

Biszkopty rewelacyjne! Zwłaszcza tuż po upieczeniu

Magdalena
Gość
Magdalena

Hej! Mam takie ogóle pytanie, gdzie kupujesz mąkę migdałową, kokosową, gryczana? masz może jakiś sprawdzony sklep internetowy czy po prostu jak trafisz? dziękuję za odpowiedz