Budyń nie musi oznaczać proszku o tajemniczym składzie zmieszanego z mlekiem… My zajadamy się ostatnio budyniem jaglano – gryczanym 🙂 Jest to doskonały sposób na wykorzystanie nadmiaru kaszy z poprzedniego dnia!
Dla kogo? Po 6 miesiącu. Budyń jest gęsty więc dziecko bez problemu zje go rączkami.
Przygotuj:
- 1 szkl ugotowanej kaszy gryczanej
- 1 szkl ugotowanej kaszy jaglanej
- 1 podgotowane jabłko LUB 1/2 szkl mleka kokosowego
- 1 łyżka karobu
- 1 łyżeczka syropu klonowego
- 1 łyżka oleju kokosowego lub masła
- Wersja na bogato:
- podprażone płatki migdałowe/wiórki kokosowe/suszone owoce/maliny -dodaj to co lubisz 🙂
Jak?
- Zakładam, że masz już w lodówce kaszę z poprzedniego dnia 🙂 jeśli nie to wybierz jeden rodzaj bo i z jaglanej i z gryczanej (niepalonej) wyjdzie pyszny budyń.
- Jabłko obierz, pokrój na ćwiartki, pozbądź się pestek i podgotuj do miękkości na małej ilości wody – niecałe 5min.
- Wrzuć kasze, jabłko i syrop klonowy do blendera. Zmiksuj i dodaj karob. Znowu zmiksuj.
- Podgotuj na wolnym ogniu i dodaj olej kokosowy/masło.
- Podawaj solo lub w towarzystwie owoców, orzechów itp
Dodaj komentarz