Zdrowy, pyszny chleb. Ukochany chleb synka. Nie zawiera drożdży, nie musi wyrastać. Przygotowanie 1 bochenka trwa 10 minut!
Niebo na talerzu! Jak tylko chleb lekko wystygł ukroiłam 2 kawałki i posmarowałam masłem. Jedliśmy z Filipczyńskim, że tylko uszy się trzęsły, a Filip masował się po brzuszku 😉
Dla kogo? Po 6 miesiącu jeśli używasz bezglutenowych płatków owsianych. Po rozmowie z 2 lekarzami gluten wprowadziłam Filipowi po roku ale są co najmniej 2 szkoły wprowadzania glutenu do diety niemowlaka.
Przygotuj:
- 1 szkl bezglutenowych płatków owsianych (lub zwykłych jeśli nie unikasz glutenu)
- 1/2 szkl mąki kukurydzianej
- 1/2 szkl mąki gryczanej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia bio*
- 1/2 szkl wiórków koko
- sól himalajska – płaściuteńka łyżeczka, po szczypcie: słodkiej papryki, kurkumy, czosnku niedźwiedziego
- 3 łyżki rodzynek = 1 łyżka musu
- 2 szkl startej cukinii
- 2 jajka**
- 2 kopiaste łyżki oleju koko/masła klarowanego (lub 4 łyżki oleju z pestek winogron)
*Proszek do pieczenia bio nie zawiera fosforanów i mąki pszennej. Jest tylko troszkę droższy od zwykłego ale kupisz go tylko w sklepie eko lub internecie, np tu.
**Na zdjęciu widać jeszcze galaretkę z nasionek chia – miałam dużo więc dodałam. Jajka najlepiej roztrzepać przed dodaniem cukinii ale można sobie utrudnić zadanie i zapomnieć o tym kroku…tak jak ja! Roztrzepywanie masy jajeczno-cukiniowej powoduje ból tricepsa 😉
Jak?
- Zanim zaczniesz zalej rodzynki gorącą wodą i odczekaj minimum 30 min. Odcedź je i wrzuć do blendera. Miksuj do uzyskania “paćki”.
- Rozgrzej piekarnik do 180*C góra-dół.
- Zetrzyj cukinię (połowa połowy dużej cukinii lub ok 1 mała cukinia) na drobnych oczkach.
- Przygotuj 2 miski: na suche i mokre składniki.
- Pierwsza miska: roztrzep 2 jajka tak żeby się spieniły (1 min ubijania). Dodaj cukinię i wymieszaj. Roztop olej kokosowy/masło klarowane i połącz z zieloną masą.
- Druga miska: wsyp mąki, proszek do pieczenia, wiórki i przyprawy. Wymieszaj. Wsyp płatki i wymieszaj.
- Po trochu wsypuj suche do mokrych i mieszaj łyżką. Masa będzie bardzo gęsta.
- Piecz w niedużej keksówce (wyłożyłam papierem do pieczenia) przez 30 min w 180*C (grzałka góra-dół).
Jeden bochenek to około 14 kromek. Doskonały na słodko z dżemami czy wytrawnie z zupą krem czy jajecznicą.
A czy bez białek może się udać? Moja córka może tylko żółtka.
Hej Alicja! Nie próbowałam ale myślę, że spokojnie możesz zamienić jajka na galaretkę z siemienia lnianego/nasion chia. 1/3 szkl musu jabłkowego czy z suszonych śliwek. Możesz nawet dać… banana i zrobić sobie już bardziej ciasto 😉 Ten chlebek i tak jest słodkawy. Postaram się go upiec w tym tyg bez jajek. Pozdrawiam
Chlebek w smaku super, ale u nas bardzo się kruszy 🙁 nie wiem co mogło zawinić, ale nie da się nawet ukroić.
Ojej…przyznam, że chlebek piekłam tylko w sezonie na cukinię bo miałam z babcinego ogródka jej tony! Wtedy używałam tylko bezglutenowych płatków owsianych, które są bardzo delikatne. Myślę, że przyczyną kruchości mogą być właśnie płatki jeśli użyłaś zwykłych. Możesz zmniejszyć ich ilość do 1/2 szkl i dodać więcej mąki. Ewentualnie zawinić mogły koko wiórki. Zrobiłam raz taki chlebek dla rodziny i użyłam jakichś innych niż zwykle i wtedy chlebek był trochę kruchy ale i tak spokojnie można było go kroić. Mam nadzieję, że następnym razem wyjdzie! Pozdrawiam
Witam ,
A czy można ominąć blendowanie rodzynek ? Siadł mi blender a jakos nie spieszy mi się z kupnem bo bardzo rzadko używam. 😉
Karola
Hej 🙂 hmmmm sama nie wiem. Takie namoczone rodzynki to można tłuczkiem trochę “podusić” i będzie ok 🙂 Pozdrawiam
Świetny przepis – chlebek wyszedł przepyszny. Jedyna modyfikacja (z uwagi, że nie przepadam za dużą ilością płatków owsianych) to pół szklanki mąki ryżowej. Chlebek się nie kruszy i cieszy podniebienie 🙂
Dziękuję za komentarz! Na pewno wypróbuję z mąką ryżową 🙂
super przepis. Zmienilam go torche – z braku maki kukurydzianej – użyłam kaszki kukurydzianej i jest ok.
Dzięki za komentarz Agnieszka!
Czym zastapic jajo?siemieniem lnianym?synek ma wykluczone podstawowe alergeny w tym jaja i orzechy tez.
Asiu nie wiem ;/ Boję się powiedzieć, że tak bo nie próbowałam …
A czy zamiast maki gryczanej i kukurydzianej można dodać mąkę owsiana ?:) i ewentualnie ta kaszkę kukurydziana ?:)
Gosiu ciekawe połączenie ale to trzeba przetestować bo mąka owsiana powinna być tu fajna ale nie wiem jak z kaszką :/