Pamiętacie przepis na ciasto daktylowo – gruszkowe inspirowane przepisem Ewy Wachowicz? Ciasto jest puszyste i delikatne, a dzięki gruszce i daktylom idealnie słodkie.
Zmodyfikowałam je po raz kolejny i tym razem użyłam zmielonych migdałów i mąki gryczanej ale można użyć mąki jaglanej i owsianej lub orkiszowej. Mielenie orzechów i pieczenie ich to kiepski pomysł bo cenne tłuszcze zmieniają się w tłuszcze trans ;-( Z ręką na sercu mielonych migdałów używam raz do roku przy okazji najlepszego ciasta marchewkowego, które piekę siostrze na urodziny i teraz na Wielkanoc 🙂
Dla kogo? W przepisie są białka jaj więc jeśli dziecko ma alergię to niestety nie znam zamienników…pewnie aquafaba byłaby ok ale nie używałam jeszcze.
Pierwsza wersja z kokosowo-cytrynowym “lukrem” z kurkumą 😉 Smaczny ale wygląda tak sobie bo za mało oleju kokosowego, a za dużo zmielonych wiórków … więc posypałam proszkiem z liofilizowanych owoców i nam się podoba <3 no i w smaku pycha!
- • 10 dużych daktyli (miałam świeże, z których najpierw usuwamy pestki!)
- • 3 malutkie gruszki (obrane i starte na dużych oczkach tarki)
- • 4 białka (ubite na sztywno)
- • 1 szkl zmielonych na mąkę migdałów lub kupna mąka migdałowa
- • 1/2 szkl mąki gryczanej/jaglanej/owsianej/orkiszowej
- • 1/3 szkl roztopionego masła klarowanego czy oleju koko
- • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- • 1/2 łyżeczki zmielonego anyżu itp
- • foremka do babki z powłoką non-stick (!) lub silikonową o średnicy 22cm lub inna mała foremka - ciasto nie wyrasta mocno. Można też upiec muffinki.
- 1. Daktyle włóż do rondla i zalej małą ilością wody. Gotuj pod przykryciem ok 5 min LUB zalej wcześniej gorącą wodą i odstaw aby zmiękły (15-30min).
- 2. Mąki przesiej do miski z proszkiem i wybraną przyprawą.
- 3. Daktyle odsącz (wodę z ich moczenia zachowaj do słodzenia placków itp) i zmiksuj z roztopionym masłem.
- 4. Włącz piekarnik - 170C, termoobieg (lub 180C góra-dół).
- 5. Gruszki obierz i zetrzyj na dużych oczkach tarki (nie odciskaj soku).
- 6. Do mąk dodaj papkę daktylową i starte gruszki - wymieszaj.
- 7. Ubij białka na sztywno i połącz z masą.
- 8. Masę przelej do natłuszczonej foremki (non stick! lub silikonowa) obsypanej mąką.
- 9. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz do zrumienienia czyli około 30 min - mój obecny piekarnik bardzo mocno grzeje więc ja ustawiam na 170C.
- 10. Wyjmij babkę z piekarnika i ostudź przed wyjęciem - objedź też brzegi (również wokół okrągłego wycięcia) nożem.
- Dekoracje: domowa polewa czekoladowa, kokosowy lukier lub lukier z ksylitolu i soku z cytryny. Można posypać proszkiem z owoców liofilizowanych 🙂
Dodaj komentarz