Truskawkowe żelki. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Truskawkowe żelki. BLW

Truskawkowe szaleństwo trwa! Żelki są prostym deserem – w sam raz na upalny dzień czy lekką przekąskę. Polecam też żelki jagodowe!

Dla kogo? Skład to tylko truskawki i żelatyna. Można dosłodzić np musem daktylowym itp ale nam smakują takie kwaskowe (dodaję też łyżeczkę soku z cytryny)…tak naprawdę smakują jak świeże truskawki 😉

Tak wygląda rozmieszana żelatyną, którą trzeba wlać do musu owocowego i energicznie wymieszać. Na 6 czubatych łyżeczek potrzebujesz ok 1/3 szklanki letniej wody – chodzi o to by swobodnie ją rozmieszać. Nie wolno jej zostawić bo stężeje – dlatego najpierw przygotuj mus 😉

Bananowo-truskawkowy żelek gigant bo wszystkie moje mini foremki zostały u rodziców po Dniu Dziecka – robiliśmy lód z listkami bazylii i plasterkami truskawek.

Żelki truskawkowe
Porcje 21
Żelki mocno truskawkowe i bardzo łatwe w przygotowaniu. Aby tworzyć bardziej skomplikowane kształty niż serca należy rozcieńczyć mus truskawkowy np kompotem czy mlekiem kokosowym (tak aby otrzymać szklankę masy).
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
40 min
Czas przygotowania
5 min
Czas gotowania
5 min
Całkowity czas
40 min
Składniki
  1. -1 szkl zmiksowanych na gładko surowych truskawek
  2. - 6 czubatych łyżeczek żelatyny + 1/3 szkl letniej wody
  3. -1 łyżeczka soku z cytryny
  4. - opcjonalnie: 1-2 łyżki słodzidła, np puree z daktyli
  5. Potrzebujesz silikonowych foremek na czekoladki.
Wykonanie
  1. 1. Odszypułkowane truskawki umyj i zmiksuj na gładko w blenderze. Odmierz 1 szklankę LUB 1/2 szklanki + 1/2 szkl domowego koko mleka aby tworzyć bardziej skomplikowane kształty niż serduszka - wtedy idealnie odchodzą od foremki.
  2. 2. Zmiksuj truskawki* na mus i dodaj sok z cytryny (możesz dodać słodzidło lub banana*) . Żelatynę wsyp do szklanki i zalej letnią (przegotowaną) wodą. Mieszaj aż będzie idealnie gładka. Żelatynę dodaj do musu i wymieszaj energicznie aby dobrze się połączyły. Mus przelej do silikonowych foremek.
  3. 3. Wstaw do lodówki na 60min
Notatki
  1. TRUSKAWKI można podgotować (np jeśli Twoje dziecko ma alergię na pyłki) lub zostawić surowe.
  2. BANAN w połączeniu z truskawkami i cytryną daje pyszną kombinację. Wybierz niedużego, dojrzałego banana i około 6 truskawek. Zmiksuj razem i odmierz 1 szklankę musu.
  3. AGAR - możesz zastąpić nim żelatynę. Wystarczy 1,5 łyżeczki - wskazówki jak w przepisie na żelki jagodowe (we wpisie jest link lub wpisz w lupkę żelki).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

18
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Agnieszka
Gość
Agnieszka

Cóż za fantastyczny pomysł na lato 😀 Mam pytanie co do żelatyny: czy tutaj też użyłaś Agar Agar czy zwykłej żelatyny? Serdecznie pozdrawiam 🙂

Patrycja
Gość
Patrycja

ile agaru trzeba by dodać?

Dorota
Gość
Dorota

Też jestem ciekawa, bo mam akurat.

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Ile wody do żelatyny?

Kasia
Gość
Kasia

Jakiej ilości wody należy użyć?

Ala
Gość
Ala

Czy silikonowe foremki na lód w kostkach się nadają?

Kinga
Gość
Kinga

Jaka ilością wody zalać żelatynę?

Ala
Gość
Ala

Kinga robiłaś te żelki? Ile dałaś wody do żelatyny? Według tego co jest napisane w sposobie przygotowania żelatyny dr. Oetkera na 2 łyżeczki 0,5 l wody czyli na 6 łyżeczek 1,5 litra?!

Ala
Gość
Ala

Na mojej żelatynie jest napisane “nie gotuj!” To czy ma zabulgotać?

MONIKA
Gość
MONIKA

A mleko kokosowe moze byc z puszki? Dla trzylatka?