Plantany to niesłychane owoco – warzywa. Nie zjesz ich na surowo. Zielone świetnie nadają się do pieczenia i smażenia, żółto-czarne do gotowania i pieczonych deserów. W Polsce nadal bardzo egzotyczne, a w kuchni hinduskiej, afrykańskiej czy latynoskiej są częstym składnikiem dań lub samodzielną przekąską. Zawierają witaminę A, C i B6, a także potas i magnez. Jeden plantan zapewnia nam około 45% dziennego zapotrzebowania w witaminę C, 33% w witaminę A, 22% w witaminę B6, 21% w potas i 14% w magnez. Banan wypada tu dużo gorzej! [źródło: paleoleap.com]
Po raz pierwszy spróbowałam ich dwa lata temu w formie frytek i zakochałam się! Nie sądziłam, że zagoszczą na blogu bo myślałam, że można je kupić tylko w sklepach afrykańskich lub supermarketach w dużych miastach….aż wypatrzyłam je w Auchan! Huuuuuuura! Dziś pierwszy przepis z tego cudownie uniwersalnego kuzyna banana. Znacie już frytko – chipsy z batata i selera? Do listy dopisuję ulubione chipsy Filipka – planchipsy! Zapewniam Cię drogi Rodzicu, że i Ty się w nich zakochasz! Mocniej us
Dla kogo? Po 6 miesiącu ale dla maluszków nie używajcie soli i podajcie wersję pieczoną. Im cieńsze tym bardziej chrupiące więc dla małych dzieci najlepiej kroić je na pół centymetrowe plasterki. Dzięki temu w środku będą nadal miękkie, a poziom “zewnętrznej” chrupkości można regulować czasem pieczenia/smażenia.
Plantan krótko smażony: Plantan pieczony z kurkumą, pieprzem i solą w maśle klarowanym:
- • 1 plantan (najlepiej zielony)
- • 1 łyżka masła klarowanego
- • 1/3 łyżeczki dobrej soli
- • ewentualnie: 1/2 łyżeczki słodkiej papryki LUB 1/2 łyżeczki cynamonu, szczypta kurkumy i pieprzu
- 1. PIEKARNIK: włącz piekarnik na 180C. Plantana natnij dookoła nożem wzdłuż i obierz (skóra jest bardzo twarda). Pokrój go na plastry. Im cieńsze tym bardziej chrupiące będą chipsy/frytki. Dla małych dzieci najlepsze są te grubsze, które po upieczeniu będą miękkie w środku i chrupiące na zewnątrz.
- 2. Rozpuść 1 łyżkę masła klarowanego. Plasterki włóż do miski i wlej tłuszcz. Wymieszaj. Plasterki rozłóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posyp solą (zależnie od wieku: do roku kategorycznie nie podajemy soli) i/lub cynamonem, słodką papryką. Piecz 20 - 25 minut. Sprawdzaj czy się za mocno nie przypiekają.
- 3. PATELNIA: Plantana obierz i pokrój w plastry. Na patelnie rozpuść masło klarowane. Wrzuć plasterki. Posyp odrobiną soli. Smaż z obu stron. Plasterki powinny tylko delikatnie się zrumienić. Oczywiście im bardziej rumiane tym smaczniejsze ale tu chodzi o małe brzuszki. Dorośli mogą sobie bardziej wysmaży.
Jeszcze nie jadłam plantanów, muszę spróbować! 🙂
Koniecznie!!!
ja jadłam w Wenezueli i zakochalam sie w nich na amen, dobrze wiedziec, ze mozna je znalezc w Auchanie 🙂 dzieki BLW Mamo 🙂
Ameryka Południowa i Australia marzą mi się od dawna… Może jak Filipek podrośnie to pojedziemy w podróż życia 🙂 Tam to musi być wybór owoców i warzyw!