Muffiny jagodowe z kaszki kukurydzianej. Bez glutenu i mleka. – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Śniadania Zdrowe słodycze, wypieki itp

Muffiny jagodowe z kaszki kukurydzianej. Bez glutenu i mleka.

Muffiny z kaszki kukurydzianej to alternatywa do muffin z mąki. Zwykle ciacha z kaszki robię bez pieczenia bo kasza wspaniale i szybko zastyga ale upieczona jest naprawdę zwarta. Dzięki owocowym sokom muffinki są nieziemsko słodkie, a ananas dodaje im egzotyczności.

Dla kogo? Po roku jeśli użyjesz ananasa. Ananasa można zastąpić innym soczystym owocem, np: gruszką. Nasiona chia nie są przeznaczone dla małych dzieci i lepiej zastąpić je galaretką z siemienia lnianego.

Przygotuj:

  • 1 szkl kaszki kukurydzianej bio
  • 1/3 szkl mąki kukurydzianej/gryczanej lub płatków jaglanych – można zastąpić 0,5 szkl kaszki
  • 1 szkl jagód
  • 1 banan
  • 1 jabłko
  • 1 gruszka (można zastąpić jabłkiem)
  • 2 plastry ananasa
  • dodatkowo aby muffiny były bardzo zwarte – można je wyjąć zaraz po upieczeniu: 1 jajko lub 2 łyżki galaretki z nasion chia lub siemienia lnianego

11756665_1163642293661434_1084714873_nJak?

  1. Nastaw piekarnik na 180*C (bez termoobiegu)
  2. W blenderze zmiksuj banana, jabłko, gruszkę i ananasa (bez twardej części). Możesz użyć tylko banana i gruszek/jabłek.
  3. W misce połącz mus owocowy z kaszką, płatkami jaglanymi i ewentualnie z jajkiem/galaretką z nasion chia (bez jajka muffinki trzeba pozostawić w foremkach do wystygnięcia – wtedy kaszka zastygnie i będą zwarte. Dzięki jajku/galaretce chia będą zwarte zaraz po upieczeniu). Wsyp jagody i wymieszaj.
  4. Masę nakładaj łyżką do natłuszczonej formy na muffiny.

Z podanych składników wyszło 8 dużych muffin, 1 duży miś i 4 płaskie ciasteczka.

Po upieczeniu wyjmij muffiny do góry dnem i studź na talerzu wyłożonym papierowym ręcznikiem lub na kratce. Muffiny są zwarte i niesłychanie słodkie.

Bon apetit :-*

11748738_1163642280328102_913726697_n 11739708_1163642316994765_30426943_n 11749425_1163642323661431_529475868_n 11751138_1163642336994763_1117914286_n 11753919_1163642310328099_531461934_n 11756676_1163642340328096_1521098777_n

Gościnnie na blogu jagodowego misia zjada Wikusia – kuzynka Filipka. Filipek wolał suszoną morelę 😉

11758932_1163642320328098_342797558_n

 

5
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
alicja
Gość
alicja

Hej. Czy kaszkę kukurydziana najpierw się gotuje? jak długo mufiinki muszą się piec?

Wiola
Gość
Wiola

dziękuję za przepis 🙂 dziś znalazłam Twoją stronę i już pierwszy przepis zrobiony i właśnie stygnie 🙂
będę czekać na więcej obiadowych propozycji 🙂 pozdrawiamy