Ciasto idealne na świąteczny stół czy wizytę gości czyli wszystkim będzie smakować, mimo braku cukru i mąki pszennej 😉 Przepis zainspirowany ciastem Ewy Wachowicz z grudniowego wydania Poradnika Domowego, który Babcia Teresa prenumeruje. Zawsze kiedy u niej jestem przeglądam przepisy, a kobiecych magazynów prenumeruje sporo 😉 Zupełnie wyrzuciłam cukier i użyłam mieszanki mąk bezglutenowych i wyszło pyszne ciacho: soczyste, słodkie, pulchne. Polecam!
Dla kogo? Przepis zawiera jaka.
Startą gruszkę trzeba odcisnąć z soku – u mnie było go niewiele (dosłownie łyżka). Przyznam, że przeraziłam się ilością startej gruszki ale “przepadła” w cieście.
Tu długa keksówka – lepsza będzie standardowa bo ciasto wyjdzie wyższe. Z drugiej strony niższe ciasto jest idealne do małych rączek 😉
Tu w świetle dziennym (wyniosłam na dwór 😉 ) abyście dokładnie zobaczyli: ciasto wilgotne ale absolutnie bez zakalca i niesłychanie pulchne. Wiem, ze po lewej stronie wygląda jak …pasztet ale wystarczy je troszkę ustroić, a smak jest genialny!
- • 3 jajka
- • 100g daktyli - ok 1 szkl
- • 1/3 szkl mocnej herbaty Rooibos
- • 1/3 szkl roztopionego masła klarowanego
- • 1,5 szkl mąki (patrz: notatki)
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia (lub 1 łyżeczka proszku + 1/2 łyżeczki sody)
- • 1 łyżka karobu
- • ziarenka wanilii
- • 1/2 łyżeczki cynamonu
- • 3 nieduże gruszki (obrane i starte na dużych oczkach tarki)
- 1. Zalej daktyle gorącą wodą i odstaw. Zaparz herbatę.
- 2. Roztop masło klarowane. [Włącz piekarnik na 180C, góra-dół].
- 3. Obierz gruszki i zetrzyj na dużych oczkach tarki. Przed dodaniem do masy odciśnij z soku!
- 4. Nad miską przesiej mąki, karob i proszek do pieczenia (ew.sodę + proszek - ciasto będzie super puszyste).
- 5. Odlej wodę z daktyli** i zalej je herbatą. Zmiksuj blenderem ręcznym na gładko. Dodaj roztopione masło i wymieszaj.
- 6. Oddziel białka od żółtek. Białka ubij na sztywno ze szczyptą soli. Dodawaj po 1 żółtku i ubijaj na wolnych obrotach. Stopniowo dodawaj mieszankę mąk i mieszaj na wolnych obrotach. Dodaj paćkę daktylową i wymieszaj.
- 7. Masę przelej do standardowej keksówki lekko natłuszczonej. Piecz ok 50-60 min. Po wyjęciu z piekarnika przestudź i dopiero wyjmij z keksówki bo ciasto jest delikatne.
- Możesz udekorować serkiem mascarpone zmieszanym z odrobiną miodu lub domową polewą czekoladową lub domowym lukrem (1 czubata łyżka ksylitolu zmielona w młynku do kawy + 2 łyżki soku z cytryny) i orzechami itp.
- *Przy pierwszym podejściu użyłam takich mąk: 1/2 szkl mąki jaglanej, 1/2 szkl mąki owsianej (zmieliłam płatki owsiane bg), 1/2 szkl mąki amarantusowej. Jeśli możecie jeść gluten użyj mąki orkiszowej (1,5 szkl). Mąkę z amarantusa warto zamienić na dodatkową porcję mąki owsianej ale najlepiej samodzielnie zmielić płatki - wtedy nie jest gorzkawa.
- **Woda z moczenia niesiarkowanych daktyli to doskonały słodzik do ciast, owsianek, jaglanek, koktajli. Wpisz w lupkę "syrop daktylowy" po więcej info.
Nie wiem czy nie doczytalam ale ile gruszek potrzeba? Sprobuje zrobic na swieta przyda się odmiana 😃
Anusiak 3 gruchy! Już poprawiam 🙂
Brzmi ciekawie, ale ile gruszek????? 😉
3 🙂 i to jest naprawdę mnóstwo ale jakoś giną w cieście 😉
Ok kupilam 5 sztuk wiec reszte dorzuci sie do czegos innego albo chlopaki zjedza tak same. Robilam dzisiaj kokosowe placuszki z twojego przepisu tylko jablko zamienilam na gruszke(bo akurat mialam😃😃) kokoski zniknely w 3 sekundy😃😃
Bardzo się cieszę <3 na ciepło ciężko im się oprzeć!
a czemu służy ta herbata, można ją czymś zastąpić? pierwszy raz o niej słyszę:)
Hej Magda! Można ją tak naprawdę pominąć! Miałam nawet ją wyrzucić 😉 W przepisie pani Ewy jest czarna herbata Earl Grey więc na pewno daj jakiś aromat. Rooibos nic nie daje 😉 Masa jest wystarczająca wilgotna bez 1/3 szkl płynu i na pewno ciasto wyjdzie super bez niej. Pozdrawiam
Zrobiłam dziś drugi raz. Rewelacja!A co najlepsze poprzednio córka się zajadala. A nie jest to u niej częste jeśli chodzi o nowości😉 Chcę podziękować Aniu za Twojego bloga. Sprawdzilam 3/4 przepisów. Tylko raz mi się nie udalo ale pewnie ja zawalilam. Niektóre przepisy robię już z pamięci😉 Corka wiadomo nie zawsze je ale mnie to wszystko smakuje. I to bez soli,cukru! Mąż jeszcze niestety oporny ale juz lepiej sie odzywia niz kiedys. Życzę Ci w Nowym Roku zdrowia dla Ciebie i Twojej rodziny. Kolejnych wspaniałych kulinarnych propozycji i…książki! Bo wierzę,że jak ją wydasz będzie ogromnym sukcesem. Miałam juz dawno Ci… Czytaj więcej »
Aniu, a z jabłkami zamiast gruszek by wyszło? Bo mam mnóstwo swoich jabłek w piwnicy i nie wiem już co z nimi robić:)
Hej Dorota! myślę, że tak 🙂 Sama zbieram się na wersję z jabłkami.
A czy jeśłi zrobiłabym ze zwykłą pszenną mąką to muszę jakoś zmienić proporcje?
Bletka myślę, że nie. Przyznam, że z pszenną nie mam doświadczeń 😉