Owsiano – daktylowe ciasto z jagodami. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Owsiano – daktylowe ciasto z jagodami. BLW

Ekspresowe ciacho, które bardzo wszystkim smakowało. Moi rodzice zjedli z cukrem pudrem 😉 Dla nas było wystarczająco słodkie. Filipek narzekał na ilość jagód i wolał jeść same brzegi ehhhh

Dla kogo? W przepisie są jajka.

Ciasto jagodowe. Owsiano -daktylowe.

13874671_1453364294689231_2022698483_n 13883925_1452591894766471_89182790_n

13883839_1452591914766469_320343743_n(1)

13871661_1452592128099781_1205812349_n

13672469_1452591998099794_111754252_n

13823731_1452591944766466_2036700686_n

13866607_1452592064766454_1295151674_n

     13872342_1452592108099783_62814789_n

Ekspresowe ciasto jagodowe. Owsiano - daktylowe.
Porcje 12
Bardzo łatwe ciasto, które idealnie pasuje na śniadanie.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
47 min
Czas przygotowania
7 min
Czas gotowania
40 min
Całkowity czas
47 min
Składniki
  1. • 2/3 szkl jagód
  2. • 2 szkl mąki: u mnie 1,5 szkl owsianej (zmieliłam płatki owsiane) + 0,5 szkl domowej koko mąki*
  3. • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  4. • opcjonalnie: szczypta cynamonu itp
  5. • 3 jaja
  6. • 1/2 szkl oliwy z oliwek lub stopiony koko olej/masło klarowane
  7. • 2/3 szkl puree z daktyli
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik na 180C, grzałka góra - dół. Przygotuj blaszkę (20cm/30cm lub trochę mniejszą): ja wyłożyłam papierem, który na wszelki wypadek posmarowałam odrobiną oleju koko.
  2. 2. Mąki i proszek połącz.
  3. 3. Jajka + mus + tłuszcz zblenduj na gładko. Wlej do mąki i wymieszaj.
  4. 4. Połowę ciasta wylej na blaszkę. Resztę zmieszaj z jagodami i wyłóż na pierwszą warstwę.
  5. 5. Wstaw do piekarnika na ok 40min - do zrumienienia.
  6. Blaszkę wyjmij z piekarnika. Po chwili trzymając za wystający papier możesz wyłożyć ciasto na kratkę do studzenia czy chociaż na deskę do krojenia. Poczekaj chwilę aż przestygnie i pokrój. Pierwszego dnia jest kruche ale już następnego bardziej zwarte - idealne na śniadanko 🙂
Notatki
  1. *Kupna mąka kokosowa bardzo szybko chłonie wodę i na pewno wystarczyły by 2 łyżki albo jeszcze mniej. Można użyć tylko mąki owsianej, a najlepiej zmielić płatki owsiane młynkiem do kawy. Ja mam elektrynczny i zabrało mi to ok 1 min 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

15
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Marlena
Gość
Marlena

Zrobiłam, dla mnie maga. Nie mogłam się opanować aby przestać jeść:/

dorota
Gość
dorota

Aniu, jaką konsystencję powinno mieć ciasto przed włożeniem do piekarnika? U mnie wyszło bardzo zwarte, ciężko było wymieszać łyżką. Czy takie powinno być? Boję się, że zamiast pysznego podwieczorku będzie klapa.
No cóż, okaże się za ok. 20 min. co z tego wyszło;)

dorota
Gość
dorota

wyszło wybornie!!!!
Aniu, kocham cię:)

laminacocina
Gość

Piękne kolory i pewnie smak. 🙂 Już zapisuję 😛

Kamila
Gość
Kamila

Ciasto wyszło przepyszne 🙂 Synuś zjadł dwa kawałki i jeszcze wołał o dokładkę. Ale dziś tylko dwa bo po raz pierwszy jadł jagody. Dobrze, że w tym cieście mogłam mu je przemycić bo samych nie chciał wcale jeść. Zrobiłam z 1,5 porcji bo nie miałam mniejszej blaszki. I tu w związku z tym pytanie. Ponieważ w domu jestem teraz tylko ja i mój syn, mogę je zamrozić?

Zuzia | Szpinak robi bleee
Gość
Zuzia | Szpinak robi bleee

Aniu! Dzisiaj robimy 😀 Ale z borówką! Dam znać, jak smakowało 😀
Ps. Szpinakożerca pewnie wyjadałby jagody… ostatnio tak robił z ciastem z rabarbarem haha

Aga
Gość
Aga

Co zamiast daktyli? Mozna czyms zastapic?

Natalia
Gość
Natalia

Ciasto przepyszne. Wystarczylo piec 30 min. Dodalam koko olej i smakowalo pysznie kokosowo mniam… :))