Przepisy Zdrowe słodycze, wypieki itp

Krakersy gryczane z parmezanem i koperkiem. BLW

Stało się! Moja pierwsza przekąska z zapiekanym serem 😉 Raz na jakiś czas można sobie na to pozwolić, a krakersiki przygotowałam na Święta więc okazja zacna. Miały służyć jako maczadełka do barszczu ale Filipek wolał barszczyk wypić, a krakersy zażyczył sobie z masłem.

Dla kogo? Krakersy są bardzo chrupiące. W przepisie znajduje się jajko i parmezan.

15749921_1673471256011866_1500473664_n

15749727_1673471872678471_1114500295_nZ podanych składników wychodzi blacha krakersów.

15782809_1673472242678434_1294714444_n

Po lewej stronie krakersy z przewagą maki amarantusowej (nam smakują ale Filipkowi już nie), po prawej stronie gryczane z koperkiem i parmezanem. [Z podanych składników wychodzi tyle co po prawej lub po lewej stronie 😉 ]15781903_1673471126011879_446944483_n

Kilka krakersów zrobiłam grubszych ale te cieńsze bardziej odpowiadają Filipkowi.15731551_1673470566011935_1493927141_n

Krakersy gryczane z koperkiem i parmezanem.
Fajna, łatwa przekąska. Filipek zjada je z masłem. Pasują do wytrawnych dipów.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
Czas przygotowania
10 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
20 min
Składniki
  1. • 1/2 szkl mąki gryczanej (+do posypywania przy zagniataniu)
  2. • 1 czubata łyżka mąki z amarantusa
  3. • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
  4. • 1 płaska łyżeczka sody
  5. • 1 jajko
  6. • 1 łyżka masła klarowanego ("piórka")
  7. • 1 czubata łyżka drobno startego Parmezanu
  8. • 1 łyżka koperku
  9. • szczypta kurkumy, pieprzu i słodkiej papryki
Wykonanie
  1. 1. Włącz piekarnik: 190C, termoobieg.
  2. 2. Mąki + sodę + przyprawy przesiej do wysokiej miski. Zamieszaj łyżką. Dodaj koperek (mój był mrożony), masło klarowane (łyżką lub nożem rób "wiórki" czy piórka) i Parmezan. Dłońmi dokładnie ugniataj mąkę z masłem - powstanie kruszonka.
  3. 3. Posyp silikonową stolnicę mąką (najlepiej gryczaną z dodatkiem ziemniaczanej).
  4. 4. Do miski wbij jako i użyj widelca aby połączyć je z mąką. Potem użyj dłoni.
  5. 5. Wyłóż zawartość miski na stolnicę i zagniataj. Kiedy uformujesz jędrną kulę przykryj ciasto papierem do pieczenia (położysz go potem na blaszce) i rozwałkuj. Potnij ciasto na pasy, a a następnie trójkąty czy romby. Nieregularne brzegi można odciąć i ponownie ugnieść w kulę i rozwałkować. Wtedy brzegi są idealne. Można też odrywać po kulce ciasta i spłaszczać je dłonią i tak upiec. Cienkie krakersy są najsmaczniejsze.
  6. 6. Piecz ok 10 min. Jeśli nie masz funkcji termoobiegu dodaj ok 3 minuty (może dłużej).
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

Dodaj komentarz

5 komentarzy do "Krakersy gryczane z parmezanem i koperkiem. BLW"

avatar
Sortuj wg:   najnowszy | najstarszy | oceniany
Julia
Gość

Czy krakersy zachowują chrupkość po kilku dniach? Chętnie zrobiłabym z wyprzedzeniem na imprezę sylwestrową 🙂 Pozdrawiam i dobrej końcówki roku życzę! 🙂

Sylwia
Gość
Sylwia

A propos parmezanu, kiedy zaczelas podawac Filipowi nabial?

Marta
Gość

A czy można zastąpić czymś mąkę amarantusową?

wpDiscuz