Mój ukochany przepis na soczyste mięso z piersi kurczaka, którego nie trzeba solić by smakował całej rodzinie 😊 Cały sekret tkwi w soku z cytryny oraz delikatnym mięsie Kurczaka Zagrodowego. Jeśli Twoje dziecko skończyło już rok to oczywiście można dodać szczyptę soli ale kiedy zrobiłam nuggetsy bez soli absolutnie nikt się nie zorientował 😉
Drób to idealne mięso dla małych dzieci ze względu na:
- wysoką zawartością białka, które wspomaga wzrost i prawidłowy rozwój rosnących dzieci
- mięso kurczaka to doskonałe źródło cynku, magnezu, potasu i żelaza oraz witamin z grupy B
Oryginalnego Kurczaka Zagrodowego można dostać ot tak – w supermarkecie i dobrych sklepach osiedlowych! Można się kłócić, że lepszy jest taki „luzem” z targu, ale kto wie skąd on tak naprawdę pochodzi…? Jak był przechowywany? Co tak naprawdę jadł? Kurczak Zagrodowy to cudowna alternatywa dla wszystkich, którym zależy na jakości mięsa. Rozpoznacie go po granatowo-złotej etykiecie.
Więcej benefitów TU.
Uwierzcie, że kiedy rozszerzałam dietę Filipka o mięso rodzina stawała dosłownie na głowie by dostać dobrego kurczaka. O Kurczaku Zagrodowym dowiedziałam się wiele dobrego, bo okazuje się, że kurczaki mają faktycznie dostęp do zagrody na świeżym powietrzu przez co są aktywne w trakcie całego chowu. Do dyspozycji mają grzędy i kostki słomy, na które mogą wskakiwać. Co więcej Kurczaki Zarodowe rosną o połowę dłużej od zwykłych kurczaków, a żywione są karmą roślinną bez GMO – są to głównie zboża i słonecznik! Nigdy tez nie podawane im są antybiotyki. W porównaniu ze standardowym kurczakiem Kurczak Zagrodowy ma zdecydowanie cieńszą skórkę, chudsze i bardziej zwarte mięso.
Zobacz też przepis na kurczę pieczone z żurawiną i nie tylko 😉 Czy wiesz, że kości z upieczonego kurczaka są doskonałe do przygotowania zupy mocy?
Dla kogo? Pulpeciki z duszoną piersią kurczaka, kaszą jaglaną i ewentualnie ugotowanymi warzywami (zaserwuj je również oddzielnie) czy natką pietruszki są IDEALNE dla maluszków od początku rozszerzania diety. Nuggetsy są najlepsze dla dzieci z kilkoma ząbkami lub podajemy do possania i eksperymentowania maluszkowi bez ząbków.
Smażone pod przykrywką:
Pierś w marynacie cytrynowo-tymiankowej i “pierwsze pulpety” Twojego dziecka 🙂
- • filet z piersi Kurczaka Zagrodowego (ok 400g)
- • 1 cytryna - sok
- • 4 łyżki oliwy z oliwek
- • kilka gałązek świeżego tymianku (można pominąć)
- • pieprz czarny – ¼ łyżeczki, kurkuma – ¼ łyżeczki, dobra sól (12m+) – ½ łyżeczki
- • do nuggetsów: 1 łyżka oliwy z oliwek/oleju kokosowego, ok 5 łyżek mąki kukurydzianej, 1 jajko - można pominąć*
- • do pulpetów: kilka paseczków zamarynowanej piersi, kilka łyżek przegotowanej wody, 1 marchewka pokrojona w długie słupki, ½ szkl ciepłej kaszy jaglanej*, ugotowane warzywa np. brokuł i marchew
- 1. Filet umyj i osusz. Pokrój w poprzek włókien na paski o grubości ok 2 cm. Tak pokrojoną pierś włóż do garnka i zalej marynatą: wymieszaj sok z cytryny z oliwą i przyprawami. Dodaj gałązki tymianku (można pominąć) – przykryj pokrywką i odstaw do lodówki na co najmniej 1h.
- 2. PULPETY dla maluszka: do garnka dodaj 4-5 paseczków zamarynowanego kurczaka, dolej kilka łyżek przegotowanej wody, przykryj pokrywką i duś 15 minut i dodaj słupki marchewki - przemieszaj z kurczakiem aby znalazła się na dnie, zmniejsz ogień i duś kolejne 15 min. [Uduszone pasy mięsa możesz podać niemowlęciu do ssania]. Zblenduj uduszone paseczki (możesz dodać np brokuł czy posiekaną natkę pietruszki). Teraz wymieszaj masę z ciepłą (!) kaszą jaglaną* i uformuj podłużne pulpety aby niemowlę mogło je bez problemu schwycić. Podawaj na ciepło najlepiej w towarzystwie uduszonych słupków marchewki i brokuła 😊
- *Ugotuj kaszę jaglaną (1/4 szkl kaszy + ½ szkl wody lub bulionu + szczypunia kurkumy i pieprzu)
- 3. NUGGETSY SMAŻONE: paski zamarynowanej piersi obtaczaj w roztrzepanym jajku* (+ szczypta soli i pieprzu), a następnie w mące kukurydzianej. Smaż na rozgrzanej patelni pod przykrywką 6 minut z jednej strony i 5 minut z drugiej strony. Wyłącz ogień ale nuggetsy zostaw na patelni pod pokrywką! Będą idealnie soczyste.
- Serwuj z dipem np jogurtowym czy na bazie awokado lub szybkim ketchupem z passaty pomidorowej i dowolnymi warzywami.
- *Jajko można pominąć.
- 4. NUGGETSY PIECZONE: włącz piekarnik na 180C, grzałka góra-dół. Paski zamarynowanej piersi obtaczaj w roztrzepanym jajku* (+ szczypta soli i pieprzu), a następnie w mące kukurydzianej.
- Blaszkę wyłóż lekko natłuszczonym papierem do pieczenia. Ułóż nuggetsy i piecz 10 minut po czym przewróć je na drugą stronę i piecz kolejne 10 minut. Nuggetsy powinny się odrobinę zrumienić. Wyłącz piekarnik ale nie wyjmuj nuggetsów przez następne 10 minut.
- Serwuj z dipami i pieczonymi warzywami itp
- *Jajko można pominąć.
- Przepis na "pierwsze" pulpeciki czyli pulpeciki dla niemowlęcia bez zębów przewiduje duszenie tylko 4 paseczków zamarynowanej piersi ALE możesz kurczaka udusić w ten sposób dla całej rodziny i podać z pietruszkowym pesto - POŁĄCZENIE IDEALNE. Jak? Do garnka, w którym marynowałaś mięso dolej 1/4 szkl przefiltrowanej wody, reszta jak w przepisie wyżej. Ja dla nas doprawiam solą i pieprzem czarnym. Pietruszkowe pesto znajdziesz na blogu.
- *JAJKO można pominąć więc alergicy też mogą cieszyć się nuggetsami 😊 Zamarynowane pasy fileta obtocz w mące kukurydzianej i smaż lub piecz jak w przepisie.
Robię smażoną wersję w sobotę!!! <3
Jutro robimy na obiadek 🙂
Pycha pieczony w piekarniku👍mój syn pierwsze po co sięgnął to mięsko siostra bliźniaczka wybredna wolała ziemniaki hihi. Ale mięsko w końcu też zjadła.
zrobiłam, niedobre.
Bywa i tak 😉
Czy moge zapytać skąd Pani ma taki talerzyk porcelanowy misia z uszkami?
Pewnie Kasiu 🙂 Kupiłam przez internet – jest ciężki, solidny i ładnie wykonany. To TEN (chyba bo swój mam już prawie 2 lata 😉 )
Pozdrawiam
Czy smażenie odbywa się na suchej patelni?
Marcelina – dałam odrobinę smalcu gęsiego i smażyłam pod pokrywką na wolnym ogniu.
Cześć! Mam pytanie, czy te pulpety dla bezzębnych się piecze? Nie znalazłam w przepisie szczegółów.
Hej Karolina! Nie – miksujesz mięso + ugotowane warzywo. Potem mieszasz tą masę z dobrze CIEPŁĄ kaszą jaglaną, formujesz wałki i serwujesz 🙂
A gdzie Pani kupuje u siebie w mieście tego kurczaka? Nie mogę znaleźć. Mąż znalazł tylko w jednym miejscu mrożonego.
Asiu! U nas jest tylko w Auchan ;/
Dziękuję za odpowiedź!
Od razu pochwalę Pani przepisy, bardzo często korzystam, są świetne, syn zajada ze smakiem. Serdecznie dzięuję za wiele inspiracji 😊
Dziękuję Asiu <3 Chyba nic bardziej nie cieszy niż wizja maluszka wcinającego te moje wymysły 😉