Przepisy

Fistaszkowe masło orzechowe

Filipek uwielbia masło orzechowe! Najbardziej lubi zjadać je z łyżeczki 🙂 Kiedy po trzech łyżeczkach przybiega i znowu krzyczy “Am!” okłamuję go, że już się skończyło 😉

Dla kogo? Po roku.

Przygotuj:

  • 1 szkl fistaszków
  • 3 daktyle (koniecznie wymocz je w wodzie przez min 1h)

Jeśli tak jak ja nie masz cierpliwości lub dobrego blendera przygotuj jeszcze:

  • 1/3 szkl mleka kokosowego lub wody

Jak?

  1. Orzeszki zmiksuj na drobny “żwirek” (ok 3-5 min)
  2. Dodaj daktyle i znowu miksuj kilka minut aż uzyskasz kremową konsystencję. Masa zacznie osadzać się na ściankach blendera więc albo masz czas i cierpliwość zbierać ją łyżką do środka, albo tak jak ja przejdź punkt niżej..
  3. Dodaj chlust mleka kokosowego/owsianego/migdałowego/wody i zmiksuj na gładką masę.

Przechowuj w lodówce przez tydzień. U nas znika szybko bo dodaję je nawet do wypieków 🙂

 

11651053_1152393151453015_492745519_n

10477701_1152394661452864_1968901261_n 11694286_1152393184786345_1411601139_n  11650669_1152393174786346_1669070295_n11647155_1152393164786347_1296091728_n11270147_1152393171453013_1621734968_n

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
wpDiscuz