Kolacje Obiady Przepisy

Oszukane sushi. BLW

Matę do sushi mam od paru ładnych lat ale ciągle ją tylko przekładałam w szufladzie i kiedy po raz kolejny ją zobaczyłam to pomyślałam “dziś albo nigdy!” Szybko włączyłam filmik z instruktarzem na YT i skupiłam się na samym zawijaniu i udało się bez żadnych problemów, a wybrane przeze mnie dodatki zamiast w środku ryżowego rulonu wmieszałam w ryż. Mój mąż stwierdził, że to profanacja jego ukochanego sushi ale młodzieniec się zajadał, ja zresztą też! Tak naprawdę tytuł powinien brzmieć: rolada z ryżu hehehe Próbowałam też z jaglanką i również sukces! Świetnie się zrolowała ale Finio sushi kojarzy z ryżem więc jedząc jaglane ruloniki patrzył na mnie smutno i prosił o “inne sushi” ale jadł 😉

 

Jaglane “sushi”:-)

 

 

Oszukane sushi
Porcje 3
Można powiedzieć, że moja rolada ryżowa z sushi ma jedną wspólną cechę: matę do sushi 😉 Niemniej polecam bo jest to coś innego i można spakować do lunchboxa.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
35 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
15 min
Całkowity czas
35 min
Składniki
  1. • 1 szkl długoziarnistego ryżu białego bio/ryżu do sushi
  2. • 2 szkl wody
  3. • ½ szkl drobno startej marchewki
  4. • filet z ryby wielkości dłoni lub mniejszy
  5. • 1 ogórek kiszony (drobno starty)
  6. • sól do gotowania ryżu po 12 miesiacu
Wykonanie
  1. 1. Ryż/kaszę zamocz na kilka godzin, a jeśli nie masz na to czasu to dokładnie umyj na sitku pod bieżącą wodą. Przełóż ryż do garnka z grubym dnem, dodaj mały kawałek surowego fileta z ryby, marchewkę i sól (12m+) lub szczyptę sproszkowanego czosnku. Gotuj w 2 szklankach wody pod przykryciem, na wolnym ogniu. Mieszaj często aby ryż/kasza stały się bardziej klejące. Na koniec dodaj łyżeczkę masła. Wymieszaj wszystko razem tak aby ryba się rozpadła i połączyła z ryżem. Ogórka zetrzyj na małych oczkach tarki i wmieszaj w ryż.
  2. 2. Przygotuj matę - swoją owinęłam folią spożywczą wg instrukcji, którą znalazłam na YT. Ma to ułatwić zawijanie bo ryż nie będzie się przyklejał do bambusowej maty.
  3. 3. Dobrze ciepłą masę wyłóż na matę jak na zdjęciu. Tył maty przytrzymuj kciukami, a palcami dociskaj masę. Zawiń i chwilę przytrzymaj. Pokrój na kawałki długości kciuka i serwuj 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

Bądź pierwszy!

avatar
wpDiscuz