Prostszego nie ma! Miksujesz surowe owoce w blenderze, dodajesz nasionka chia i ewentualnie mus daktylowy i sok z cytryny…odstawiasz na godzinę i gotowe 🙂 Fajny świeży smak truskawek zachowany, a dżem idealnie nadaje się jako dodatek do gofrów, placków, jogurtów czy makaronu.
O właściwościach nasion chia przeczytaj TU.
Dla kogo? No właśnie! Od kiedy można podać nasionka chia? Według oficjalnych danych dopiero po 3 roku życia. Dorośli mogą spożywać 2 łyżki stołowe dziennie, dzieci powyżej 3 roku życia 1 łyżkę dziennie.
Na czekoladowych gofrach gryczanych <3
A to pomysł Filipka: pyłek kwiatowy…ja nie przepadam, a on kocha miłością wielką <3
- -1 szkl puree z truskawek (ok 2 szkl świeżych truskawek)
- -2 czubate łyżki nasion chia
- -1-2 łyżki puree z daktyli lub syrop klonowy/ryżowy itp
- -1 łyżeczka soku z cytryny
- -1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 1. Odszypułkowane i umyte truskawki zmiksuj na gładko w blenderze. Dodaj chia, sok z cytryny, oliwę i ewentualnie słodzidło* Zmiksuj raz jeszcze i przelej do słoiczka. Wstaw do lodówki na minimum 1 godzinę i już 🙂
- W lodówce przechowuj do 3 dni.
- *Spróbuj zanim dodasz bo może trafią Ci się bardzo słodkie truskawki.
Dodaj komentarz