Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Marchewkowa BABKA jogurtowa bez jaj ;-) BLW

Rok temu odkryłam ciasteczka jogurtowe, które bardzo rzadko robimy bo nabiału używamy sporadycznie. Te ciasteczka składają się tylko z jogurtu i mąki (chcecie przepis?) więc postanowiłam dodać proszek do pieczenia i zobaczyć czy z tej prostej receptury wyjdzie ciasto. Ostatnio widziałam bochenek jogurtowego chleba u Lil Sipper, która używa delikatnej mąki pszennej do wypieków (tzw self rising flour, która zawiera już proszek do pieczenia i sodę) więc postanowiłam mój pomysł wypróbować bo widać, że nie ja jedyna na niego wpadłam 😉

Dla kogo? W przepisie jest nabiał więc dla dzieci, które nie są uczulone.

Marchewkowa BABKA jogurtowa bez jaj 😉
Porcje 12
Dla fanów szybkich i nieskomplikowanych wypieków, którzy nie zmagają się z alergią na nabiał.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
30 min
Całkowity czas
40 min
Składniki
  1. • duży jogurt naturalny lub grecki (400g, najlepiej bez dodatku mleka w proszku)
  2. • 1 i 1/3 szkl mąki (u mnie 1 szkl mąki gryczanej + ½ szkl domowej mąki kokosowej*)
  3. • 1 łyżeczka proszku do pieczenia + 1 łyżeczka sody
  4. • przyprawy opcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii, ½ łyżeczki zmielonego anyżu
  5. • garść rodzynek bez siarki
  6. • ½ szkl marchewki startej na małych oczkach tarki
  7. • ½ łyżeczki masła klarowanego lub oleju kokosowego do wysmarowania foremki
  8. • słodzidło: 1 dojrzały banan + kilka kropel soku z cytryny LUB ½ szkl syropu klonowego
  9. • dekoracja: lukier cytrynowy z ksylitolu LUB syrop daktylowy LUB domowa polewa czekoladowa** + orzechy/wiórki kokosowe/płatki migdałowe/sztuczne kurczaczki 😉
  10. • foremka do babki z powłoką non-stick (!) lub silikonową o średnicy 22cm lub inna mała foremka - ciasto nie wyrasta mocno. Można też upiec muffinki.
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 170C, góra-dół.
  2. 2. Mąki przesiej przez sitko z proszkiem, sodą i wybranymi przyprawami. Dodaj rodzynki, startą marchewkę i np rozgniecionego widelcem banana, skrop cytryną LUB syrop klonowy. [Z samym bananem ciasto NIE jest słodkie ale mimo to jest smaczne i można je wtedy posmarować masłem i np dżemem. Filipek zjada tylko z masłem]. Wymieszaj.
  3. 3. Nasmaruj foremkę tłuszczem -
  4. 4. Do wymieszanych składników dodaj jogurt i wymieszaj. Ciasto będzie gęste więc na koniec najprawdopodobniej będziesz musiała wyrobić lekko ręką.
  5. 5. Przełóż ciasto (ręką) do natłuszczonej foremki, zmocz łyżkę zimną wodą i wygładź ciasto.
  6. 6. Piecz ok 30-40 min w zależności od piekarnika...ja „swojego” nowego nadal nie mogę rozgryźć :/
  7. 7. Wyjmij z piekarnika i zostaw do ostygnięcia. Objedź krawędzie nożem (również wokół koła) aż do samego dna. Przewróć do góry nogami i złap babkę na drugą dłoń.
  8. Ciasto początkowo jest puszyste, potem staje się zwarte.
  9. Przechowuj w lodówce.
Notatki
  1. *Kupna mąka kokosowa zepsuje babkę! Babka się pokruszy. Domową mąkę kokosową mozna zastąpić owsianą (najlepiej świeżo zmielić płatki owsiane).
  2. **Polewa czekoladowa: 2 łyżki oleju kokosowego/masła klarowanego + 2 łyżki syropu klonowego/ryżowego/daktylowego/melasy lub miodu + 2 czubate łyżki kakao + 1 łyżka zmielonych orzechów lub wiórków kokosowych (aby słodzidło rozłożyło się równomiernie)
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/
 A tu nieudany eksperyment z kupną mąką kokosową… Przy wyjmowaniu z foremki kompletnie się pokruszyła ;-( Posklejałam ją polewą czekoladową ale i tak była za sucha… NIE polecam kupnej maki koko w tym przepisie.

Dodaj komentarz

11 komentarzy do "Marchewkowa BABKA jogurtowa bez jaj ;-) BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
asia
Gość

Zamiast 1/2 mąki domowej kokosowej to mozna jakaś inna podać?, lub w całości mąkę gryczaną ?

Aleksandra
Gość
Aleksandra

czy zamiast syropu klonowego mogę dac trochę ksylitolu? ile ?;)

będę debiutowac baba na święta 😉

Kasia
Gość

ja też się skuszę na tę babę 🙂 super że bez jajek bo babcie już miały problem jakie ciacho dla naszego małego alergika 🙂

wrog
Gość

Niestety mąka kokosowa ma to do siebie, że potrzebuję dużo więcej mokrych składników niż przykładowo przy mące pszennej. Stąd pewnie taka kruchość i mało wyrośnięta babka. Trzeba byłoby eksperymentować z ilościami.

Ula
Gość

Zrobiłam ją na święta w formie babeczek 🙂 Smakowała dziecku i rodzicom też 😀

wpDiscuz