Makaron z dnią i fasolką. Szybko i zdrowo. BLW – BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie.

Obiady

Makaron z dnią i fasolką. Szybko i zdrowo. BLW

Filip bardzo lubi makaron z sosem dyniowym. Prostota zwycięża! Jesień pełną gębą więc łapcie przepis na danie idealne w chorobie. Dynia odkwasza organizm i wzmacnia układ odpornościowy. Jest bogata w witaminy z grupy B, karoten, potas, wapń, fosfor

Dla kogo? Po 6 mcu wystarczy poddusić dynię na maśle i wymieszać z makaronem. Można też dodać uduszone mięso pokrojone w pasy. Dr Pitchford przestrzega przed podawaniem strączków dzieciom poniżej 18m. Można skiełkować strączki i wtedy śmiało podawać nawet przed rokiem. Zobacz jak TU. Pamiętaj, że kiełki muszą być ugotowane lub podduszone, nie podajemy surowych kiełków.

image

14572679_1543822012310125_92704820_o

image

image

image

image

Makaron z dynią i fasolką mung.
Porcje 3
Bardzo łatwe, pyszne danie. Filip uwielbia ten sos.
Napisz recenzję
Drukuj
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
30 min
Czas przygotowania
20 min
Czas gotowania
10 min
Całkowity czas
30 min
Składniki
  1. • 1 szkl startej na grubych oczkach dyni
  2. • 1 szkl skiełkowanej fasolki mung*/ciecierzycy LUB ugotowanych wcześniej strączków
  3. • 1 mała cebula
  4. • 1 czubata łyżka masła
  5. • 2 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów (miałam swoje z bazylią i czosnkiem) LUB oliwy czosnkowej
  6. • 1 łyżka wody z ugotowanego makaronu
  7. • opcjonalnie: 1 pierś z kurczaka (miałam już uduszoną)
  8. • 1/3 łyżeczki kurkumy, 1/4 łyżeczki pieprzu, szczypta soli
  9. • około 150 g makaronu (użyłam kukurydzianego z komosą)
Wykonanie
  1. 1. Wstaw wodę na makaron i ugotuj. Sos bedzie gotowy jak makaron się ugotuje.
  2. 2. Zetrzyj kawałek dyni (mniejszy niż dłoń) na dużych oczkach tarki.
  3. 3. Pokrój cebulę w drobna kostkę.
  4. 4. Na dużą patelnię wrzuć łyżkę masła i oliwę czosnkową. Dodaj cebulę i szklij przez około 3 min. Dodaj kiełki (lub ugotowaną fasolkę mung). [Możesz dodać uduszoną pierś z kurczka - pokrojoną w kawałki]. Przykryj pokrywką i zmniejsz ogień do minimum. Po 5 minutach dodaj startą dynię i przyprawy. Przykryj pokrywką i duś przez kilka minut.
  5. 5. Ugotowany makaron wysyp na patelnię i wymieszaj z sosem. Podawaj z odrobiną płatków drożdżowych.
Notatki
  1. *Na blogu znajdziesz wpis o kiełkowaniu strączków. W skrócie: moczysz fasolkę 12h, odsączasz, płuczesz, wrzucasz do dużego słoika. Przykrywasz gazą (umocuj recepturką), postaw skośnie na sitku (opartym na garnku itp) aby woda spływała. Kiełkuj 6-12h. Kiełków nie podajemy dziecku surowych - należy je ugotować czy udusić.
BLW od kuchni. Rozwój dziecka przez jedzenie. http://blwmama.pl/

2
Dodaj komentarz

avatar
najnowszy najstarszy oceniany
Jaglusia
Gość

Hmmm jestem ciekawa tego smaku.! 🙂 Zapraszam na swój blog kulinarny. 🙂 https://jaglusia.wordpress.com/

Agnieszka
Gość
Agnieszka

Kiełki fasoli mung ogodnie należy chodźbmy przelać wrzątkiem. Dorośliczne teże nie powinni ich jeść na surowo 😉