Kolacje Obiady Przepisy

Placki ryżowo – kalafiorowe. BLW

Bardzo łatwe placki, które świetnie pasują do obiadu lub samodzielnie na kolację. Nie gotowałam specjalnie ryżu – zostało mi go sporo w lodówce i chciałam go jakoś zużyć. Ze spiżarni uśmiechał się do mnie kalafior i tak powstały te placuszki 😉 Pamiętaj, że ryż może zawierać arszenik dlatego warto kupować ryż ekologiczny i nie serwować go za często. Filip kocha ryż ale staram się go podawać max raz w tygodniu. Ryż jest naszym niezawodnym dodatkiem kiedy gdzieś wychodzimy. Jest zdecydowanie łatwiej dostępny niż makaron gryczany 😉

Dla kogo? Przepis zawiera jajka. Myślę, że można je zastąpić mąką z tapioki czy ziemniaczaną ale niestety nie próbowałam.

12825106_1317291361629859_735973754_n

12804496_1317291344963194_976180803_n

12782189_1317291371629858_826699369_n

Kiedy placuszki zaserwowałam Filipkowi stanął przede mną z niesłychanie smutną minką. Pytam co się stało? A Finio na to: “chcę simacka”. Myślę długo i boję się, że palnę głupotę… “Ziemniaczka?” “Nie, tylko simaczka”. Dopiero zajarzyłam, że kiedy ostatni raz serwowałam placki zrobiłam mu z nich ŚLIMACZKA! 🙂 No i szybciutko wyczarowałam ślimakową pokrakę z ogórka kiszonego, buraczka i placka. Wstrzymałam oddech ale udało się pełna akceptacja 😉 Ufffffff

12721599_1317291398296522_439041414_n

Placki kalafiorowo - ryżowe.
Porcje 10
Bardzo łatwe placuszki kiedy w lodowce zalega ryż. Smaczne i sycące.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
25 min
Składniki
  1. • 1szkl ugotowanego ryżu
  2. • 1szkl startego surowego kalafiora
  3. • 1/3 szkl mąki (u mnie gryczana)
  4. • 2 jajka
  5. • 1 łyżka koperku
  6. • 1/3 łyżeczki soli, 1/3 kurkumy, 1/4 pieprzu, 1/2 papryki słodkiej,
  7. • 1 łyżka masła klarowanego
Wykonanie
  1. 1. Do miski wbij jajka i roztrzep je. Dodaj przyprawy i wymieszaj.
  2. 2. Na małych oczkach tarki zetrzyj kalafiora (ok 4 duże różyczki). Wsyp kalafiora do miski i wymieszaj. Dodaj ryż i wymieszaj. Zmiksuj wszystko lekko blenderem ręcznym "żyrafą". Dodaj mąkę i wymieszaj.
  3. 3. Rozgrzej dużą patelnię i rozpuść masło klarowane. Zredukuj gaz do minimum. Łyżką wykładaj nieduże placuszki (po 3-4 za jednym zamachem). Przykryj pokrywką i smaż około 3 min, przerzuć na drugą stronę i smaż jeszcze 2 - 3 min.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

4 komentarzy do "Placki ryżowo – kalafiorowe. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Kats
Gość

Fajny pomysł 🙂 Kilka popularnych składników, a świetny efekt – takie przepisy lubię

Karolina
Gość
Karolina

A może kochana jakiś post o diecie mamy karmiącej wyłącznie mlekiem? 🙂 Tj. jakich produktów się wystrzegałaś, na co zwracałaś uwagę itp. 🙂

dorota
Gość
dorota

Aniu, gdzie kupujesz warzywa niesezonowe? Szukasz tych bio, czy kupujesz normalne w sklepie? Zrobiłabym synkowi takie placuszki, ale nie mam dostępu do ekologicznego kalafiora

wpDiscuz