Rok temu odkryłam ciasteczka jogurtowe, które bardzo rzadko robimy bo nabiału używamy sporadycznie. Te ciasteczka składają się tylko z jogurtu i mąki (chcecie przepis?) więc postanowiłam dodać proszek do pieczenia i zobaczyć czy z tej prostej receptury wyjdzie ciasto. Ostatnio widziałam bochenek jogurtowego chleba u Lil Sipper, która używa delikatnej mąki pszennej do wypieków (tzw self rising flour, która zawiera już proszek do pieczenia i sodę) więc postanowiłam mój pomysł wypróbować bo widać, że nie ja jedyna na niego wpadłam 😉
Dla kogo? W przepisie jest nabiał więc dla dzieci, które nie są uczulone.
- • duży jogurt naturalny lub grecki (400g, najlepiej bez dodatku mleka w proszku)
- • 1 i 1/3 szkl mąki (u mnie 1 szkl mąki gryczanej + ½ szkl domowej mąki kokosowej*)
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody
- • przyprawy opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii, ½ łyżeczki zmielonego anyżu
- • garść rodzynek bez siarki
- • ½ szkl marchewki startej na małych oczkach tarki
- • ½ łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego do wysmarowania foremki
- • słodzidło: 1 dojrzały banan + kilka kropel soku z cytryny LUB ½ szkl syropu klonowego
- • dekoracja: lukier cytrynowy z ksylitolu LUB syrop daktylowy LUB domowa polewa czekoladowa** + orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałowe/sztuczne kurczaczki 😉
- • foremka do babki z powłoką non-stick (!) lub silikonową o średnicy 22cm lub inna mała foremka - ciasto nie wyrasta mocno. Można też upiec muffinki.
- 1. Włącz piekarnik na 170C, góra-dół.
- 2. Mąki przesiej przez sitko z proszkiem, sodą i wybranymi przyprawami. Dodaj rodzynki, startą marchewkę i np rozgniecionego widelcem banana, skrop cytryną LUB syrop klonowy. [Z samym bananem ciasto NIE jest słodkie ale mimo to jest smaczne i można je wtedy posmarować masłem i np dżemem. Filipek zjada tylko z masłem]. Wymieszaj.
- 3. Nasmaruj foremkę tłuszczem -
- 4. Do wymieszanych składników dodaj jogurt i wymieszaj. Ciasto będzie gęste więc na koniec najprawdopodobniej będziesz musiała wyrobić lekko ręką.
- 5. Przełóż ciasto (ręką) do natłuszczonej foremki, zmocz łyżkę zimną wodą i wygładź ciasto.
- 6. Piecz ok 30-40 min w zależności od piekarnika...ja „swojego” nowego nadal nie mogę rozgryźć :/
- 7. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Objedź krawędzie nożem (również wokół koła) aż do samego dna. Przewróć do góry nogami i złap babkę na drugą dłoń.
- Ciasto początkowo jest puszyste, potem staje się zwarte.
- Przechowuj w lodówce.
- *Kupna mąka kokosowa zepsuje babkę! Babka się pokruszy. Domową mąkę kokosową mozna zastąpić owsianą (najlepiej świeżo zmielić płatki owsiane).
- **Polewa czekoladowa: 2 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego + 2 łyżki syropu klonowego/ryżowego/daktylowego/melasy lub miodu + 2 czubate łyżki kakao + 1 łyżka zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych (aby słodzidło rozłożyło się równomiernie)
Zamiast 1/2 mąki domowej kokosowej to mozna jakaś inna podać?, lub w całości mąkę gryczaną ?
Hej Asiu! Można dac inną – np owsianą ale najlepiej zmielić płatki w młynku do kawy bo taka kupna jest często gorzka albo to tylko takie moje odczucia 😉
czy zamiast syropu klonowego mogę dac trochę ksylitolu? ile ?;)
będę debiutowac baba na święta 😉
Olu pewnie, że tak 🙂 Fajnie gdybyś miała młynek i zrobiła sobie cukier puder. Ile? hmmmmm od 1/3 szkl do 1/2 szkl – spróbuj trochę masy przed pieczeniem 😉
ja też się skuszę na tę babę 🙂 super że bez jajek bo babcie już miały problem jakie ciacho dla naszego małego alergika 🙂
Straszna jest ta alergia na jajo ;-(
Mam jeszcze inne desery bez jajka 🙂
Ciasto jaglane (tylko kasza i owoce!) – super łatwe i pyszne!
Rafaello – kuleczki
Ciasteczka z kaszki kukurydzianej (wilgotne – idealne dla maluszków)
Ptasie mleczko – mozna użyć żelatyny
Biała czekolada – super łatwa!
Czekolada 🙂
Batoniki amarantusowe
Amarantuski czyli amarantus ekspandowany + banan 🙂
Wykonana jako babeczki 😊z mąką owsiana i dakty łamie zamiast rodzynek. Maleństwo zjadł już jedną-nie pluła wiec chyba jest ok 😊ja też się skusiłam na okruszek i muszę przyznać że nie odstaje zanadto od tradycyjnych wypieków ☺
Dziękuję za pozostałe pomysły 😀
Bardzo się cieszę Kasiu 🙂
Czy tyle samo czasu piecze się babeczki/muffiny?
Olu krócej – nie podam czasu ale jak się zarumienią to czas wyjąć. Najlepiej nastawić timer na 15 min i sprawdzić. Myślę, że maks 20 min.
Niestety mąka kokosowa ma to do siebie, że potrzebuję dużo więcej mokrych składników niż przykładowo przy mące pszennej. Stąd pewnie taka kruchość i mało wyrośnięta babka. Trzeba byłoby eksperymentować z ilościami.
Oj tak – jak przeglądam apetycznie wyglądające przepisy z koko mąką to zwykle przepis woła o 6-8 jaj!!!
Zrobiłam ją na święta w formie babeczek 🙂 Smakowała dziecku i rodzicom też 😀
Witam, czy ta babka jest po upieczeniu “mokra”? czy powinna być krucha? Piekłam 35min
Magda – mokra i my taką właśnie uwielbiamy!