Truskawkowe szaleństwo trwa! Żelki są prostym deserem – w sam raz na upalny dzień czy lekką przekąskę. Polecam też żelki jagodowe!
Dla kogo? Skład to tylko truskawki i żelatyna. Można dosłodzić np musem daktylowym itp ale nam smakują takie kwaskowe (dodaję też łyżeczkę soku z cytryny)…tak naprawdę smakują jak świeże truskawki 😉
Tak wygląda rozmieszana żelatyną, którą trzeba wlać do musu owocowego i energicznie wymieszać. Na 6 czubatych łyżeczek potrzebujesz ok 1/3 szklanki letniej wody – chodzi o to by swobodnie ją rozmieszać. Nie wolno jej zostawić bo stężeje – dlatego najpierw przygotuj mus 😉
Bananowo-truskawkowy żelek gigant bo wszystkie moje mini foremki zostały u rodziców po Dniu Dziecka – robiliśmy lód z listkami bazylii i plasterkami truskawek.
- -1 szkl zmiksowanych na gładko surowych truskawek
- - 6 czubatych łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl letniej wody
- -1 łyżeczka soku z cytryny
- - opcjonalnie: 1-2 łyżki słodzidła, np puree z daktyli
- Potrzebujesz silikonowych foremek na czekoladki.
- 1. Odszypułkowane truskawki umyj i zmiksuj na gładko w blenderze. Odmierz 1 szklankę LUB 1/2 szklanki + 1/2 szkl domowego koko mleka aby tworzyć bardziej skomplikowane kształty niż serduszka - wtedy idealnie odchodzą od foremki.
- 2. Zmiksuj truskawki* na mus i dodaj sok z cytryny (możesz dodać słodzidło lub banana*) . Żelatynę wsyp do szklanki i zalej letnią (przegotowaną) wodą. Mieszaj aż będzie idealnie gładka. Żelatynę dodaj do musu i wymieszaj energicznie aby dobrze się połączyły. Mus przelej do silikonowych foremek.
- 3. Wstaw do lodówki na 60min
- TRUSKAWKI można podgotować (np jeśli Twoje dziecko ma alergię na pyłki) lub zostawić surowe.
- BANAN w połączeniu z truskawkami i cytryną daje pyszną kombinację. Wybierz niedużego, dojrzałego banana i około 6 truskawek. Zmiksuj razem i odmierz 1 szklankę musu.
- AGAR - możesz zastąpić nim żelatynę. Wystarczy 1,5 łyżeczki - wskazówki jak w przepisie na żelki jagodowe (we wpisie jest link lub wpisz w lupkę żelki).
Cóż za fantastyczny pomysł na lato 😀 Mam pytanie co do żelatyny: czy tutaj też użyłaś Agar Agar czy zwykłej żelatyny? Serdecznie pozdrawiam 🙂
Hej Agnieszka! Dziękuję <3 Żelatyny bo agar już mi się skończył 😉 Teraz poluję na żelatynę eko bo jak robię zamówienie to zwykle jej brak ehhh
ile agaru trzeba by dodać?
Też jestem ciekawa, bo mam akurat.
Ile wody do żelatyny?
Już poprawiłam 🙂 1/3 szkl
Agnieszka 1/3 szkl – już dopisałam 😉
Jakiej ilości wody należy użyć?
Czy silikonowe foremki na lód w kostkach się nadają?
lu powinny być ok – robiłam w takich żelki jagodowe ale lepiej nie szaleć ze skomplikowanymi kształtami bo potem łatwo aby rybce odpadł ogon itp 😉
Jaka ilością wody zalać żelatynę?
Kinga robiłaś te żelki? Ile dałaś wody do żelatyny? Według tego co jest napisane w sposobie przygotowania żelatyny dr. Oetkera na 2 łyżeczki 0,5 l wody czyli na 6 łyżeczek 1,5 litra?!
Alu nie 😉 1/3 szklanki letniej wody czyli tyle aby swobodnie mieszać. Zaraz poprawię 🙂
Kinga już poprawiam wpis – ja to robię na oko – daję tyle by się rozmieszała. Dziś zmierzyłam na 6 czubatych łyżeczek dałam 1/3 szkl wody.
Na mojej żelatynie jest napisane “nie gotuj!” To czy ma zabulgotać?
Alu muszę to poprawić bo jeszcze rok temu tak robiłam, a teraz wiem, że nic nie musi bulgotać 😉 ale sprawdziłam – mimo bulgotania żelki wychodzą. Dziś dolałam żelatynę do letniego musu i też wyszło super. Następnym razem robię na zimno 😉
A mleko kokosowe moze byc z puszki? Dla trzylatka?
Monika! Pewnie – puszek lepiej unikać ale od czasu do czasu mleko kokosowe czy sardynki są ok 🙂