Marchewkowe tagliatelle z soczewicą. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady Przepisy

Marchewkowe tagliatelle z soczewicą. BLW

Masz małych makaroniarzy w domu? Ja mam. Cała nasza trójka lubi makarony i często eksperymentuję z warzywnymi. Tagliatelle robi się najszybciej bo wystarczy obieraczka do warzyw i można zaserwować wersję obiadową z mięsem, rybą czy strączkami lub deserową! Polecam dodatek masła, rodzynek i migdałów. Pyszne i łatwe!

Dla kogo? Pisałam Wam już, że dr Paul Pitchford zaleca wstrzymać się z serwowaniem strączków do 18m. Przyznam, że do tej informacji dotarłam na długo po tym jak Filip zajadał się brązową i zieloną soczewicą oraz ciecierzycą…czyli niedługo po roczku. Zdecyduj sama.

Marchewkowy makaron jest odpowiedni od początku rozszerzania diety. Niektóre półroczniaki na pewno z nim sobie jakoś poradzą ale nie liczyłabym na duży sukces 7-8 miesięcznym maluszkom będzie z nim łatwiej. Makaron jest delikatny i miękki ale to zależy tylko od Ciebie – możesz przecież ugotować go al dente.

Filipek zajada z zastawy z organicznego bambusa Pure Kids od Abebe.pl:

Marchewkowe tagliatelle z soczewicą
Porcje 3
Pyszne i super łatwe (i tanie!) danie. Wystarczy obieraczka do warzyw więc nie musisz mieć dodatkowego sprzętu aby ten makaron stworzyć. Czas przygotowania wlicza czas gotowania soczewicy. Marchewkowy makaron gotujemy niecałe 10min 🙂 Można go zaserwować na słodko i do wody wrzucić od razu rodzynki, po odcedzeniu dodać łyżeczkę masła i płatki migdałowe - pycha!
Napisz recenzję
Drukuj
Składniki
  1. - 4-6 marchewek
  2. - 1 łyżka masła/masła klarowanego/oleju kokosowego
  3. - 1/2 szkl soczewicy zielonej lub brązowej (namoczona przez noc!)
  4. - opcjonalnie: kasza gryczana/jaglana czy makaron*
  5. *może to być tagliatelle orkiszowe itp, które można wymieszać z marchewkowym
Wykonanie
  1. 1. Marchewkę obierz, umyj i obieraj obieraczką aż otrzymasz zadowalającą ilość paseczków, które po ugotowaniu przerodzą się w tagliatelle z marchewki. Tagliatelle gotuj kiedy masz już soczewicę czy inne dodatki. Wlej ok 2 szkl wody do niedużego garnka. Po zagotowaniu dodaj masło itp i tagliatelle. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Gotuj 7-10 min - spróbuj i oceń czy wystarczająco miękkie.
  2. 2. Soczewicę ugotuj z masłem klarowanym lub oliwą z oliwek - gotowana z odrobiną tłuszczu jest wg mnie smaczniejsza. (My nie solimy). Czas gotowania to 20-25min.
  3. 3. Filipek kocha kaszę gryczaną więc zwykle dodaję też kaszę - czas gotowania ok 20 min.
  4. Serwuj na ciepło. Ja dodaję jeszcze dodatkową łyżeczkę masła na ciepły (odcedzony już makaron).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

avatar