Przepisy

Polenta czyli włoskie danie narodowe, które odmieni Twoją kuchnię. Bezglutenowe BLW.

Polenta to nic innego jak kasza lub grys kukurydziany. To banalnie proste danie, które można serwować na wiele sposobów na każdy posiłek. Kaszka kukurydziana wylana na płaską formę bardzo szybko zastyga i można kroić ją na dowolne kształty i serwować na słodko lub wytrawnie. Nie zawiera glutenu (huuurrrrrraaaaa!). Jest bogata w witaminy (A, B, E, B1, PP), minerały (magnez, potas, fosfor) i mikroelementy niezbędne dla zdrowia. Polenta to doskonałe źródło białka i błonnika. Co ciekawe zawiera mocny przeciwutleniacz betakaroten, który nadaje skórze piękny, brzoskwiniowy odcień i zapobiega przedwczesnemu jej starzeniu się. Kryje w sobie również żelazo! A jeśli Twoje dziecko cierpi na zaparcia koniecznie wprowadź ją do tygodniowego menu.

Dla kogo? Po 6 miesiącu.

Przygotuj:

  • 1 szkl kaszy kukurydzianej lub grysiku kukurydzianego
  • 4 -5 szkl wody*
  • szczypta soli (dla starszych dzieci)
  • pół łyżeczki słodkiej papryki
  • 2 łyżki masła/oleju koko

*Z doświadczenia wiem, że na kaszkę firmy Sante potrzeba ok 4 szkl wody, a na grysik kukurydziany np Biosfera potrzeba 5 szkl wody. najlepiej zagotować 3 szkl i dolać 1-2 szkl wrzątku podczas gotowania kiedy kasza bardzo zgęstnieje i będzie już trudno ją mieszać.

Jak?

Zagotuj wodę i stopniowo wsypuj polentę energicznie roztrzepując trzepaczką do jajek. Dodaj sól, przyprawy i masło. Gotuj na małym ogniu 30 min ciągle mieszając. Na dnie garnka może utworzyć się skorupa – to normalne zjawisko. Polenta będzie odchodziła od garnka.

Polentę zwykle gotuję wieczorem lub kiedy Filip śpi gdyż nie jest jej fanem na ciepło. Wylewam ją na duży płaski talerz lub ceramiczną niedużą foremkę/zwykłą blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Nie trzeba natłuszczać. Polenta szybko zastyga, a kiedy ostygnie robi się niesłychanie zwarta. Można ją kroić w prostokąciki czy trójkąciki, wycinać różne kształty foremkami do ciastek i odsmażać na patelni/grillować/piec. Jest doskonałym dodatkiem do dania głównego. Robię też z niej ekspresowy chlebek, pierogi leniwe, pizzę i ciastka 🙂

11844049_1177280952297568_1403333821_n 11830671_1177280978964232_1565948947_n

Chlebek.

11815639_1174090179283312_1777283708_n 11824250_1174090122616651_2011530_n 11830192_1174090129283317_1845488452_n

Polentę kroję i układam (zwykle w dwóch warstwach) w plastikowym pojemniku. Trzymam w lodówce zwykle 3-4 dni i kiedy potrzebuję mam ją pod ręką 🙂

11857730_1177280975630899_1533437748_n

Dodaj komentarz

20 komentarzy do "Polenta czyli włoskie danie narodowe, które odmieni Twoją kuchnię. Bezglutenowe BLW."

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Ula
Gość

Kurczę tak sobie pomyślałam “Co to ta polentą, znów coś dziwnego trzeba kupić”, a tu taka niespodzianka :DI nawet ją robię 😉

Wiola
Gość

Jak ugotować polente z bananem czy innym owocem? Z czym mogę ja podać jeszcze 7 miesięcznemu dziecku?

Gosia
Gość

Ja potrzebuje pomocy.
Probowalam zrobic polente i nie wiem co robie nie tak ale mi wyszła jakas gumowata po ostygnięciu;/
Gdzie mój bład?

Nina
Gość

Zastanawiam się czy i jak polente można zrobić z mąki kukurydzianej? Dzięki za inspiracje. Pozdrawiam, Nina

Marta
Gość

A czy tą kasze też trzęba moczyć przed gotowaniem?

Rozalka
Gość
Rozalka

że też wcześniej na to nie wpadłam 🙂 wspaniały pomysł i zamiennik dla porannej jaglanki czy kaszki kukurydzianej!

wpDiscuz