Zupa, która zawsze będzie kojarzyła mi się z rodzinnym domem według przepisu mojej Babci. Kiedy zapytałam ją o przepis roześmiała się bo przecież krupnik to się “zwyczajnie robi: najpierw skrzydło, potem kasza i warzywa i jest zupa!” Mama twierdzi, że byłam “niejadkiem” ale tej zupy potrafiłam zjeść 2 talerze. Dla mnie ta zupa jest magiczna. Niby nic – ot zupa z kaszą na skrzydełku ale tak cudownie rozgrzewa i …poprawia humor 🙂 Miłość do krupniku musi być dziedziczna bo Filip ją uwielbia!
Dla kogo? Zupa gotowana jest na mięsie i zawiera gluten (kasza jęczmienna). Nie zaleca się podawania wywarów mięsnych przed rokiem ale nie znalazłam badań, które by to potwierdzały. Rozmawiałam też z kilkoma dietetykami i oni też byli zdania, że jeśli mięso jest ekologiczne to taki wywar można serwować przed rokiem. Decyzja jest Twoja i tylko Twoja 🙂 Kaszę jęczmienną możesz zamienić na bezglutenową jaglaną (czy komosę) ale wtedy to już nie będzie krupnik tylko zupa warzywna z kaszą jaglaną 😉
15 miesięczny Filip krupnik pił z miseczki, wyjadał rączkami, a na koniec wszystko zawsze lądowało na tacce i była zabawa w łapanie marchewki, mięska, ziemniaczka 😉 Jeszcze przed buntem śliniakowym kiedy słowo “nie” nieśmiało wchodziło do słownika.
A tu już 27 miesięczny Filipek zajada krupnik łyżką i kontynuuje swój śliniakowy bunt.
Edit 26.09.2017: krupnik doskonale komponuje się z DYNIĄ więc polecam tą jesienną modyfikację <3
Dziś u nas krupnik dyniowy! Wystarczy dodać kawałek surowej dyni razem z warzywami (u mnie wielkości dłoni) – dynia w wi…
Opublikowany przez BLW mama na 6 września 2017
- • 2 litry wody (8 szkl)
- • skrzydło indycze
- • 1/2 lub 2/3 szkl kaszy jęczmiennej*
- • 3 marchewki
- • 1 pietruszka
- • kawałek selera
- • por
- • 1 "opalona" cebula
- • 2 ząbki czosnku
- • 4 ziemniaki
- • 2 listki laurowe, 2 ziarenka ziela angielskiego, szczypta tymianku i kurkumy, sól i pieprz do smaku
- • natka pietruszki/koperek do dekoracji
- 1. Umyte skrzydło włóż do dużego garnka (3l) i zalej wodą. Zagotuj i zbierz "szumowiny". Zmniejsz ogień i dorzuć przyprawy oprócz soli i pieprzu.
- 2. Gotuj 30 min. Dodaj kaszę.W międzyczasie opal cebulę nad ogniem i przygotuj warzywa: obierz co trzeba obrać ;-), w zgrabną kostkę pokrój marchew i wrzuć do zupy z pietruszką, cebulą, czosnkiem, selerem i porem. Gotuj 30min na wolnym ogniu. Teraz dodaj pokrojone w kostkę ziemniaki. Posól ok 1/2 łyżeczki dobrej soli.
- 3. Kiedy ziemniaki będą miękkie zupa jest gotowa 🙂 Na koniec dodaj sól i pieprz. Posmakuj i zobacz czy nie trzeba doprawić. Najlepiej pokroić mięso ze skrzydła i dodać do zupy (w poprzek włókien aby dziecko nie miało problemu z gryzieniem).
- 4. Serwować z koperkiem lub pietruszką ale Filip najbardziej lubi z koperkiem 🙂
- *My lubimy gęsty krupnik więc daję 2/3szkl. Zawsze na koniec można dodać szklankę wrzątku jeśli będzie dla Ciebie za gęsty.
- Każde zboże powinno się wymoczyć przez kilka godzin w wodzie. Ja tak robię bo mam fobię fitynianową 😉 Namoczona jest zwyczajnie łatwiejsza do strawienia. Jeśli Ty się kwasem fitynowym nie przejmujesz to kaszę musisz chociaż wypłukać pod bieżącą wodą na sicie.
Dzis robimy:) tylko uciekla w przepisie informacja kiedy dodac kasze;)
Smacznego 🙂 o dzięki! Zaraz poprawię.
Witam🙂
Wczoraj ugotowałam po raz kolejny na obiad.Tym razem z kawałkiem dyni jak sugerowałas,jest jeszcze smaczniejsza 🙂
Mój syn nazwał ja “zupa z oczkami”(kasza jęczmienna) i dzis juz przed południem prosił o nią. Dziękujemy za super przepisy 🙂
Aaaaaaa Kasiu! Takie komentarze to miód na moje uszy <3 Bardzo się cieszę i też mam wrażenie, że z dynią krupnik jest o niebo lepszy!
cześć mam pytanie może być kasza pęczak??
Pewnie! Ale wtedy dałabym mniej i wcześniej dodała bo pęczak dłużej się gotuje.