Jak przemycić do dziecięcego menu warzywa? Jak przemycić awokado, którego Filip za żadne skarby świata nie zje w jego zielonej formie? Najlepiej zrobić czekoladowy krem! Kiedy po raz pierwszy go zrobiłam marzyłam o dokończeniu zawartości słoika kładąc się spać koło 2 w nocy. Jakoś się opanowałam ale mocno uzależnia! Pasuje do placków, ciast, tartaletek, ciasteczek, na tosta i jako wzbogacenie owsianki, jaglanki czy komosanki. Moje pierwsze podejście do czekoladowego kremu z awokado zawierało banana ale z buraczkiem zyskuje na smaku i teraz wiem, że będę go często robić. Następnym razem dodam masło migdałowe lub wymoczone nerkowce.
Jeśli boisz się posmaku buraka, daj go objętościowo mniej niż awokado – ok 2/3 połówki średniej wielkości buraka czyli troszkę mniej niż na zdjęciu. Moja mama jest bardzo wrażliwa na posmak buraka w słodkościach ale tym razem go nie wyczuła, a dałam tyle co na zdjęciu.
Dla kogo? Krem posłodziłam miodem ale spokojnie można go zastąpić syropem klonowym czy musem daktylowym. Warto poeksperymentować. Ze względu na awokado, które nie jest naszym rodzimym owocem na początek podaj go odrobinę. Najlepiej oczywiście zacząć od grubego paska awokado. Pamiętaj, że awokado musi być bardzo dojrzałe (miękkie).
Na kokosowo – śliwkowych ciasteczkach. Pycha!
- • 1 bardzo DOJRZAŁE awokado*
- • 1/4 ugotowanego buraka**
- • 1 łyżka miękkiego masła lub roztopionego oleju kokosowego czy dobrego oleju tłoczonego na zimno
- • 1 - 2 łyżki miodu (można spróbować z syropem klonowym czy musem daktylowym)
- • 2 łyżki karobu/kakao lub mixu kaob + kakao
- Awokado obierz i pokrój w mniejsze kawałki. Buraka pokrój w mniejsze kawałki (lepiej aby objętościowo buraka było mniej niż awokado). Dodaj masło/olej i miód i dokładnie zmiksuj blenderem ręcznym. Dodaj kakao/karob i starannie wymieszaj.
- Przełóż do słoika i przechowuj w lodówce. Zjedzcie w ciągu max 5 dni. Ugotowane warzywa - tu burak - z dodatkiem tłuszczu mogą być przechowywany w lodówce 4 - 5 dni. Myślę, że wcześniej go zjecie 😉 Smacznego!
- *Awokado musi być dojrzałe inaczej krem się nie uda. Szybciej zmięknie jeśli położysz je obok bananów.
- **Buraki gotuj lub piecz (w zamkniętym naczyniu żaroodpornym) w łupinkach około 2 godziny. Czas gotowania/pieczenia buraków jest długi więc najlepiej ugotować więcej i spożytkować do obiadu czy kolacji.
A jak robisz te kokosowo-śliwkowe ciasteczka?
Alicja gdzieś sobie zapisałam i teraz znaleźć nie mogę :/ Tak samo było z borówkowym dutch baby…tyle prób podjęłam aby odtworzyć to przepyszne śniadanko i nie udało się! Użyłam musu ze śliwek suszonych i domowej koko mąki ale też i syropu daktylowego i chyba dałam jajo…ehhhh
Dzień dobry widzę, że sporo rzeczy dosładza Pani miodem. Wyczytałam kiedyś, że miód powinno się podawać dzieciom dopiero po 3 roku życia ponieważ może zatruć się jadem kiełbasianym. Od kiedy Pani zaczęła stosować miód w diecie dziecka? Wszystko jest ok, nic się nie działo? Dziecko alergii żadnej nie dostało? Chciałabym też zacząć stosować miod tylko nie wiem od kiedy najlepiej zacząć i czym się sugerować. Pozdrawiam!
Witaj Kasiu, kiedy robię coś na zimno to faktycznie zwykle wybieram miód. Nigdy nie używam go do wypieków bo pod wpływem temperatury zamienia się w drogi cukier i traci całe swoje dobro. Większość źródeł podaje, że miód można podawać już po roku. Już pisałam o tym TU i teraz zacytuję: Miód może być bardzo niebezpieczny dla niemowląt do 1 r.ż. Szczególnie dla tych, które nagle zostały odstawione od piersi. W miodzie mogą znajdować się bakterie Clostridium botulinum, które produkują jad kiełbasiany zwany botuliną (neurotoksyna). Starsze dzieci i dorośli doskonale radzą sobie z minimalnymi ilościami toksyny. Organizm niemowlęcia nie umie zapobiec… Czytaj więcej »
Wczoraj dałam córce pierwszy raz awokado, cienki pasek. Zostało duuzo owocka i zastanawiałam się co z tego zrobić. Padło na ten krem. Ja już jadłam i bardzo mi smakował, Mąż stwierdził, że jest dziwny w smaku 😉 Ale on się jeszcze do karobu nie przyzwyczaił tak jak ja 🙂 Jutro dzieciątko spróbuje, zobaczymy czy przypadnie jej do gustu.
Ula myślę, że mąż wyczuł buraka 😉 ale fakt karob trochę słabiej wypada przy kakao i trzeba się przestawić na niego. Ja mieszam z kakao i tak nam najbardziej smakuje 🙂 Najważniejsze aby dziecinie smakowało, a mężowi ukręć z bananem i kakao 😉 pozdrawiam!
Mądrego to i dobrze posłuchać 😉 Kremik ten zagościł już w naszym menu na stałe, zastanawiam się czy nie przełożyć nim ciasta…