Brownie truskawkowe bez jaj, glutenu i mleka. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Brownie truskawkowe bez jaj, glutenu i mleka. BLW

Sezon truskawkowy rozpoczęty więc korzystamy na wszystkie sposoby.  Do masy na brownie dodałam mus truskawkowy i dodatkowo plasterki ułożyłam na wierzchu. Podaję przepis na dwie wersje: z jajem i bez.  Dzięki jajku ciasto wyrośnie, nabierze lekkości i będzie smakowało tradycjonalistom 😉 Bez jaja ciasto jest wilgotniejsze i niższe czyli rasowe brownie. Oba ciasta przygotowuje się bardzo szybko.

Dla kogo? Sami oceńcie skład 😉 Wypróbowałam wersję z jajem i bez.

13329900_1397703183588676_679172805_n

13285825_1397703326921995_1529979782_n 13295332_1397703386921989_631692908_n 13329920_1397711080254553_292275994_n 13293071_1397703423588652_1745229700_n

13289042_1397703450255316_831803893_n

13292889_1397703263588668_85137839_n

13288819_1397703226922005_1674656525_n

Truskawkowe brownie 3 bez. BLW
Letnie brownie w dwóch wersjach. Bez jaja jest wyrazistsze, zwarte i wilgotne (z ciasta można zrobić ciasteczka bo masa jest bardzo gęsta). Z jajkiem wyrasta i przypomina babcine wypieki więc posmakuje tradycjonalistom. Obie wersje nie były dosładzane niczym poza naturą 🙂 PS: 3 bez oznacza bez jaj, glutenu, mleka.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
40 min
Czas przygotowania
15 min
Czas gotowania
25 min
Całkowity czas
40 min
Składniki
  1. • 2/3 szkl zmiksowanych truskawek + kilka na wierzch
  2. • 1 dojrzały banan
  3. • 15 daktyli (niesiarkowanych) + ok 1/3 szkl gorącej wody
  4. • ½ szkl mąki (u mnie gryczana)
  5. • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  6. • 1 czubata łyżka karobu/kakao
  7. • 1/3 szkl tłuszczu (stopiłam masło klarowane) + odrobinka do posmarowania blaszki
  8. • 2 jajka - do wersji puszystej
Wykonanie
  1. **W obu wersjach postępujemy tak samo. Jeśli dodajemy jajka to w punkcie 3**
  2. 1. Włącz piekarnik na 180C.
  3. 2. Daktyle zalej gorącą wodą (odstaw na 5 minut). Truskawki umyj i odszypułkuj. Banana obierz i połam.
  4. 3. Daktyle + woda z ich moczenia + truskawki + banan + roztopiony tłuszcz wrzuć do miski i zmiksuj blenderem ręcznym na gładko.
  5. 4. **Jajka (jeśli używasz) wbij do miski i zmiksuj blenderem ręcznym - powinny się spienić**.
  6. 4. Wszystkie suche składniki wrzuć do miski i wymieszaj je łyżką.
  7. 5. Wlej mokre składniki do suchych i mieszaj do uzyskania gęstej, jednolitej masy. **Jeśli używasz jajek to teraz je dodaj do masy i wymieszaj aby połączyły się z masą**.
  8. 6. Masę wyłóż na natłuszczoną blaszkę 20cm/20cm. Wielkość blaszki ma znaczenie tylko przy wersji z jajem. Masa bez jajka jest bardzo gęste i nie rozleje się jeśli użyjesz dużej blachy - uformuj prostokąt czy kwadrat na środku.
  9. 7. Piecz ok 25 minut w 180C. Najlepiej ostudzić na kratce. Przechowuj 4 - 5 dni w lodówce. Nie próbowałam zamrażać ale myślę, że nic nie stoi na przeszkodzie.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

19
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
pop321
Gość

Bajecznie wyglądają! Muszę zrobić! 🙂

kalina
Gość

Zrobiłam, wyszło pyszne, zaraz dodam u siebie 😉 Oczywiście z podaniem linka. Zrezygnowałam z daktyli.

Justyna
Gość
Justyna

Ja wyprobowalam przepis i jest swietny, a najważniejsze że zdrowy i nie mam wyrzutów sumienia go dac mojej córce. Zrobilam z olejem koko zamiast z maslem i tez bylo ok. 😉

ania
Gość
ania

właśnie się moje ciasto piecze. sprawdzam patyczkiem i ciągle jest mokre, czy upieczone nie będzie suche jak biszkopt? piekę wersję z jajkami

Ula
Gość
Ula

Robiłam to brownie z mrożonych truskawek, które najpierw zagotowałam i zmiksowałam. Dałam też nieco więcej mąki, bo ciasto przez truskawki było rzadkie. Efekt: pyszny podwieczorek, który zniknął błyskawicznie 🙂

Marta
Gość
Marta

Czym można zastąpić banana ? Czy np. mus daktylowy się sprawdzi ? Czy banan robi za słodziło, czy potrezbny jest do konsystencji ? Strasznie mam ochotę zrobić to ciasto, ale niestety mój partner nie znosi bananów i przez to połowy słodkości nawet nie próbuje 🙁 tylko patrzy jak ja sie zajadam z dzieckiem 😉

P.S
Świetny blog, uwielbiam te przepisy i moje dziecko też !

Gosia
Gość
Gosia

Witaj, robilam wersje jajeczna ale wygladala troche jak zakalec…myslalam ze bedzie bardziej puszysta. Ale i tak bylo bardzo smaczne to ciacho. Zamiast masla dodalam olej kokosowy, byl dosc wyczuwalny, kiedulys sprobuje z maslem…

Monika
Gość
Monika

Mam pytanie. Kupiłam karob w płynie, ile może stać otwarty? Skąd wiadomo, że się zepsuł? Patrzeć na datę ważności? Może głupie pytanie, ale mam pierwszy raz 🙂

Karola
Gość
Karola

mmmmm…..pychota!zrobiłam na mące pszennej i sodzie oczyszczonej, bo akurat nic innego nie miałam pod ręką- fakt, nie wyrosło, ale jest genialne! no i mój prawie 2letni pomocnik miał przednią zabawę:)

Nele
Gość
Nele

Ile jajek dodać do ciasta?