Dawno już nie wymyślałam nowych ciasteczek ale moje przeziębienie i chwilowy zanik lata sprawiły, że znowu mam dla Was ciasteczka bez wałkowania 😉 Kruche są tylko na ciepło, potem szybko miękną. Za to TE pozostają kruche i też nie trzeba wałkować. Obiecałam wypieki z kupnej mąki kokosowej więc jest…ale z dodatkiem domowej koko mąki (można użyć zmielonych wiórków kokosowych).
Dla kogo? Ciasteczka zawierają żółtka jaj.
Składniki:
- 2 dojrzałe banany
- 3 żółtka
- 1/3 szkl stopionego tłuszczu, np kokosowy, masło klarowane, smalec gęsi
- 1/2 szkl kupnej mąki kokosowej
- 1/2 szkl domowej mąki kokosowej LUB zmielonych wiórków
-można dodać kakao/karob (1 łyżka)
-można dodać 1/3 łyżeczki sody
-można dodać ulubione przyprawy, np cynamon, imbir, wanilię
Czas przygotowania bez dziecka: 15 min
Czas przygotowania z dzieckiem: ok 30 min 😉
Krok po kroku:
1. Włącz piekarnik na 150C, termoobieg LUB 180C bez termoobiegu.
2. Rozpuść tłuszcz (ok 2 łyżki), przestudź. Banany i żółtka zmiksuj (użyliśmy blendera ręcznego). Dolej tłuszcz i wymieszaj lub miksuj.
3. Wsyp mąki (ewentualne szczyptę sody) i wymieszaj. Odstaw na 5 min.
4. Odrywaj kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego [zwilż dłonie po 2-3 kulkach). Rozpłaszczaj dłonią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wycinaj proste kształty. Nadmiar ciasta zbieraj i dodaj do kolejnej kulki.
5. Blaszkę wysmaruj np smalcem gęsim. Piecz ok 10 min – aż się zrumienią. Bardzo łatwo “odchodzą” od blaszki – wystarczy je lekko podnieść szpatułką.
Możesz je polać roztopioną czekoladą, np 70-85% kakao, 2 kosteczki rozpuść z łyżeczką masła. Można posypać wiórkami. Polewa naprawdę nie jest konieczna. Fajne do “maczania” w kremach np awokado-banan-kakao czy jogurcie.
Filipek bardzo chciał robić traktory i niedźwiedzie ale do tych ciasteczek nadają się tylko proste foremki. Szklanka też jest super 😉
Witam, zrobiłam te ciastczka z karobem i są wyborne. Dziękuję. Zastanawiam się czy ta masa mogłaby posłużyć np jako spód do jagielnika
Hej Karolina! Też mam takie plany co do tej masy 😉 Myślę, że nada się idealnie ale jeszcze nie próbowałam. Pozdrawiam!
Mam pytanie czy make kokosowa moge zastapic jaglana?