Delikatne burgery z indyka. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Delikatne burgery z indyka. BLW

Finio ostatnio zupełnie nie ma ochoty na pulpety i generalnie jak mięso to tylko w spaghetti. Kiedy postawiłam burgery na stole usłyszałam okrzyk radości PLACUSZKI… nie wyprowadziłam go z błędu bo kto by się czepiał nazewnictwa gdy dziecko dosłownie biegnie do stołu? Ja na pewno nie 😉 Usiadł i najpierw nałożył sobie buraczki, a potem trzy (!) placuszki. Zjadł wszystko co sobie nałożył, a ja śpieszę z przepisem na burgery, które mąż porównał do “tanich hamburgerów z Lidla”. Musiałam dopytać czy to dobrze czy źle i okazało się, że dobrze 😉

Wiek? W przepisie jest jajko. Jeśli dziecko ma alergię tylko na białko to myślę, że z samym żółtkiem też wyjdą. Maluszkom najlepiej podać wersję pieczoną.

Tu z dodatkowa łyżką mąki. Burgery wyglądały jak placuszki bo potraktowałam je jak placki ziemniaczane więc były cienki i nie starałam się by były okrągłe.

Delikatne burgery indyczo - dyniowe. BLW
Porcje 5
Delikatne, soczyste, miękkie ale nie rozpadające się 🙂 Podaję z tartymi buraczkami, brokułem i np domowym ketchupem. Świetnie nadają się do buły jako tradycyjny burger.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. • ok 150g mielonego mięsa z indyka
  2. • 1 szkl surowej dyni* startej na małych oczkach tarki
  3. • 2 jajka
  4. • 2 łyżki mąki, np. gryczana, teff, orkiszowa
  5. • 1 ząbek czosnku
  6. • 1 łyżka drobno pokrojonej natki pietruszki
  7. • Przyprawy: 1/2 łyżeczka kurkumy, 2 łyżeczki słodkiej papryki, ½ łyżeczki karobu (można pominąć), ½ łyżeczki pieprzu czarnego, ½ łyżeczki soli (12m+)
  8. • tłuszcz do smażenia – 1-2 łyżeczki / do pieczenia: 1/3 łyżeczki
Wykonanie
  1. 1. Jajka i przyprawy zmiksuj w misce blenderem ręcznym. Dodaj mięso i czosnek i zblenduj raz jeszcze (to ważne!).
  2. 2. Zetrzyj ziemniaki lub dynię na tarce o drobnych oczkach, wyciśnij dłonią sok** (!) i dodaj do miski razem z mąką. Wymieszaj wszystkie składniki.
  3. 3. PATELNIA: na rozgrzanej i natłuszczonej patelni układaj porcje masy (1 łyżka to 1 burger; możesz formować kule i spłaszczać je potem patelni łyżką aby miały ładny kształt. Masa jest mokra ale dzięki temu burgery są bardzo soczyste). Przykryj pokrywką i smaż z jednej strony ok 3 minuty, przerzuć na drugą stronę i znowu smaż ok 3 minuty (na mniejszym ogniu). PIEKARNIK: masę uformuj w burgery i wykładaj na natłuszczoną blachę i piecz około 15-20 minut w 180C (wszystko zależy od piekarnika). Po 10 minutach przerzuć je na drugą stronę i piecz dalej.
Notatki
  1. *Może być też surowy ziemniak – podobnie jak dynię trzeba go wycisnąć z soku. Będę testować z cukinią.
  2. **Bierz w dłoń startą dynię/ziemniaka i wyciskaj jak gąbkę nad zlewem.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

9
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Zuza
Gość
Zuza

z dynią muszą być pyszne 🙂

Ewa
Gość
Ewa

Wyszły pyszne, mięciutkie, soczyste. Pierwszy raz robiłam coś z dynia, a mi wyszły także przepis bardzo prosty.

Joanna
Gość
Joanna

Muszę spróbować , ja robię z cukinia tarta i są pyszne i soczyste dodaje suszone pomidory i natkę .

Kasia b
Gość
Kasia b

Czy jak zwiększę ilość mięsa to powinnam zwiększyć resztę składników? Niestety mam w domu mięsożerców😏 i taka ilość kotletów ich nie zadowoli 😉

Just
Gość
Just

Można mrozić takie kotleciki?