Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Biszkopciki gryczane. BLW

Zapomnij o sklepowych biszkopcikach! Możesz zrobić je w domu i to szybciutko 🙂 Z całego serca polecam włączyć starsze dziecko. Filipek uwielbia przesiewać mąkę i potem cierpliwie dosypuje do miski po łyżce, a ja mieszam.

Jako ciekawostkę podam Ci teraz skład popularnych biszkopcików, które kojarzą się z czymś zdrowym – no bo przecież kierowane są głównie do dzieci…i to malutkich dzieci. Uwaga, skład: mąka pszenna 43%, cukier (już na 2-gim miejscu listy!), jaja 27%, syrop glukozowo-fruktozowy (!), skrobia ziemniaczana, olej rzepakowy, sól, substancja spulchniająca (wodorowęglan amonu), aromat waniliowy, emulgator (jaki?), barwnik (jaki?). Do domowych biszkoptów potrzeba jedynie jaj, mąki, słodzidła i szczyptunię soli. Takimi biszkopcikami możesz śmiało częstować maluszki i całą rodzinę.

Dla kogo? Dla dzieci, które nie mają alergii na jajka. Jak to biszkopty są suche więc aby zminimalizować ryzyko zakrztuszenia posmaruj je masłem i np domowym dżemem (wystarczy podgrzać garść owoców z dodatkiem np syropu klonowego czy bez i zmiksować lub rozgnieść widelcem). UWAGA! Ksylitol podajemy po 3 rż (oficjalne zalecenia) więc dla młodszych dzieci używamy musu daktylowego lub cukru kokosowego (12m+).

Dziś bonus bo mam dla Ciebie aż 3 modyfikacje przepisu:

  1. Bardzo lekkie i puszyste: 4 białka, 1 żółtko, ksylitol/cukier kokosowy/brązowy (szczegóły w przepisie niżej).
  2. Lekkie ale płaskie z musem daktylowym i 4 całymi jajkami (szczegóły w przepisie niżej).
  3. Owoce w cieście biszkoptowym, np banan czy jabłko (szczegóły w przepisie niżej).

Robiłam je tylko z mąką gryczaną ale jestem pewna, że jaglana czy orkiszowa/owsiana też się super sprawdzą. Nie polecam amarantusowej, kokosowej czy żytniej (nie próbowałam ale jestem pewna, że nie wyjdą).

Na zdjęciu modyfikacja #1:

Na zdjęciu modyfikacja #2: Na zdjęciu modyfikacja #3:

Biszkopty bezglutenowe - 3 wersje!
Porcje 15
Domowe biszkopty są banalnie proste do zrobienia 🙂 Wystarczy niecałe 10 minut i masz gotową przekąskę. Najlepiej podawać je z masłem i dżemem aby uniknąć ryzyka zakrztuszenia - moje biszkopty nie są tak suche jak sklepowe ale "z poślizgiem" łatwiej je zjeść 😉 Trzy wersje przepisu: 1. Biszkopty wysokie i bardzo lekkie (4 białka, 1 żółtko, ksylitol) 2. Biszkopty lekkie ale płaskie (4 całe jaja, mus daktylowy) 3. Owoce w cieście biszkoptowym - wariant 1 lub 2. Świetnie sprawdza się banan w plastrach.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
25 min
Wariant 1
  1. • 4 białka w temp.pokojowej + szczyptunia soli himalajskiej
  2. • 1 żółtko w temp.pokojowej
  3. • 1 czubata łyżka ksylitolu, cukru kokosowego lub brązowego cukru zmielona na pył
  4. • 1 szkl mąki: 1/3 szkl mąki ziemniaczanej/z tapioki + mąka gryczana (wypełnij szklankę)
Wariant 2
  1. • 4 duże jajka (żółtka i białka osobno, białka ubijamy na sztywno)
  2. • 3 - 4 czubate łyżki mąki gryczanej
  3. • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  4. • 1 łyżka musu daktylowego/bananowego
  5. • szczypta soli himalajskiej (do ubicia piany)
Wariant 3
  1. Pokrojone owoce np banan czy jabłko i ciasto z przepisu 1 lub 2 (można pominąć mus daktylowy/cukier bo owoce są już przecież słodkie 😉 )
Wariant #1
  1. 1. Włącz piekarnik: 180C, grzałka góra-doł.
  2. 2. Mąki przesiej [obowiązkowo!] przez sitko do miski.
  3. 3. Zmiel ksylitol itp na puder w młynku do kawy.
  4. 4. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli [kiedy przechylisz garnek białka nie wyleją się].
  5. 5. Nadal miksując do białek dodaj cukier i żółtko.
  6. 6. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i posmaruj odrobinką tłuszczu kokosowego (1/3 łyżeczki) kładź ciasto łyżką (podłużne też super wychodzą).
  7. 7. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 10 min - zrumienią się lekko na górze. Wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki. Zostaw biszkopty na kilka minut w piekarniku.
  8. Wariant #2
  9. 1. Włącz piekarnik: 180C, grzałka góra-doł.
  10. 2. Mąki przesiej przez sitko.
  11. 3. Białka oddziel od żółtek i ubij na sztywno ze szczyptą soli himalajskiej.
  12. 4. Nadal miksując dodawaj po 1 żółtku mus daktylowy. Już nie miksuj - teraz dodawaj po łyżce mąki i delikatnie mieszaj drewnianą łyżką. Masa musi lekko syczeć - musi być niesłychanie puszysta, "napompowana."
  13. 5. Blachę wyłóż papierem do pieczenia i kładź ciasto łyżką i posmaruj odrobinką tłuszczu kokosowego (1/3 łyżeczki) kładź ciasto łyżką (podłużne też super wychodzą). Przy nabieraniu ciasta usłyszysz taki fajny dźwięk - jakby cichutkie syczenie*.
  14. 6. Piecz w nagrzanym piekarniku przez ok 10 min - zrumienią się lekko. Wyłącz piekarnik i otwórz drzwiczki. Zostaw biszkopty na kilka minut w piekarniku.
Wariant #3
  1. Banana itp pokrój na grube plastry nadziej na widelec i mocz w cieście (wariant 1 lub 2). Układaj na blaszce (lekko natłuszczonej np olejem koko). Piecz ok 10 min.
  2. !!UWAGA!!
  3. Biszkopty (#1 i #2) przechowuj w ZAMKNIĘTYM pojemniku w temp.pokojowej (przez 1 dzień) lub w lodówce. Inaczej stwardnieją. Owocową wersję przechowuj w lodówce ale najlepiej byłoby je zjeść na ciepło.
Notatki
  1. *To dlatego, że masa jest bardzo puszysta i jeszcze troszkę urośnie w piekarniku. Dzięki tej puszystości nie rozleje się wyłożona na blaszce i utrzyma swój kształt.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
 Więcej zdjęć 🙂

Wersja #1

Wersja #2:

Zdjęcia wersji #2 są sprzed roku! A dokładnie z września 2016 🙂 Domowy dżem borówkowy mmmmmm

Wersja #3:

Dodaj komentarz

10 komentarzy do "Biszkopciki gryczane. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Kasia
Gość

Nie podaje się ksylitolu małym dzieciom. Warto to zmienić w przepisie, bo blw jest jednak skierowane dla Maluszków. Pozdrawiam

Kasia
Gość

Czy mozna zamiast jajek użyć siemienia lnianego?

Kasia
Gość

A czy mogę użyć syropu z agawy jako słodzika – nie zepsuje konsystencji?

Basia
Gość

Wyszly pyszne i mieciutkie biszkopciki 🙂 Dziekuje za przepis

Julita
Gość
Julita

A od jakiego wieku mogę podać erytrol?

wpDiscuz