Ciasteczka marchewkowe. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Ciasteczka marchewkowe. BLW

Przypadkowo wyszły mi świetne ciacha! Idealne na zimę. Kombinowałam co tu zrobić z aronią, która nadal rośnie przed domem rodziców. Owoce przemroziły się kilka razy tej zimy i nie sądziłam, że będą nadal dobre ale są 🙂 Możesz ten składnik zupełnie pominąć lub zastąpić suszoną morelą itp czy borówkami. Jeśli użyjesz sody będą bardzo puszyste ale bez sody też są przepyszne.

Dla kogo? W przepisie jest jajko. Na blogu znajdziesz podobne ciasteczka bez jajka. Tutaj jajko możesz pominąć ale pewnie potrzeba będzie odrobinę więcej mąki.

12650704_1296664877025841_952393216_n

12674248_1296664920359170_2101823177_n

12660222_1296664947025834_506932474_n

Zaraz po wyjęciu z piekarnika 🙂

12674542_1296664960359166_2068771307_n

12647949_1296664830359179_1382905475_n

Ciasteczka marchewkowe.
Porcje 19
Bardzo łatwe, pyszne puszyste ciastka. Idealne na przekąskę w trasie. Z podanych składników wychodzi 19 bardzo dużych ciach - pełna blacha.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
40 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
40 min
Składniki
  1. • 1 szkl mąki gryczanej
  2. • 1 łyżeczka sody
  3. • 1 łyżeczka imbiru, 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  4. • szczypta kurkumy i pieprzu
  5. • 2/3 szkl pulpy po koko mleku / drobnych koko wiórek
  6. • 1 szkl startej na drobnych oczkach MARCHEWKI
  7. • 1 jajko
  8. • 1 banan
  9. • 1/2 szkl płynnego tłuszczu (stopiłam masło ghee)
  10. • 1/2 koko mleka (domowe)
  11. • 3 kopiaste łyżki musu daktylowego
  12. • opcjonalnie: garść aronii/borówek/rodzynek
Wykonanie
  1. 1. Na drobnych oczkach tarki zetrzyj ok 2 marchewki.
  2. 2. (Włącz piekarnik na 180C, grzałka góra-dół).
  3. 3. Do dużej miski wsyp 5 pierwszych składników: mąki, przyprawy, sodę i koko wiórki. Wymieszaj.
  4. 4. Do blendera wbij jajo i banana. Miksuj około 3 min aż masa spieni się i zwiększy objętość. Dodaj płynny tłuszcz, mleko i mus daktylowy. Zmiksuj chwilkę, żeby składniki połączyły się.
  5. 5. Wlej mokre składniki do suchej mieszanki. Wymieszaj. Dodaj marchew i wymieszaj. Ewentualnie dodaj aronie itp i znowu wymieszaj.
  6. 6. Wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem. Piecz około 20 - 25 min w zależności od oczekiwanego zrumienienia.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

6
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Kaśka
Gość
Kaśka

Witam, zafascynowała się Twoim blogiem i mimo że niestety mój syn wiele rzeczy jeść nie może to staram się zmieniać składniki na te odpowiednie dla niego, czyli niskobiałkowe, jednak problem mam z wiórkami kokosowymi. Ich nie mogę dać i w sumie nie wiem czym można by je zastąpić? Masz jakiś pomysł? Pozdrawiam 🙂

Ula
Gość
Ula

Dzisiaj u nas bymh te ciacha na podwieczorek, bardzo smaczne 🙂 Córcia oczywiście najpierw podłubała palcem w jagodach i aroniach, a potem zadowolona jadła 🙂 Zapomniałam przygotować mus, więc dodałam trochę syropu klonowego, nadal im przyjemny posmak 🙂

Ela
Gość
Ela

A czym można zastapic mleko kokosowe?