Muffiniki rodzynkowe robię zawsze gdy mamy gości, a tu zamiast banana użyłam rodzynek. Są delikatnie wilgotne ale nie mokre czy ciężkie. Takie w sam raz na jesienną przekąskę.
Dla kogo? W przepisie jest jako więc jeśli alergii brak to śmiało 6m+ tylko ja odpuściłabym na samym początku produkty mączne i skupiłabym się na warzywach, owocach, mięsku i rybach.
- • ¾szkl mąki (u mnie gryczana Melvit)
- • 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej
- • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- • 2 jajka
- • ¾ szkl puree z dyni
- • ¾ szkl rodzynek bez siarki (zalej gorącą wodą na 10-15 min lub dłużej)
- • 1 czubata łyżka oleju koko lub masła klarowanego (po stopieniu wyjdzie 2-3 łyżki)
- • 1 czubata łyżka startej surowej dyni lub jabłka czy gruszki
- • przyprawy: 1 łyżeczka cynamonu, na czubku łyżeczki: gałka, imbir, goździki
- 1. Włącz piekarnik na 180C, na termoobiegu (jeśli nie masz to muffinki będą piekły się dłużej).
- 2. Przesiej suche składniki nad dużą miską: mąki, proszek, przyprawy.
- 3. Odcedź rodzynki, dodaj jajka i zmiksuj blenderem ręcznym lub takim z ostrzem "S".
- 4. Wlej rodzynkowo-jajeczny mus do miski z mąką. Dodaj puree z dyni i roztopiony olej/masło. Wymieszaj. Ciasto jest gęste.
- 5. Wykładaj łyżką do foremek - ja użyłam mini foremek na muffiny więc potrzebowałam 1 czubatej łyżki ciasta na muffinkę. Piecz 15 min w nagrzanym do 180C piekarniku z funkcją termoobiegu lub bez tej funkcji około 25 min.
- *Puree dyniowe: obierz kawałek dyni wielkości dyni, pokrój na mniejsze kawałki, włóż do garnka, zalej wodą tak aby woda nie przykrywała dyni. Gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem około 10min. Możesz dynię upiec. Potem zblenduj na gładko blenderem. Ja zawsze robię dużą ilość i trzymam w lodówce do 5 dni. Wyszukaj w lupce "mus z dyni" aby zobaczyć zdjęcia krok po kroku.
Pyszne.
Zrobiłam z dyni makaronowej, zmniejszyłam ilość rodzynek do 1/2 szklanki, zamiast mąki ziemniaczanej dałam budyniu z wanilią a z przypraw tylko cynamon i wanilię.
Syn zjadł 5 sztuk na podwieczorek i 2 na kolację. Mama zjadła 2 sztuki (żeby sprawdzić, czy nie są gorące) a tatuś obszedł się smakiem;)
U mnie byl mus daktylowy zamiast rodzynek. Pycha! Swietny przepis!
A co zrobić ze startą dynią albo jabłkiem? W opisie nic nie ma na ten temat
A ja zamiast rodzynek dałam morele bez siarki pokrojone bardzo drobno 🙂 i jednak troszkę dosłodziłam syropem daktylowym – wyszło pysznie!
Robiłam dzisiaj wg przepisu, tylko mąki użyłam zwykłej, pszennej.
Ciekawa jestem, doradźcie mi proszę, jeśli użyłabym mąki kokosowej, bo taką ostatnio nabyłam – ile jej dać? Podobno jest bardzo wydajna i nie trzeba używać jej tyle co zwykłej?
dla alergików można zamiast jajka dać len 2 łyżki siemienia lnianego + 3 łyżki ciepłej wody za jedno jajko