Szybki sycący obiad pełen zdrowia z komosą ryżową w roli głównej. Na zimno też smakuje i świetnie nadaje się do lunchboxa.
Komosa jest bogata w przeciwutleniacze, stymuluje hormon wzrostu, zawiera komplet aminokwasów, a dzięki lizynie pomaga w budowie chrząstek. Wspomaga też przyswajanie wapnia.Warto wprowadzić ją do rodzinnego menu.
Dla kogo? Po 6 miesiącu.
Przy następnej okazji wymienię to zdjęcie … Wieczorne światło nie sprzyja niedoświadczonym fotografkom ;-(
- • ½ szkl komosy
- • 1 szkl wody lub bulionu warzywnego
- • nieduży kawałek dyni pokrojony w kostkę (ok 1 szkl dyniowej kostki)
- • 1 mała cebula
- • garść mrożonego groszku
- • ugotowane jajka (1 na osobę)
- • 1 łyżka masła klarowanego
- • przyprawy: pieprz, szczypta soli, szczypta kurkumy, szczypta imbiru
- 1. Dynię i cebulę obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Cebulę zeszklij na maśle klarowanym.
- 2. Komosę zalej wodą/bulionem, gotuj pod pokrywką, a po zagotowaniu zmniejsz ogień do minimum i gotuj około 20 min. Po 10 minutach dodaj przyprawy, dynię, zeszkloną cebulę i groszek. Duś pod przykrywką ok 10 min.
- 3. W międzyczasie ugotuj jajka na twardo lub w koszulkach. Wszystko zależy od Waszych upodobań.
- Komosa jest najsmaczniejsza kiedy zamoczymy ją na kilka godzin w wodzie. Ja tą wodę potem wylewam i gotuję w świeżej.
Żadna ze mnie kucharka a wyszło pyszne 😊 dziękuję!
Cieszę się bardzo Tekla 🙂