Bułki z warzyw …z zupy :-) BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Przepisy Śniadania

Bułki z warzyw …z zupy :-) BLW

Co robicie z warzywami z bulionu czy rosołu? Nie są już tak smaczne jak duszone lub pieczone bo cały swój smak oddały zupie 😉 Zaczęłam więc robić z nich bułki!

Dla kogo? W przepisie jest jajko.

Tu bułka z foremki muffinkowej -nieprzekrojona – ale na świeżo z masełkiem jest super delikatna mmmmm i grubość nie przeszkadza. Dodatki do kanapki leżały na talerzyku i Filipek zjadł je wszystkie 🙂

Bułki z selerem, pietruszką, marchewką i suszonymi pomidorami z bulionu – nasz faworyt + ubita piana z 2 białek (jeśli Filipek rano je owsiankę to zawsze z żółtkiem więc akurat miałam w lodówce). Ciasto z dodatkiem piany jest nieco luźniejsze niż z 1 jajkiem więc najlepiej nadaje się do foremek.

Niestety ciężko bułeczki z papilotek wyciągnąć :/…ciasta zostaje sporo na ściankach. Polecam silikonowe foremki lub nieco więcej mąki i łyżą na papier do pieczenia. Dopiero następnego dnia przestają przywierać do papierka.Bułki nie są suche a lekko wilgotne ale my takie lubimy 🙂

Oponki lub pałki przy pomocy szprycy 🙂 Można użyć woreczka do mrożenia żywności (mocniejszy niż zwykła torebka plastikowa) – wystarczy odciąć 1 róg 🙂 Tu akurat bez przypraw ale z rodzynkami.Pierwsza średnio udana ale ładnie wyrosła i smakowała 🙂

Sposób nr 3 – łyżką na blaszkę. Te wychodzą dosyć płaskie więc warto dodać 1-2 łyżki więcej mąki niż w przepisie aby trzymały wysokość. Ciasto na te bułki musi być bardzo gęste.

Bułki z warzyw...z zupy! BLW
Porcje 10
Bardzo łatwe buły, które w połowie składają się z ugotowanych warzyw. Możesz dowolnie zmieniać kombinacje. U nas zwykle jest marchew, pietruszka i seler. Nie próbowałam jeszcze z porem czy cebulą 😉
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. • 2 marchewki z bulionu
  2. • 1 pietruszka z bulionu
  3. • kawałek selera z bulionu
  4. • 4 suszone pomidory z bulionu (ja dodaję)
  5. • 2 jajka LUB 2 białka ubite na sztywno
  6. • 2 łyżki masła klarowanego + 1 łyżka oleju kokosowego (stopione) [ta kombinacja sprawdza się najlepiej ale możesz użyć 3 łyżek tego samego tłuszczu]
  7. • 1/2 -3/4 szkl mąki (u mnie w przewadze gryczanej i 1 łyżka domowej kokosowej*)
  8. • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia [najlepiej bio bo ma czysty skład]
  9. • przyprawy: jeśli robisz z suszonymi pomidorami to tylko pieprz czarny, dobra sól (12m+); jeśli bez pomidorów to koperek i co lubicie**
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 170C/180C, góra - dół.
  2. 2. Warzywa zmiksuj blenderem (może być ręczny) z jajkami i roztopionym tłuszczem LUB ubij na sztywno 2 białka i dodaj dopiero gdy warzywne puree połączysz już z tłuszczem i mąką!
  3. 3. Mąkę wymieszaj z proszkiem i przyprawami - połącz z mokrą masą warzywną.
  4. 4. Wykładaj łyżką na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia LUB przełóż do foliowej szprycy (bez końcówki) i twórz oponki lub pałeczki. [Ciasto można przełożyć do silikonowych foremek na muffiny aby miały piękny, regularny kształt. Wyjmuj kiedy przestygną. Nie polecam jednak papilotek bo bułeczki odchodzą ładnie dopiero następnego dnia].
  5. 5. Piecz ok 15 min (do lekkiego zrumienienia). Wszystko zależy od piekarnika! Mój obecny jest nieobliczalny...
  6. **wielkość warzyw może być różna więc pamiętaj, że ciasto musi być b. gęste jeśli nie używasz foremek bo inaczej bułki opadną **
Notatki
  1. *Przepis na domową mąkę kokosową jest na blogu - jest zupełnie inna niż kupna (tzn nie wysusza tak wypieków).
  2. **Ostatnio robiłam te bułki ze zmielonymi płatkami czosnkowymi (z serii Przyprawy bez chemii) - ok 1 czubata łyżeczka i mocno czosnkowe bułki nie smakowały nam...to chyba przez marchewkę.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

21
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Weronika
Gość
Weronika

A ja z ciekawości zapytam dlaczego Filip ma żółtko zawsze owsiance, bo nie spotkałam się jeszcze z taką owsianka?

nieperfekcyjnie.pl
Gość
nieperfekcyjnie.pl

Fantastyczny pomysł! Nie lubię marnowania jedzenia, ale niestety często zdarza mi się coś wyrzucić, np. właśnie nadmiar warzyw z zupy. Teraz wiem, co będę z nich robić. 🙂

Magda
Gość
Magda

Fajny pomysł na dzisiejszy piękny dzień !

domibu
Gość
domibu

Właśnie zrobiłam te bułeczki. Dałam mąki pszennej i kukurydzianej pół na pół. Upiekłam na blaszce, nie mam jeszcze foremek do mufinek. No i… wyszły super (jak dla mnie)! żółciutkie, fajne. Starszaki nawet spróbowały, synek stwierdził, że brakuje dżemiku w środku i zjadł jedną z dżemem. Dałam też mojemu 6-miesięczniakowi do rączki, nie widziałam minki (siedział na kolanach), ale coś tam pałaszował. Mocno mu się kruszyły, szkoda że nie mam psa 🙂

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Rewelacyjnie wyszły (zrobilam z mąką orkiszowa i kokosową)!!! Wielkie dzięki za pomysł na “resztki obiadowe” ❤ uwielbiam Twego bloga! Wszystko wychodzi pysznie 😊

Daria
Gość
Daria

Świetny pomysł na wykorzystanie warzyw z bulionu, serce mi się zawsze kraja jak mam je wyrzucić… Masz może pomysł czym mogę zastąpić jajko?

Monika
Gość
Monika

Pyszne jako….gofry 🙂

Mom
Gość
Mom

Aniu, a co Ty sądzisz o proszku do pieczenia (nawet bio) i dostępnych “spulchniaczach” (drożdże, woda gazowana) w wypiekach do roku? Bułki są super, babcia podała ostatnio z dumą koleżance “Spróbuj, w nich nie ma nic szkodliwego”;)

Ewa
Gość
Ewa

Przepis rewelacja! Mój 16m synek biegiem wracał do kuchni po więcej :))) i w końcu wykorzystałam selera i pietruszkę z rosołu 🙂

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Proszę powiedzieć co robię źle… Już drugi raz robię te babeczki… I w środku ciągle wychodzą mi surowe 😔

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Uwielbiam ten przepis za jego uniwersalność. Dziś na tej bazie zrobiłam ciastka orzechowe. Chłopaki (15mcy i 4 lata) zjadają aż im się uszy trzęsą 😄