Jesienna PIZZA z …dyni! BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Kolacje Obiady

Jesienna PIZZA z …dyni! BLW

Nie wiem jak ja wpadłam na ten pomysł! W lodówce był tylko ser kozi i ugotowany brokuł, a w spiżarni kilka niedużych dyń makaronowych więc pomyślałam, że może uda się zrobić jakiś płaski chlebek. Wyszedł cuuudowny! Chlebek posmarowałam passatą i tak powstała DYNIOWA PIZZA, która idealna jest do blwboxa. Bardzo smaczna na zimno, służy zamiast chleba 🙂

Dla kogo? 6m+ ale nie jako pierwszy posiłek. Najlepiej jednak zaczynać od pojedynczych produktów aby dziecko mogło je badać i smakować.

14694694_1552207448138248_1821689542_n

14741050_1552207468138246_97477344_n 14694791_1552207481471578_433771933_n 14686182_1552207528138240_535758380_n

14741633_1552207561471570_811354156_n

14686259_1552207288138264_620455603_n

14741170_1552207614804898_864100153_n

14686524_1552207081471618_421369516_nPosypałam płatkami drożdżowymi.

14657810_1552207261471600_1830081204_n

CHLEB IDEALNY – POLECAM DO LUNCHBOXA!

14741038_1552207134804946_575873009_n

14686278_1552207234804936_624126886_n

14686463_1552207641471562_805364105_n

Pizza z dyni
Porcje 4
Uważam, że TO JA wymyśliłam ten spód do pizzy, który świetnie sprawdza się jako chleb. Potrzebujesz dyni makaronowej ale będę testować spody/chleby z innymi rodzajami dyń. Kiedy dynia jest już upieczona potrzebujesz niecałych 10 minut aby zrobić pizzę 🙂
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
40 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
1 hr 20 min
Czas przygotowania
40 min
Czas gotowania
20 min
Całkowity czas
1 hr 20 min
Składniki
  1. -1/2 średniej dyni makaronowej (prawie 2 szkl miąższu)
  2. -1/2 małej cebuli
  3. -1 ząbek czosnku
  4. -2 jajka
  5. -1/2 - 2/3 szkl mąki (u mnie gryczana)
  6. - 3 łyżki passaty pomidorowej lub domowego ketchupu
  7. -1 łyżeczka oleju koko lub masła klarowanego
  8. -przyprawy: 1 płaska łyżeczka soli (można pominąć dla maluchów), 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/4 łyżeczki kurkumy, 1 łyżeczka słodkiej papryki
Wykonanie
  1. 1. Przekrój dynię na pół (moja ma zielono-żółtą skórkę), wydrąż pestki łyżką. Upiecz w piekarniku nagrzanym do 180C - ok 30 min. Przestudź. Wydrąż miąższ łyżką do dużej miski.
  2. 2. Kiedy miąższ ostygnie do miski wbij jajka. Zetrzyj pół cebuli i wyciśnij czosnek przez praskę. Roztrzep jajka widelcem i połącz dynię, cebulę i czosnek widelcem aż uzyskasz jednolitą masę. Dodaj przyprawy - wymieszaj.
  3. 3. Dodaj mąkę - najpierw 1/2 szkl (jeśli ciasto będzie za rzadkie dodaj jeszcze). Wymieszaj widelcem/łyżką.
  4. 4. Blaszkę wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj tłuszczem. Wyłóż masę na natłuszczony papier i uformuj prostokąt - ciasto nie może się rozlewać.
  5. 5. Piecz w nagrzanym do 180C piekarniku 10 min. Posmaruj passatą* pomidorową i piecz kolejne 10 min. Wyłącz piekarnik, ułóż wybrane dodatki i zostaw w piekarniku aby się ogrzały (lub dodaj zaraz po posmarowaniu passatą).
  6. Przechowuj w lodówce do 5 dni - możesz podgrzać w tosterze czy piekarniku/suchej patelni lub serwować na zimno.
Notatki
  1. *Jeśli pizza ma być chlebkiem to niczym nie smaruj i piecz ciasto ok 20 minut. Ciasto idealnie odchodzi od natłuszczonego papieru. Na zimno traktuj jak normalny chleb 🙂
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

12
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Kaja
Gość
Kaja

Muszę koniecznie spróbować!!!!

Julia
Gość
Julia

Koniecznie spróbuję. Mam zapas Hokkaido (stoją w każdym pokoju ;)), więc wypróbuję z tej dyni. Poproszę więcej przepisów dyniowych, póki sezon trwa. Już mamy apetyt na bułeczki dyniowe 🙂

Julia
Gość
Julia

Z hokkaido i mąki jaglanej też wyszła pyszna (o pięknym żółtym kolorze!). Dziękuję za inspirację 🙂
A w jakich warunkach przechowuje Pani dynie? (w sensie temperatura pokojowa czy niższa, piwniczna? w jakiś specjalny sposób?) U mnie w zeszłym roku już w grudniu trzeba było wszystkie zjeść. A zamrażalnik dla 5 osobowej rodziny jest niestety za mały 😉 pozdrawiam 🙂

małgosia
Gość
małgosia

pychotaaaaaa! jak raz spróbujesz to myślisz ciągle o tej pizzy. u nas ostatnio z dyni piżmowej z papryką i indykiem 🙂

Marta
Gość
Marta

Genialne i przepyszne! Jestem zachwycona 🙂