Przepisy Przetwory Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Dżem truskawkowo – bananowo – daktylowy bez cukru. BLW

Sezon truskawkowy zaraz dobiegnie końca więc warto zatrzymać trochę lata w słoikach. Mój dżem jest bez cukru ale mimo to jest pyszny! W ubiegłe wakacje Babcia straszyła, że moje dżemy dyniowe, śliwkowe i borówkowe nie przetrwają zimy bo słodziłam je tylko musem daktylowym, rodzynkowym lub bananowym w różnych kombinacjach i proporcjach czasem dosypując cukru kokosowego. Dżemy jednak przetrwały więc będzie i truskawkowy na zimowe śniadania 🙂
Z podanych proporcji otrzymasz 6 słoiczków o pojemności ok. 330 ml plus miseczkę do zjedzenia po ciężkiej pracy w kuchni.

Dla kogo? Po 6 miesiącu ale nie jako pierwszy posiłek. Do owsianki, jaglanki, komosanki, na chlebek czy placuszka.

13487598_1417402214952106_911778685_n

13510677_1417402138285447_1833681156_n

13487481_1417402164952111_445903318_n

Dżem truskawkowy bez cukru. BLW
Wydajność 6
Zamykamy lato w słoikach! Mój dżem nie zawiera cukru, a jednak jest słodki. Nadaje się dla małych brzuszków ale nie jako pierwszy posiłek 😉 Do owsianek, jaglanek, komosanek, na chlebek czy placuszka.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
4 hr
Całkowity czas
4 hr 30 min
Czas przygotowania
30 min
Czas gotowania
4 hr
Całkowity czas
4 hr 30 min
Składniki
  1. • łubianka truskawek czyli ok 2,5 kg truskawek
  2. • 4 banany z brązowymi plamkami
  3. • 250 - 300g daktyli (zalane wrzątkiem i zmiksowane na puree*)
  4. • 3 cytryny - sok
  5. • 3 łyzki agar-agar LUB 3 kiwi**
  6. • 1 laska wanilii - można pominąć
Wykonanie
  1. 1. Umyte i odszypułkowane truskawki włóż do ogromnego garnka i ubij tłuczkiem do ziemniaków aby puściły trochę soku. Dodaj sok z cytryn i gotuj na wolnym ogniu.
  2. 2. Jeśli tak jak my lubicie aksamitne dżemy i będziecie używać blendera ręcznego to wystarczy porwać banany w dłoniach ale jeśli lubicie widzieć owoce to banana trzeba pokroić w plastry, a najlepiej zmiksować na puree razem z daktylami. Tak czy siak teraz dodaj banany i daktyle.
  3. 3. Dosyć szybko truskawki puszczą tyle soku, że zrobi się zupa! Ja soku nie odlewałam ale wiem, że wiele osób tak robi. Zamiast tego robienie dżemu rozłożyłam na 2 dni. Ok 20:00 nastawiłam truskawki + banany + puree z daktyli + sok cytrynowy. Zupa truskawkowa gotowała się do 22:30 lekko zmniejszając objętość. Następnego dnia rano zmiksowałam zawartość garnka na puree i gotowałam często mieszając aż dżem zredukował objętość o prawie połowę. [Spróbuj czy jest wystarczająco słodki - możesz dodać więcej daktyli - wg mnie jest w sam raz.] Dodałam agar (odlałam trochę dżemu i rozmieszałam go z agarem w miseczce - wlałam do garnka i wymieszałam) i ziarenka z laski wanilii i gotowałam jeszcze 30 minut. [Podobno świetnie żeluje kiwi!].
  4. 4. W międzyczasie wyparzyłam umyte słoiki i osuszyłam nakrętki. Mąż zakręcał słoiki "na płonący spirytus" [zobacz notatki niżej]. Odstawiał do góry dnem na drewnianą deskę. Słoiki przykryłam grubym ręcznikiem i zostawiłam do ostygnięcia.
Notatki
  1. *Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na 30 minut lub dlużej. Słodką wodę odlej do butelki i przechowuj w lodówce do 5 dni. Możesz jej użyć do słodzenia koktajli czy placków. Daktyle zmiksuj blenderem na puree.
  2. **Kiwi działa żelująco i można użyć go zamiast agaru, żelatyny czy pektyny, Niestety jeszcze tego sposobu nie wypróbowałam...
PASTERYZACJA [polecam sposób nr3]
Sposób 1
  1. Do idealnie czystych słoików nalewamy wrzący dżem zostawiając 2 cm wolnego miejsca. Zakręcamy i stawiamy do góry dnem. Przykrywamy kocem lub grubym ręcznikiem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
  2. Idealnie czyste słoiki czyli dokładnie umyte i wyparzone. Wrzątkiem wyparzamy słoiki i wieczka lub wstawiamy do piekarnika ustawionego na 150C na 15 min. Niestety przetwory bez cukru mogą nam się mimo wszystko popsuć.
Sposób 2
  1. Pasteryzujemy w piekarniku rozgrzanym do 170C. Wlewając dżem zostawiamy 2 cm wolnego miejsca i dokładnie wycieramy brzeg przed zakręceniem. Słoików nie zakręcamy "do oporu" i ustawiamy je na najniższej półce (nie mogą się dotykać). Kiedy w słoikach zobaczymy bąbelki obniżamy temperaturę do 130C. Pozostawiamy słoiki w wyłączonym piekarniku, a po 30 minutach zakręcamy wieczka do oporu. Ustawiamy do góry dnem i zostawiamy do całkowitego ostygnięcia.
Sposób 3
  1. Niezawodny ale niebezpieczny... Boję się sama i to mąż wkracza do akcji. Widzieliście jak stawia się bańki na plecach? Słoiki sterylizujemy w ten sam sposób czyli płonącym spirytusem. Do czystej i suchej nakrętki wlewamy 2-3 kropelki spirytusu i podpalamy zapałką. Płonącą nakrętką zakręcamy słoik napełniony wrzącym dżemem. Używamy rękawicy kuchennej. Zakręcamy zdecydowanym ruchem. Spirytus pali cały tlen zgromadzony w słoiku. [Niektórzy kilka kropel spirytusu wylewają na dżem, podpalają i zakręcają ale nigdy nie wypróbowałam tego sposobu].
  2. UWAGA! Nalanie zbyt dużej ilości spirytusu grozi poparzeniem! Podpalanie i odwracanie i zakręcanie nakrętki musi być wykonane w ciągu kilku sekund. Dziecko w tym czasie nie może być blisko!
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

16 komentarzy do "Dżem truskawkowo – bananowo – daktylowy bez cukru. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
pop321
Gość

Super! Skąd w ogóle pomysły na takie dania? 🙂

dorota
Gość
dorota

Aniu czytasz w moich myślach. Właśnie myślałam o przetworach na zimę. W zeszłym roku zrobiłam mnóstwo musów jabłkowych, gruszkowych i brzoskwiniowych bez cukru. Tylko kilka słoiczków spleśniało. Pasteryzowałam też jagody bez cukru i tu 100 % sukces.
A maliny polecam suszyć. Super sprawa do zimowej herbaty.

Ola
Gość

Witaj. Już na truskawki trochę późno ale jeśli chciałabym zrobić dzemy z jagód to wystarczy zamienić truskawki na jagody ? Połączenie smaków będzie ok ? Robiłaś już może? Będę wdzięczna z pomoc. Aha…dziś odkryłam Twojego bloga i sama nie wiem co w pierwszej kolejności zrobić. Lista jest bardzo długa 🙂 Zapowiada się smakowity dzień 🙂 Pozdrawiam

Kaska
Gość

Witaj! Super pomysł na dżem 🙂 z racji tego ze juz po sezonie truskawkowym zamierzam zrobic dżem z malin (mam nadzieje ze wyjdzie;)) mam tylko pytanie czy banan jest niezbędny? Nie specjalnie przepadam z bananami 😉

Alicja
Gość
Alicja

Dzem pyszny. Zamiast agaru dodaje pektyne jablkową.

Danka
Gość

Będę wdzięczna za informację ile dodajesz pektyny na proporcje jak w przepisie.

Ola
Gość

Właśnie robię ten dżem. W smaku super, ale wyszedł mi raczej mus-sos niż dżem:( mogę to jeszcze jakoś uratować, zagęścić trochę? Proszę o pomoc

Iwona
Gość

Witam, mam pytanie odnośnie pasteryzacji (sposób 2) – Ile czas muszevtrzymac te słoiki w 130° ? Jest tylko napisane aby nastawić na 139, a następnie wyłączyć piekarnik 😉 W takim razie po co zmniejszać temperaturę?:)

wpDiscuz