Pesto z pokrzywy czyli zastrzyk żelaza na wiosnę! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Pesto z pokrzywy czyli zastrzyk żelaza na wiosnę! BLW

Zanim powiesz “co ona znowu wymyśliła?!?” zapewniam Cię – to pesto jest pyszne! Finio praktycznie wylizał talerz 😉 Świetne jako nadzienie do wytrawnych naleśników czy na chlebek.

Młoda wiosenna pokrzywa to jedno z najlepszych źródeł żelaza, witaminy C, kwasu foliowego i witaminy K. W sklepach zielarskich można kupić sok z pokrzywy ale nie tylko sok z niej można zrobić! Tak naprawdę pasuje wszędzie tam gdzie szpinak, a pesto z pokrzywy jest jednym ze smaczniejszych. Więcej na temat właściwości skromnego chwastu przeczytasz u Agnieszki Maciąg.

Za chwilę majówka więc zabierz rękawiczki i nożyczki (tak jest najszybciej) i do dzieła! Najlepiej zbierać do wiklinowego koszyka. Pesto dobrze jest przygotować ze świeżych pokrzyw ale można przechować je w lodówce. My mieliśmy już mnóstwo jedzonka więc po wizycie u Babci na wsi pokrzywa czekała w lodówce 2 dni.Opadła lekko ale i tak zalewam ją wrzątkiem aby nie parzyła więc nie ma to dużego znaczenia.

Zobacz jeszcze przepis na sok z pokrzywą oraz makaron z cieciorką, warzywami i pokrzywą.

Dla kogo? Nie znalazłam ograniczeń wiekowych do podawania pokrzywy. Decyzja należy do rodzica 🙂

Pesto z pokrzywy czyli pyszna dawka żelaza!
Pesto jest pyszne i obiecuję, że nikt nie zorientuje się, że zajada chwasta 😉 Suplementy z żelazem są trudno przyswajalne dlatego doceń najtańsze jego źródło - darmową pokrzywę. Wystarczy wybrać się na wieś z rękawiczkami i nożyczkami aby zafundować rodzinie wartościowy obiad.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Całkowity czas
10 min
Czas przygotowania
10 min
Całkowity czas
10 min
Składniki
  1. • ok 2 szkl listków młodych pokrzyw
  2. • ok 2 łyżki nasion dyni
  3. • ok 2/3 szkl oliwy z oliwek
  4. • 1 ząbek czosnku
  5. • 2 łyżki płatków drożdżowych lub startego parmezanu
  6. • sól do smaku jeśli nie używasz sera (sól: 12m+)
Wykonanie
  1. 1. Oddziel listki od grubych łodyg (cieniutkie są ok). Do miski, w której znajdują się listki wlej wrzątek. Pomieszaj łyżką i przecedź na sitku. Odsącz wodę.
  2. 2. Ziarna dyni upraż na patelni - chwilka wystarczy, nie mogą zbrązowieć czy zczernieć!
  3. 3. Ziarna dyni wrzuć do blendera z ostrzem "S" i zmiksuj na żwirek. Dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, pokrzywę i 1/2 szkl oleju. Zmiksuj. Dolej więcej oleju (miałam wrażenie, że pokrzywa ten olej wchłania...bo zamierzałam użyć mniej) i miksuj do uzyskania gładkiej konsystencji. Dodaj szczyptę soli (12m+) jeśli nie używasz parmezanu (parmezan zawiera mnóstwo soli). Dodaj 1 łyżkę płatków drożdżowych, a drugą zostaw do dekoracji.
  4. 4. Ugotuj ulubiony makaron - u nas kukurydziane spaghetti bez GMO ale penne czy świderki będą idealne dla maluszków do 12m.
  5. Pesto przechowuj w lodówce do 3 dni. Podawaj jako nadzienie do naleśników, z makaronem lub na kromce chleba.
  6. Spróbuję sobie to pesto zamrozić następnym razem bo młode pokrzywy już niedługo się skończą...
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

3
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Iza
Gość
Iza

a czy z suszone pokrzywy dadzą radę czy tylko świeże?

Dorota
Gość
Dorota

Właśnie zrobiłam,pycha. Jedynie chyba za krótko trzymałam pod wrzącą wodą,bo mam wrażenie,że mnie parzy w język