Kruche ciasteczka amarantusowo-kokosowe. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Kruche ciasteczka amarantusowo-kokosowe. BLW

Pytacie o przepisy z kupnej mąki koko bo nie każdy przecież robi domową koko mąkę! Tego ciasta nie trzeba wałkować 🙂 Ciasteczka wychodzą kruche i słodkie – myślę, że tym razem słodkie dla wszystkich bo robiłam je z myślą o Sylwestrze.

Dla kogo? W przepisie są 2 żółtka. Ciasteczka są dosyć twarde ale kruche, mimo wszystko raczej dla dziecka z kilkoma ząbkami.

IMG_2049 IMG_2050 IMG_2051 IMG_2052

IMG_2053

IMG_2054

W drodze na Sylwka poszły trzy 😉 Przepyszne są!

IMG_2063

IMG_2066

IMG_2067

Kruche ciasteczka amarantusowo-kokosowe bez wałkowania. BLW
Pyszne i łatwe z użyciem kupnej koko mąki. Głównym składnikiem jest jednak mąka z amarantusa - możecie ziarenka amarantusa zmielić w młynku do kawy.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
32 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
32 min
Składniki
  1. -1/2 szkl mąki z amarntusa
  2. -1/3 szkl mąki koko
  3. -1 płaska łyżeczka sody
  4. -3 łyżki cukru kokosowego - najlepiej zmielić na puder
  5. -2 małe żółtka lub 1 duże
  6. -1/4 szkl wody
  7. -ok 2 łyżki masła klarowanego
  8. -kilka ziarenek wanilii - można pominąć
Wykonanie
  1. 1. Mąki i sodę przesiej do wysokiej miski. Dodaj masło (najlepiej piórka) i połącz z mąką - powstanie prawie niewidoczna kruszonka. Dodaj żółtka i wymieszaj. Zagnieć ręką. Dolej wodę. Dobrze połącz - ciasto będzie dosyć luźne.
  2. 2. Wstaw je do lodówki na 45min (do 1h)- przykryj miseczkę folią.
  3. 3. Włącz piekarnik: 190C, termoobieg.
  4. 4. Odrywaj kulki ciasta wielkości orzecha włoskiego. Rozpłaszczaj dłonią na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wycinaj proste kształty. Nadmiar ciasta zbieraj i dodaj do kolejnej kulki.
  5. 5. Piecz ok 10 min - aż się zrumienią. (Wyłączyłam piekarnik po 10min i zostawiłam je jeszcze w lekko uchylonym piekarniku aby doszły.
  6. 6. Możesz je polać roztopioną czekoladą, np 70-85% kakao, 2 kosteczki rozpuść z łyżeczką masła. Można posypać wiórkami. Polewa naprawdę nie jest konieczna.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

1
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Jola
Gość
Jola

nie mam cukru kokosowego , czym zastąpić? rozważam daktyle lub miód…