Ciacha bananowo – kokosowe. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciacha bananowo – kokosowe. BLW

Dawno już nie wymyślałam nowych ciasteczek ale moje przeziębienie i chwilowy zanik lata sprawiły, że znowu mam dla Was ciasteczka bez wałkowania 😉 Kruche są tylko na ciepło, potem szybko miękną. Za to TE pozostają kruche i też nie trzeba wałkować. Obiecałam wypieki z kupnej mąki kokosowej więc jest…ale z dodatkiem domowej koko mąki (można użyć zmielonych wiórków kokosowych).

Dla kogo? Ciasteczka zawierają żółtka jaj.

Składniki:

  • 2 dojrzałe banany
  • 3 żółtka
  • 1/3 szkl stopionego tłuszczu, np kokosowy, masło klarowane, smalec gęsi
  • 1/2 szkl kupnej mąki kokosowej
  • 1/2 szkl domowej mąki kokosowej LUB zmielonych wiórków

-można dodać kakao/karob (1 łyżka)
-można dodać 1/3 łyżeczki sody
-można dodać ulubione przyprawy, np cynamon, imbir, wanilię

Czas przygotowania bez dziecka: 15 min

Czas przygotowania z dzieckiem: ok 30 min 😉

Krok po kroku:

1. Włącz piekarnik na 150C, termoobieg LUB 180C bez termoobiegu.
2. Rozpuść tłuszcz (ok 2 łyżki), przestudź. Banany i żółtka zmiksuj (użyliśmy blendera ręcznego). Dolej tłuszcz i wymieszaj lub miksuj.
3. Wsyp mąki (ewentualne szczyptę sody) i wymieszaj. Odstaw na 5 min.
4. Odrywaj kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego [zwilż dłonie po 2-3 kulkach). Rozpłaszczaj dłonią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wycinaj proste kształty. Nadmiar ciasta zbieraj i dodaj do kolejnej kulki.
5. Blaszkę wysmaruj np smalcem gęsim. Piecz ok 10 min – aż się zrumienią. Bardzo łatwo “odchodzą” od blaszki – wystarczy je lekko podnieść szpatułką.

Możesz je polać roztopioną czekoladą, np 70-85% kakao, 2 kosteczki rozpuść z łyżeczką masła. Można posypać wiórkami. Polewa naprawdę nie jest konieczna. Fajne do “maczania” w kremach np awokado-banan-kakao czy jogurcie.

Filipek bardzo chciał robić traktory i niedźwiedzie ale do tych ciasteczek nadają się tylko proste foremki. Szklanka też jest super 😉

Bez sody jest mini zakalec ale nam smakują 🙂

3
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Karolina
Gość
Karolina

Witam, zrobiłam te ciastczka z karobem i są wyborne. Dziękuję. Zastanawiam się czy ta masa mogłaby posłużyć np jako spód do jagielnika

Paulina
Gość
Paulina

Mam pytanie czy make kokosowa moge zastapic jaglana?