Ciasto jest wilgotne, sycące i mocno czekoladowe. Doskonałe na wyjazdy. Długo się zbierałam na upieczenie czekoladowego “chleba” z cukinią i kiedy chwilę po upieczeniu spróbowałam go…mocno się rozczarowałam. Co tu dużo mówić wkurzyłam się! Czułam gorycz i smakowało tylko z masłem. Następnego dnia niechętnie dałam mu drugą szansę i stało się coś dziwnego! Niezbyt udany wypiek zamienił się w PRZEPYSZNE, WILGOTNE, SŁODKIE, baaaaardzo czekoladowe ciasto. Ukroiłam Filipkowi i jemu też od razu posmakowało 🙂 Wiesz co? Trzeciego dnia było jeszcze lepsze! Tak chyba zadziałał mus daktylowy i cukinia.
Jeśli masz cierpliwość i poczekasz całą noc, żeby spróbować efektów swojej pracy to to ciasto jest dla Ciebie 😉
Dla kogo? Po roku. Pamiętaj, że kakao jest mocno alergizujące więc warto zaopatrzyć się w karob.
Przygotuj:
Składniki na 2 małe keksówki. Ciasto urośnie minimalnie.
SUCHE
- 2 szkl mąki kukurydzianej
- 1/3 szkl mąki gryczanej
- 1/2 szkl karobu lub kakao (jeśli używasz karobu to daj jeszcze dodatkowo płaską łyżkę)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
MOKRE
- 3 szkl startej na grubych oczkach cukinii (jeśli jak u mnie masz dużą, twardą cukinię to obierz ze skórki)
- 1,5 szkl musu daktylowego lub 1 szkl musu i 1/2 szkl domowego syropu daktylowego
- 1 banan
- 2 jajka
- 3/4 szkl oleju lub topionego masła/oleju kokosowego
Jak?
- Rozgrzej piekarnik na 180C, bez termoobiegu.
- Nad miską przesiej wszystkie suche składniki i je wymieszaj.
- Banan i jajko wrzuć do blendera i miksuj ok 1min. Dolej olej i mus daktylowy i wymieszaj lub zmiksuj. (Cukinię dodasz później).
- Wlej mokre składniki do miski z suchymi i wymieszaj dobrze łyżką. Wrzuć cukinię i wymieszaj – aż rozboli triceps 😉
- Masę przełóż łyżką do przygotowanych keksówek. Użyłam silikonowych więc nie natłuszczałam. Piecz 50 min w 180C bez termoobiegu.
Przechowuj w chłodnym miejscu lub lodówce zawinięte w ściereczkę. Ciasto można lekko podgrzać w piekarniku i posmarować masłem ale mnie najbardziej smakowało na zimno bo wtedy jest najbardziej czekoladowe. Filipowi było wszystko jedno 😉
Na jakimś blogu przeczytałam słowa jednej pani,że gdy jakaś potrawa nie jest skomentowana,to wydaje się jej,że jest niedobra, dlatego też postanowiłam tu napisać,że zgodnie ze wskazówkami ciasto upieklam wczoraj i czekało w lodówce… Jak dla mnie super, dziecko dostanie na podwieczorek,wtedy napiszę czy zdało test 🙂
hahaha coś w tym jest 😉 nam baaaaardzo smakowało. Teraz eksperymentuję z proporcjami i mąkami i to już nie to. Pozdrawiam!
Ja zrobiłam z mąką pełnoziarnistą z braku innych i było smaczne 🙂 Werdykt jest następujący: córcia zjadła z wielkim apetytem i mówiła “am”, więc potrzebna była dokładka, mąż tez spałaszował chętnie, a potem zapytał ( przyzwyczajony już,że gotujeę zdrowiej): “Czy to znowu było z jakichś płatków? ” 😉 Nie wierzył, że to z cukinii 🙂
Witam,
Chciałam zapytać czy w przypadku zastąpienia kakao karobem można takie ciasto zaproponować 10- miesięcznej córci.
Kasiu tak 🙂
Ciasto jest rewelacyjne 🙂 jeśli ktoś lubi bardziej słodkie to polecam dosłodzić np. miodem
Dziękuję <3
Ile potrzeba daktyli zeby wyszło 1,5 szklanki?
Magda około 3 garści – muszę to sprawdzić!
Dzień dobry! Czy coś zamiast jajek? W jakiej ilości?:)
Kasiu! Zwykle czekam na komentarze od mam, które na co dzień gotują bez jajek bo nie wyrabiam się z eksperymentami :/ Mam przepis na brownie z truskawek – tam są dwa – jeden z jajem, drugi bez i myślę, że najłatwiej byłoby go wykorzystać *truskawki zastąp cukinią 😉 )
A mi wszysedl zakalec :/ nie wiem czemu :/
To jest bardzo ciężkie ciasto…takie brownie ale żeby zakalec hmmmmm